LØKKELAND

Venstre risikerer nedsmeltning på grund af arvekrig

Af | @GitteRedder

Hvem skal regere i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen? Blandt Venstres vælgere halser næstformand Kristian Jensen bagefter både Inger Støjberg og Søren Gade, viser ny måling. Uden nogen klar favorit trækker det op til et både nervepirrende og ødelæggende formandsopgør i Venstre, mener flere eksperter.

Næstformanden Kristian Jensen vil gerne være formand. Men han er bagud, allerede inden kampen officielt er fløjtet  igang. Integrationsminister Inger Støjberg er DF-vælgernes favorit, mens Søren Gade får mest opbakning fra V-vælgerne.

Næstformanden Kristian Jensen vil gerne være formand. Men han er bagud, allerede inden kampen officielt er fløjtet  igang. Integrationsminister Inger Støjberg er DF-vælgernes favorit, mens Søren Gade får mest opbakning fra V-vælgerne.

Foto: Fotos: Scanpix

I Danmarks Liberale Parti er der respekt omkring traditioner. Det er noget, man værner om. Også arvefølgen i partiet plejer at gå lige efter bogen. Næstformanden overtager som en selvfølge formandsposten. Ingen magtkampe og revolter som hos Socialdemokraterne og Konservative, der i årtier har været martret af beskidte magtkampe om formandsposterne.  

Sådan var det i 1998, da daværende formand Uffe Ellemann-Jensen sendte stafetten videre til næstformand Anders Fogh Rasmussen.

Og sådan var det i 2009, da næstformand Lars Løkke Rasmussen fik magten overdraget af Anders Fogh Rasmussen.

Men sådan bliver det næppe, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt stopper som formand. For næstformand Kristian Jensen er ikke synderligt populær hverken blandt Venstres vælgere eller i blå blok generelt, viser en ny måling.

Hvis der kommer en lederskabskrig i Venstre, risikerer partiet en nedsmeltning. Robert Klemmensen, valgforsker og professor, Syddansk Universitet.

Borgerlige vælgere foretrækker klart Venstres gruppeformand Søren Gade eller integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg som Venstres næste formand.

Lederskabskrig giver skrammer

Arvefølgen i Venstre kan rive partiet over, mener valgforsker på Syddansk Universitet, professor Robert Klemmensen.   

»Historisk set har Venstre været ret gode til at undgå at splitte partiet i forbindelse med et formandsskifte. Men sådan bliver det næppe næste gang, og hvis der kommer en lederskabskrig i Venstre, risikerer partiet en nedsmeltning,« siger han og tilføjer, at Venstre i forvejen er presset af dårlige meningsmålinger og en splittelse mellem land og by.

Også politisk kommentator Hans Engell mener, at det trækker op til ballade i Venstre den dag, hvor Lars Løkke Rasmussen taber et valg og træder tilbage.  

»Formandsopgøret i Venstre kan blive en meget hård omgang. Den eneste formelle kandidat er Kristian Jensen. Vi aner ikke, hvem der i øvrigt stiller op, men det peger jo i retning af, at han ikke får formandsposten forærende, hvis han skal vælges,« siger Hans Engell.

Hver tredje V-vælger satser på Gade

Det er analyseinstituttet YouGov, der for Ugebrevet A4 har spurgt 2020 repræsentativt udvalgte vælgere, hvem de mener er bedst til at stå i spidsen for Venstre, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt stopper som partiformand.

Blandt 358 vælgere, der stemte Venstre ved det seneste folketingsvalg, er der ingen slinger i valsen. Mere end hver tredje eller 34 procent af V-vælgerne mener, at Søren Gade er den bedste til at stå i spidsen for Venstre efter Lars Løkke Rasmussen.

18 procent af Venstres vælgere mener, at Inger Støjberg vil være den ideelle partiformand, mens kun 16 procent peger på Kristian Jensen. Søren Pind kommer ind på en fjerdeplads med 6 procents opbakning.

Samlet hos blå bloks vælgere er der stort set dødt løb mellem Søren Gade og Inger Støjberg. Her får Søren Gade opbakning som den bedste arvtager efter Lars Løkke fra 28 procent af de blå vælgere. Og lige efter ham kommer Inger Støjberg med opbakning fra 24 procent af de blå vælgere.  

Inger Støjbergs popularitet i blå blok hentes især hos Dansk Folkepartis vælgere, hvor godt hver tredje DF’er vil være tryg ved Inger Støjberg som Venstres leder.

Dårlige nyheder 

Til gengæld er målingen dyster læsning for Kristian Jensen, der kun kan mønstre opbakning hos 14 procent af vælgerne i blå blok.

I rød blok klarer Venstres næstformand sig lidt bedre og henter opbakning fra 17 procent af vælgerne, hvilket er langt bedre end Inger Støjberg, der absolut ikke hitter hos de røde vælgere. Kun 8 procent af rød bloks vælgere mener, at hun kan blive en god Venstre-formand, mens 20 procent af de røde vælgere foretrækker Søren Gade.

Det er en begmand for næstformand Kristian Jensen, konstaterer valgforsker på Syddansk Universitet Robert Klemmensen.

»For en næstformand, der har ambitionen om at blive formand for sit parti, er det dårlige nyheder, at han klarer sig så ringe blandt Venstres vælgere, at kun hver sjette peger på ham som den oplagte arvtager efter Lars Løkke. Kristian Jensen kan være glad for, at det ikke er lige nu, at der skal vælges partiformand,« siger han.

Kristian Jensen kan godt begynde at sove med støvlerne på, hvis han vil være formand. Robert Klemmensen, valgforsker og professor, Syddansk Universitet.

Men Robert Klemmensen pointerer, at Lars Løkke Rasmussens regering ikke er verdens stærkeste mindretalsregering, og den kan blive væltet allerede i efteråret på grund af skatteforhandlinger, hvor støttepartiet Liberal Alliance vil lette skatterne, mens det andet støtteparti Dansk Folkeparti siger nej.

Flaskehalsen peger på Søren og Inger og knap så meget på Kristian

Søren Gade Søren Gade. 53 år fra Holstebro. Gruppeformand i Venstre. Tidl. forsvarsminister og direktør for Landbrug og Fødevarer.

Hver tredje af Venstres vælgere peger på Søren Gade som afløser for Lars Løkke Rasmussen. Kun blandt vælgere fra Dansk Folkeparti og Alternativet er han ikke favorit. Geografisk står han bedst i Nordjylland, hvor 28 procent af befolkningen peger på ham. 


Inger StøbergInger Støjberg. 43 år fra Hadsund. Integrationsminister. Tidligere beskæftigelsesminister.

Vælgerne fra Dansk Folkeparti har et godt øje til Inger Støjberg. 34 procent mener hun ville udfylde formandskabet bedst. Også hos fag- og ufaglærte er Inger Støjberg favorit. Det er rød bloks vælgere ikke enige i. Her er det kun otte procent, der bakker op om hende. 


Kristian JensenKristian Jensen. 41 år fra Herning. Udenrigsminister. Tidl. skattemininster. Tabte opgøret mod Lars Løkke i 2014. Har sagt til JP, at han vil være formand. 

Det er DF’s vælgere, der giver næstformanden færrest. Kristian Jensen har godt fat i de unge. Blandt de 18-29-årige er han klar favorit, med opbakning fra hver femte. Også hver femte langtuddannede peger på den nuværende udenrigsminister.

UDVID

»Kristian Jensen kan godt sove med støvlerne på, hvis han vil være formand. Det er nu han skal begynde at positionere sig, hvis han vil gøre sig håb om at få den post, for han er afgjort udfordret,« siger han og peger på, at Inger Støjberg og Søren Gade ikke har erklæret offentlig, at de er interesserede i posten.

Men bare det, at Kristian Jensen ligger så dårligt i målingerne, gør ham sårbar, noterer Robert Klemmensen.

Det er politisk kommentator Hans Engell enig i.

»Det kan blive en sej omgang for Kristian Jensen at blive formand,« siger han.   

Valgforsker på Aarhus Universitet, professor Christoffer Green-Pedersen, peger på, at formanden for Venstre vælges i partiets organisation og ikke af vælgerne. Men når næstformand Kristian Jensen ikke allerede nu ligger i top som favorit blandt Venstres vælgere står alt åbent.  

»Det bliver i højere grad kandidaternes interne styrke i partiet, der kommer til at afgøre, hvem der overtager efter Lars Løkke Rasmussen,« siger han.

Mange kandidater eller én naturlig tronfølge?

I det forblæste Thy stod Venstre stærkt ved folketingsvalget i 2015, hvor tæt på tre ud af ti vælgere satte kryds ud for liste V.

Venstres lokalformand i Thy Jørgen Christensen understreger, at det slet ikke er relevant lige nu at tale om, hvem der skal overtage formandsposten efter Lars Løkke Rasmussen, som i hans øjne gør det rigtig godt.

Men når Lars Løkke en dag stopper, kan Jørgen Christensen se flere mulige kandidater.

»Jeg kan godt få øje på tre, fire, fem stykker som formand, men vi skal kun bruge én. Kristian Jensen, Søren Gade, Troels Lund Poulsen, Inger Støjberg, Eva Kjer Hansen og Søren Pind. Der er nok at tage af,« siger han.

Kristian Jensen opleves af mange vælgere som teknokratisk. Han er altid meget saglig, seriøs og sådan bogholderiagtig. Hans Engell, politisk kommentator.

Og med så mange muligheder, mener lokalformanden ikke, at Kristian Jensen skal føle sig for sikker i sin arveret. Han får i hvert fald ikke formandsposten foræret.

»Der vil blive et kampvalg, hvis der var valg nu. Det kan godt blive tæt,« siger Jørgen Christensen.

Formanden tør slet ikke spå, hvem der ville komme ud som formand ved et eventuelt formandsvalg.

Mere sikker er de i den anden ende af landet. I Venstre på Lolland er der ingen tvivl om, hvem den næste formand bør være. Her fik Venstre 17 procent af stemmerne i 2015.

»Lige nu er der kun én naturlig afløser, og det er Kristian Jensen. Han er næstformand, så han kan træde i formandssporet, hvis Løkke ikke er der,« siger formand for Venstre på Lolland, Benny Damgaard.

For ham at se trumfer posten som næstformand vælgernes holdning.

»Hvad vælgerne mener om andre i partiet, det kan jeg ikke tage mig af lige nu, for vi har på et landsmøde valgt Kristian Jensen som næstformand, og det er jo fordi, at han skal være den naturlige arvtager til Lars Løkke,« siger Benny Damgaard.

At Kristian Jensen ikke umiddelbart er den mest populære kandidat blandt vælgerne, bekymrer heller ikke lokalformanden på Lolland.

»Hverken Lars Løkke eller Anders Fogh var særlig populære. De har nogle fantastiske hjælpere, så det vil jeg slet ikke være urolig for,« siger Benny Damgaard.  

Den seriøse teknokrat

Når Kristian Jensen ifølge målingen ikke er mere populær, skyldes det ifølge Hans Engell en mangel på folkelig gennemslagskraft.  

»Kristian Jensen opleves af mange vælgere som teknokratisk. Han er altid meget saglig, seriøs og sådan bogholderiagtig. Man savner nok noget mere humor og rundhed hos ham,« siger Hans Engell.

Jeg kan godt få øje på tre, fire, fem stykker som formand, men vi skal kun bruge én. Kristian Jensen, Søren Gade, Troels Lund Poulsen, Inger Støjberg, Eva Kjer Hansen og Søren Pind. Der er nok at tage af, Jørgen Christensen, formand for Venstre i Thy.

For selvom Kristian Jensen ifølge den politiske kommentator passer sin post som udenrigsminister udmærket, så formår han ikke at gøre det til en stærk platform i forhold til formandsposten.

Udenrigsposten kan ifølge professor ved Aarhus Universitet Christoffer Green-Pedersen også være en ulempe for hans position.

»Hvis danskerne skal se Kristian Jensen mere, kræver det, at han markere sig mere på det indenrigspolitiske,« siger Christoffer Green-Pedersen.

At han ikke har markeret sig mere markant i den nationale politiske debat, ser Christoffer Green-Pedersen også som en forklaring på, hvorfor han umiddelbart står stærkere i rød blok.

Der er det nemmere at være Inger Støjberg, der siger, at de bare skal i fængsel alle sammen. Robert Klemmensen, valgforsker og professor, Syddansk Universitet.

»Som udenrigsminister står Kristian Jensen lidt uden for den normale politiske ballade og har ikke tegnet nogen særlig ideologisk profil. Det gør ham lidt mindre kontroversiel. Så jeg tror ikke, at det er fordi rød blok synes, at han er fantastisk, men han ser forholdsvis tilforladelig ud. Så de har heller ikke noget imod ham,« siger Christoffer Green-Pedersen.

Hvad er han for en starut?

Og det kan faktisk blive en ulempe for Kristian Jensen at stå stærkere i rød blok. Det mener Robert Klemmensen. For bliver det til et kampvalg kan en modkandidat bruge målingen mod den nuværende næstformand.

»Hvis jeg var Inger Støjberg eller Søren Gade og gerne ville være formand for Venstre, så ville jeg helt klart bruge den her måling til at slå Kristian Jensen oven i hovedet. Hvad er han egentlig for en starut, ham Kristian Jensen? Det er nu engang Venstrefolk, der vælger formand, og det er ikke hjælpsomt for Kristian Jensen, at han står godt i rød blok. Det kan være en ulempe for ham,« vurderer Robert Klemmensen.

Nemmere at være Støjberg

At Inger Støjberg kunne blive en mulig modkandidat, tvivler Hans Engell på. Han har ikke set hende sige eller gøre noget, der peger i retning af et ønske om formandsposten.

Men derfor kan målingen stadig få stor betydning for hende.

»Målingen styrker Inger Støjberg enormt internt i Venstre. Hun vil være en, som partiet vil tænke ind i kommende ledelsessammenhænge,« mener Hans Engell og tilføjer, at hun er en, man ikke lige kommer udenom.

Inger Støjbergs enorme popularitet hænger ifølge valgforsker Robert Klemmensen tæt sammen med, at hun som minister er kraftigt eksponeret i medierne og også markerer sig på værdipolitikken.

»Inger Støjberg er dygtig til at kommunikere. Hun rammer alt det, der ikke er storbysmart, og det går lige ind hos vælgere. Det kan godt være, at man i København griner af, at hun drikker cola og spiser hvidt toastbrød til morgenmad, men i Faxe, Karise, på Sydsjælland og mange steder i Jylland er det noget, som man kan forstå. Der spiser man jo, hvad der nu er i køleskabet, « siger han.

Og mens Kristian Jensen står i Saudi Arabien og får taget billeder sammen med kvinder i burkaer og mænd, der ikke vil give Kronprinsessen hånden, kan Inger Støjberg på en helt anden måde markere et politisk ståsted.

»Der er det nemmere at være Inger Støjberg, der siger, at de bare skal i fængsel alle sammen,« siger Robert Klemmensen.

Jysk respekt for Søren Gade

Hvorfor Søren Gade til gengæld er de blå vælgeres favorit, står ikke helt klart for Robert Klemmensen. For ham at se må det være hans jyde-tække.

»Der må være en genuin veneration for Søren Gade i Venstre, og det kan stamme fra at han er jyde. Venstre er jo bare et stort parti i Jylland«, siger han og betoner også, at Søren Gade var en populær forsvarsminister og har været direktør for Landbrug og Fødevarer.

Populariteten kan også skyldes, at han har undgået politiske slagsmål og formår at fremstå som en samlende figur i partiet. Det mener Christoffer Green-Pedersen.

»Søren Gade har nok haft lidt bedre mulighed for at fremstå som en lederfigur i Venstre. Det er klart, at vælgeren godt kan finde det attraktivt,« siger Christoffer Green-Pedersen.

Usikkerhed er altid skidt

Valgforsker Robert Klemmensen peger på, at det i dag er helt umuligt at forudsige om Venstres næste formand hedder Inger Støjberg, Søren Gade, Kristian Jensen eller noget helt andet.

Især vil meget afhænge af, hvordan Venstre klarer sig ved næste folketingsvalg. Hvis Venstre ikke genvinder regeringsmagten, vil Lars Løkke med stor sandsynlighed træde tilbage.

»Men hvordan ser folketingsgruppen ud? Hvor stor eller lille er den? Hvem har scoret flest personlige stemmer, og hvem er ude og inde. Tænk på at Peter Christensen fra Venstre ikke blev valgt ved det sidste folketingsvalg,« siger han og understreger, at valgresultatet vil blive gransket nøje i forhold til magtbalancer mellem mulige formandskandidater.

Men uanset hvad kan et opgør om formandsposten komme til at gøre ondt.

»Usikkerhed omkring lederskab er altid skidt i et parti,« fastslår Robert Klemmensen.