OK24 vedtaget med "nordkoreanske" flertal: Sådan stemte de enkelte forbund

OK24_kravenes_port
Ingen havde forudset de massive flertal, da forhandlingerne mellem Forhandlingsfællesskabet og KL tog fart i starten af året. Foto: 3F
15. apr. 2024 15.30
Der er massive ja-flertal til de nye OK24-forlig hos både Forhandlingsfællesskabet, Akademikerne og i staten. Bemærkelsesværdigt nok også hos de faggrupper, der blev efterladt på perronen i trepartsaftalen om lønløft.

Mandag var dommens dag for OK24, der har været til afstemning blandt godt 800.000 offentligt ansatte. 

Og medlemmernes dom var nådig. De offentlige overenskomstforlig er vedtaget med overvældende ja-flertal på alle områder. 

For FH-delen af Forhandlingsfællesskabet, der tæller mere end 400.000 ansatte i kommuner og regioner, blev det et historisk ja på 87,2 procent.

I et af de mere kontroversielle punkter i trepartsaftalen om løn fra december var denne afstemning sammenkædet i et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen efter krav fra SVM-regeringen og arbejdsgiversiden for at forhindre enkelte faggrupper i at bryde ud og strejke, som sygeplejerskerne gjorde ved OK21. 

Sammenkædning fik teoretisk effekt

Det største område var således en knald-eller-fald-afstemning, som man kender det fra det private arbejdsmarked: Storkonflikt eller ingen konflikt. Med kun cirka 35.600 nej-stemmer mod 240.434 ja-stemmer var resultatet meget langt fra storkonflikt. Men selv uden det store ja-flertal ville sammenkædningen kun få teoretisk betydning, når man kigger på de enkelte grupper.

Ikke et enkelt forbund har nemlig nedstemt overenskomsten. Det laveste resultat i FH-familien er hos Danske Bioanalytikere med 'kun' 65,5 procent. 

Tværtimod tangerer afstemningerne det, der ofte i spøg bliver refereret til som "nordkoreanske tilstande": Der er flere grupper, der har en ja-procent på over 90 end under. 

LÆS OGSÅ: Slutspurten om OK24 er sat ind – og under overfladen lurer dramaerne

Bemærkelsesværdigt nok inkluderer det faggrupper, der blev overset ved treparten om lønløft, og som ellers af iagtagere og kommentatorer er blevet spået som arnesteder for utilfredshed såsom lærerne, socialrådgiverne og HK'erne.

Kun enkelte, mindre faggrupper har stemt nej, eksempelvis dagplejerne og ambulanceredderne i FOA. Også de offentligt ansatte 3F'ere i københavnske BJMF vendte tommelfingeren ned. Men de små protestbastioner bliver opløst i bølgen af titusindevis af ja-stemmer på tværs af forbundet.

Artiklen fortsætter under grafikken

Massivt flertal hos Akademikere

Den akademiske hovedorganisation valgte i efteråret at gå solo og forhandle særskilt fra FH i kommuner og regioner. Resultatet har tilsyneladende været uhørt populært hos medlemmerne, for den samlede opgørelse hos Akademikerne - hvor resultatet for alle 150.000 medlemmer fordelt på alle tre områder er sammenkædet - ender på historiske 97,9 procent.

LÆS OGSÅ: Akademikerne går solo ved OK24: Vil forhandle uden resten af Forhandlingsfællesskabet

Der ligger kompliceret matematik bag det endelige tal, der blandt andet inkluderer medlemsorganisationer, som har taget stilling i kompetent forsamling og derfor lander på 100 procent, ligesom der vægtes efter stemmeprocent. 

Men det overordnede mønster går igen hos en række af de akademiske fagforbund. Ja-andelen hedder 94,3 procent hos Ingeniørforeningen IDA, 98,8 procent i Jordemoderforeningen, 88 procent hos gymnasielærerne, 96,7 procent i Dansk Psykologforening og 92 procent i en vejledende afstemning hos Djøf.

Det laveste akademiske 'ja' ser ud til at være hos Yngre Læger, der har vedtaget overenskomsten med 67 procent stemmer for.

Ingen problemer i staten

Også det statslige forhandlingsfællesskab CFU kan notere sig tilslutning til aftalen blandt de forhandlingskarteller, der udgør det statslige forhandlingsfællesskab.

Det varierer, hvordan det enkelte forbund tager stilling, men der er opbakning blandt alle medlemsorganisationerne i CFU.

Blandt de statslige FH-forbund, der har urafstemning, kan HK Stat - hvor formand Rita Bundgaard også er forhandlingsleder for CFU - notere sig 94,9 procents ja-stemmer. 

I Fængelsforbundet - der var den éne statslige faggruppe udset til regeringens lønløft - har 93,1 procent stemt ja, mens Hærens Konstabel- og Korporalforening har vedtaget aftalen med 90,7 procent.