UFFE EROBREREN

Uffe Elbæk vil erobre borgmesterposter i København og Århus

Af | @GitteRedder

Kommunalpolitik passer perfekt til Alternativets DNA. Det siger stifteren af partiet, der har så meget medvind, at han satser på pladser i mindst 60 kommunalbestyrelser. »Vi går også efter at komme i Europa-Parlamentet. Vi går efter det hele,« siger Uffe Elbæk.

Sidste sommer sprang Alternativet alles forventninger og kom i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. Allerede nu har partiet planer om at sprede sig til flere politiske arenaer. I første omgang bliver det kommunal- og regionsvalget i 2017. Derefter Europa-Parlamentsvalget i 2019. 

Sidste sommer sprang Alternativet alles forventninger og kom i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne. Allerede nu har partiet planer om at sprede sig til flere politiske arenaer. I første omgang bliver det kommunal- og regionsvalget i 2017. Derefter Europa-Parlamentsvalget i 2019. 

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Når danskerne går til kommunalvalg tirsdag 21. november næste år, satser Alternativets partileder Uffe Elbæk på, at det nye parti får kommunalbestyrelsesmedlemmer i mindst 60 kommuner.

»Jeg håber da, at vi får en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus. Ambitionen er at blive et stort kommunalt parti,« siger Uffe Elbæk.

Op til partiets landsmøde, der holdes i Odense på lørdag, lægger han ikke skjul på, at han har store ambitioner om Alternativet som et toneangivende kommunalpolitisk parti.

»Det er ikke urealistisk at gå efter borgmesterposter og pladser i så mange kommunalbestyrelser som muligt. Ved næste års kommunalvalg håber jeg også at det bliver tydeligt for enhver, at vi ikke bare er et storbyparti men, at vi har fat i vælgerne både på Nørrebro og i Jammerbugt kommune,« siger han.

Vi går også efter at komme i Europa-Parlamentet. Vi går efter det hele. Uffe Elbæk, leder af Alternativet.

Et hurtigt regnestykke siger, at borgmesterdrømmene ikke bare er et grønt luftkastel:

Ved folketingsvalget i juni sidste år fik Alternativet 12,3 procent af stemmerne i København, og siden er partiet gået markant frem i meningsmålingerne. 

Hvis partiet får en tilsvarende opbakning til kommunalvalget, vil knap hver femte københavner sætte kryds ved liste Å. Det svarer til 10 medlemmer af Borgerrepræsentationen, hvilket med stor sandsynlighed ville kunne udløse en borgmesterpost i hovedstaden.

Også i Århus står Alternativet stærkt, og samme hovedregning vil sende fire byrådsmedlemmer ind i Arne Jacobsens ikoniske rådhus.

I både Aalborg og Odense står Alternativet til at få valgt et par byrådsmedlemmer, og det ser også godt ud i Alternativets højborge i provinsen. I byer som Svendborg, Skanderborg og Helsingør vil knap hver tiende borger sætte kryds ved liste Å, hvis partiet holder momentum.

Vokseværket stopper ikke her

Det er kun to og et halvt år siden, at Uffe Elbæk som radikal afhopper dannede det nye politiske parti Alternativet. I dag har de 10 medlemmer af Folketinget og seks medlemmer af kommunalbestyrelser, fordi flere socialdemokratiske og radikale byrådsmedlemmer har skiftet parti.

Og vokseværket stopper ikke her, pointerer den 61-årige ex-minister.  

Alternativet vil også i regionsråd og sågar i Europaparlamentet, understreger han.

»Vi går også efter at komme i Europa-Parlamentet. Vi går efter det hele,« griner han.

Og Alternativet har da også allerede bredt sig ud over Danmarks grænser. Et søsterparti er allerede etableret i Norge, og Alternativet kan også være på vej til Sverige. I hvert fald har Uffe Elbæk været på besøg i Stockholm for et par uger siden og en tur til Gøteborg er også i kalenderen.

Next stop Demokraternes Konvent

Men next stop er Demokraternes Konvent i amerikanske Philadelphia i juli. Her skal Demokraterne vælge præsidentkandidat. Uffe Elbæk har allerede mødt Bernie Sanders, der kæmper mod favoritten Hillary Clinton for at blive kandidat.

»Jeg er inviteret som oplægsholder til Demokraternes Konvent. Jeg skal tale om borgerengagement og borgernære aktiviteter til et sideprogram, og det glæder jeg mig til,« fortæller Uffe Elbæk.

Jo mere vi er i de her etablerede politiske rum, jo større udfordringer får vi også som aktivistisk bevægelse.

Galopperende happy-go-lucky

Den vilde fremgang for Alternativet herhjemme kommer ikke som nogen overraskelse for partistifteren.    

»Det kan lyde som om, at jeg er fuldstændig galopperende happy-go-lucky, men jeg har hele tiden troet på, at det kan lade sig gøre, at Alternativet fik pladser i både Folketinget, kommuner og Europa-Parlament. Det er en helt naturlig konsekvens af vores politiske dagsorden, og hvor alvorligt vi tager klima-krisen og ulighedskrisen,« siger han.

Er der noget, der kan få samfundet til at kollapse, er det den alt for store ulighed og klimakatastrofen, understreger han.

»Både Folketinget, kommunerne og Europaparlamentet er nogle meget vigtige beslutningsrum at få adgang til, hvis man ønsker at forholde sig til to udfordringer,« siger Uffe Elbæk.  

Og som politisk parti kan man ikke tage livtag med ulighed eller klimaforandringer uden at være der, hvor tingene besluttes. Men han erkender også, at det er en udfordring for en bevægelse som Alternativet at balancere mellem parlamentarisme og aktivisme.

»Jo mere vi er i de her etablerede politiske rum, jo større udfordringer får vi også som aktivistisk bevægelse,« erkender han. 

Omvendt mener han også, at netop Alternativets udgangspunkt som en borgernær og lyttende bevægelse uden århundredelange traditioner er en fordel. Partiet er ungt og vågent og ikke offer for systemtænkning, noterer han.

Kommunalpolitik er meget borgernært. Du kan involvere borgerne på en meget direkte måde i politikudvikling og i konkrete projekter og det passer perfekt til vores dna.

Invitationer til borgmesterkringle 

Netop op til næste års kommunalvalg vurderer han også, at det er en kæmpe fordel, at Alternativet er en aktivistisk bevægelse.  

»Kommunalpolitik er meget borgernært.  Du kan involvere borgerne på en meget direkte måde i politikudvikling og i konkrete projekter og det passer perfekt til vores dna,« siger han. Men hvor aktivismen og de unge kræfter trækker op, så kan det trække ned på et valgresultat ved kommunalvalget, at partiet næppe har så mange kendte og erfarne kandidater, erkender han.

Allerede nu vælter det ind med invitationer til kaffe og borgmesterkringle rundt om i landet til både Uffe Elbæk og andre af Alternativets fremtrædende politikere. 

 »Interessen fra borgmesterkontorerne er ikke uvæsentlig for øjeblikket. Det kan jo være, at vi bliver afgørende for, hvem der bliver borgmester,« griner han.

Vi har stor respekt for den rolle, som SF har spillet lokalt. Nogle af SF’s kommunalpolitikere er fuldstændig fremragende og har en stor del af æren for den progressive grønne dagsorden ude i Danmarks byer.

Håber det bedste for SF

Uffe Elbæk er godt klar over, at der mange steder er frygt for, at Alternativet æder sig ind på traditionelt stærke kommunale partier.

»Jeg kan forestille mig, at vores stemmer kommer både fra SF, Socialdemokraterne, givetvis nogle fra Radikale og måske også fra Konservative og Liberal Alliance. Men der er enorme forskelle på landspolitik og lokalpolitik, så man skal også være forsigtig,« noterer han.

SF fik gevaldige øretæver ved det seneste kommunalvalg, og i dag står partiet også dårligt i de landsdækkende målinger. Det kan give et fingerpeg om, at SF mister snesevis af byrådskandidater næste år.

Men det vil ærgre Uffe Elbæk.

»Vi har stor respekt for den rolle, som SF har spillet lokalt. Nogle af SF’s kommunalpolitikere er fuldstændig fremragende og har en stor del af æren for den progressive grønne dagsorden ude i Danmarks byer. Så jeg håber i virkeligheden det bedste for SF,« siger han.

Ny land- og by-strategi på vej 

Lige nu arbejder Alternativet på det, som Uffe Elbæk kalder en land- og by-strategi for Danmark. Strategien skal endelig formuleres færdig i efteråret og være afsæt for næste års kampagne op til kommunalvalget.  

Og Alternativet vil tage fat om den skævhed, der er mellem land og by, pointerer Uffe Elbæk.

»Hvad gør vi med den ulighed, der er mellem nogle få vækstcentre og resten af landet, og hvordan genetablerer vi kontakten og respekten for alle de mennesker, der bor udenfor de store byer? Byerne har jo brug for landet, og landet har brug for byerne,« fastslår han.

Vi må ikke have de der lommer af social nedsmeltning rundt om i Danmark. Uffe Elbæk, leder af Alternativet.

Målet er, at Alternativet skal komme ud med en række konkrete ideer og anbefalinger til, hvordan vi skaber et sammenhængende land.

»Vi er så lille et land, så selvfølgelig kan vi få det til at spille. Men der er mange ting vi skal have til at hænge sammen. Det duer ikke, at der er danskere, der ikke kan sælge deres huse, ikke har ordentlige job og ikke kan få en uddannelse. Vi må ikke have de der lommer af social nedsmeltning,« siger han.

Kommunal frihed og højere skat  

Uffe Elbæk fremhæver, at Alternativet er bannerfører for kommunal frihed.

»I øjeblikket er det rigtig svært for kommunerne, fordi de nærmest er lagt i håndlås,« siger han og skælder og smælder over, at et politisk flertal på Christiansborg igen og igen pådutter kommunerne nye opgaver og samtidig skærer i budgetterne.

Det rammer de bløde områder, som kultur og socialpolitik, som Alternativet vil vægte højt i det kommende kommunale program.

»Hvorfor kan man ikke lade kommunerne øge skatteprocenten indenfor en grænse og så begynde at eksperimentere med løsninger kommunalt,« spørger han og lægger ikke skjul på, at kommunal frihed også indebærer ret til at hæve skatten for at have penge at lege med på de kommunale budgetter.

Men lige så åbenmundet Uffe Elbæk er, når det handler om at bruge store ord som frihed og borgernær aktivisme, lige så hurtigt klapper han i, når talen falder på, hvor der skal skæres i kommunerne.  Det koster at tage ansvar for normeringer i daginstitutioner og ældrepleje, men hvis der skal ansættes flere, vil han ikke sige, hvor der så skal være færre.

»Men vi er ikke blege for at lave politiske prioriteringer. Vi lover ikke nogen noget, men vi har nogle forhåbninger. Hvis folk vælger os i en kommune, vil vi kigge lige så meget på den sociale og miljømæssige bundlinje som den økonomiske. Folk vil vide, at de får et parti, der i den grad vil involvere borgerne i lokale løsninger,« siger han.

Folk skal bare slå på os, for hver gang de gør det, vælter medlemmerne ind. So what’s not to like?

Slå bare løs Sass

I starten af maj gik Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i kødet på Alternativet. Han kritiserede dem for at svælge for meget i endeløse diskussioner, der aldrig gav konklusioner. Derfor kaldte han partiet for et bluffnummer: »Det er et sted, folk er gået hen, fordi det føles rart lige for tiden, men hvis man virkelig tænker det igennem, er det jo håbløst,« lød svadaen fra Henrik Sass Larsen i Jyllands-Posten.

For Uffe Elbæk kommer socialdemokraternes angreb ikke som nogen overraskelse.

»Det måtte jo komme. Det går godt for os. Og det ligger indbygget, at dem, der sidder på magten, bliver irriteret over, at der kommer en ny spiller. Selvfølgelig vil de forsøge at forsvare deres domæne,« siger Uffe Elbæk.

For ham er det bare ironisk, at Socialdemokratiet beskylder dem for ikke at tage ansvar. For så længe de andre partier ikke tager klimakrisen og den stigende ulighed alvorlig, kan de ifølge ham ikke bryste sig af at tage ansvar.

Han så helst, at Mette Frederiksen indkaldte de andre oppositionspartier til møder, for at finde et fælles fodfæste op til næste valg. Men når det ikke sker, byder han alligevel lussingerne velkommen.

»Folk skal bare slå på os, for hver gang de gør det, vælter medlemmerne ind. So what’s not to like?« griner Uffe Elbæk.

Vi er faktisk bekymrede for, hvor svækket fagbevægelsen står.

Bekymret for fagbevægelsen

Det er ikke kun Socialdemokraterne, der har lagt afstand til Alternativet. For tredje år i træk valgte fagbevægelsen ikke at invitere partiet med til 1. maj i Fælledparken i København.

Og det ærgrer Uffe Elbæk, der ser sit parti som fagbevægelsens naturlige alliancepartner. Udover at have ”en enorm respekt” for fagbevægelsen og dens værdier, ser han stærke fagforeninger som udgangspunkt for et lige og godt samfund.

Derfor er han langt fra glad over den faldende opbakning.

»Vi er faktisk bekymrede for, hvor svækket fagbevægelsen står,« konstaterer Uffe Elbæk og forklarer, at de for ham at se er blevet for stor en del af samme systemtænkning, der også præger Christiansborg.

Det står i stor kontrast til den rolle, den spillede i sin ungdom.

»Engang blandede fagbevægelsen sig i alt muligt. De lavede oplysningsforbund, højskoler, kooperationen, mediehuse og alt muligt. De var en enorm entreprenant samfundskraft,« siger Uffe Elbæk.

Men ifølge ham har de ligesom mange andre samfundsaktører tabt visionerne og er blevet for fokuserede på det, de allerede har vundet.

»Velfærdssamfundet har toppet i det format, vi kender den. Alle forsvarer den udgave, vi kender i dag, i stedet for at spørge, hvordan den næste skal se ud,« mener Uffe Elbæk.

Netop det spørgsmål håber han, at fagbevægelsen vil være med til at svare på.

»Fagbevægelsen kunne være langt mere aktive og have en enorm stemme i den progressive dagsorden. Men det er jo ikke mit ansvar,« siger Uffe Elbæk og fortæller, at han ser en masse mulige samarbejdsprojekter.

Derfor blev han også utrolig glad, da 3F ungdom kontaktede partiet for sammen at kæmpe for en 30-timers arbejdsuge.

»Pludselig var der nogen fra fagbevægelsen, der spurgte om vi havde lyst til at lege. Og det har vi jo. Men der skal to til en tango,« siger Uffe Elbæk.