THE BLAME GAME

SF-vælgere efter exit: Det var de andres skyld

Af | @jakkobb

Mange SF-vælgere bebrejder Radikale Venstre og Socialdemokraterne, at partiet måtte forlade regeringen, viser ny undersøgelse. En stor del af de radikale og socialdemokratiske vælgere mener til gengæld, det var SF’s egen skyld.

S og R bærer en stor del af skylden for, at Annette Vilhelmsen måtte gå 
som formand for SF og trække partiet ud af regeringen, mener et stort 
flertal af SF's vælgere.

S og R bærer en stor del af skylden for, at Annette Vilhelmsen måtte gå som formand for SF og trække partiet ud af regeringen, mener et stort flertal af SF's vælgere.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Socialdemokraterne og Radikale Venstre bærer en stor del af ansvaret for, at SF endte med at forlade regeringen i slutningen af januar. Det mener mange af de vælgere, der ville stemme på SF, hvis der var valg i morgen.

De socialdemokratiske og radikale vælgere er enige et stykke hen ad vejen, men mener, at sammenbruddet mest af alt var SF’s egen skyld.

Det viser en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

SF-vælgere: De andres skyldI hvilken grad mener du, at de enkelte partier i det tidligere regeringssamarbejde har ansvar for, at SF endte med at forlade regeringen?
Note: Partitilhørsforhold er opgjort efter, hvad danskerne ville stemme, hvis der var valg i morgen. Svarene er indsamlet i perioden 5.-10. februar. 28 personer i undersøgelsen ville stemme på SF. Derfor er usikkerheden for dette partis vælgere +/- 15 procent.

»Det er vælgernes måde at forsøge at forklare sammenbruddet på. SF’s vælgere vil gerne tage en del af ansvaret for, at det gik galt, men bestemt ikke det hele. Og hos Radikale og Socialdemokraterne er det lige omvendt. Det understreger splittelsen mellem regeringspartierne og SF,« siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

S og R: Ikke vores ansvar

Som Ugebrevet A4 skriver i dag, jubler en stor del af de radikale vælgere over, at SF har forladt regeringen. De forventer, at regeringen nu vil gennemføre mere radikal politik uden SF på slæb. Omvendt frygter mange SF-vælgere – og en del socialdemokrater – at de vil være mindre enige i regeringens politik fremover.

Et lignende mønster viser sig således, når man ser på, hvem der efter vælgernes opfattelse bærer ansvaret for, at SF endte med at forlade regeringen.

Hos Socialdemokraterne og Radikale Venstre mener kun hver tredje vælger, at deres eget parti er ansvarlige for kollapset. Hos begge partier mener otte ud af ti til gengæld, at SF selv er skyld i miseren.

Socialdemokrater: SF selv ude om detI hvilken grad mener du, at de enkelte partier i det tidligere regeringssamarbejde har ansvar for, at SF endte med at forlade regeringen?
Note. Partitilhørsforhold er opgjort i forhold til, hvad danskerne ville stemme, hvis der var valg i morgen. Svarene er indsamlet fra den 5-10. februar. 187 personer i undersøgelsen ville stemme på Socialdemokraterne. Derfor er usikkerheden for dette partis vælgere +/- 5 procentpoint.

Ikke raketvidenskab

Ser man på SF’s vælgere, er billedet helt anderledes. Op mod otte ud af ti giver skylden til Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Flere end halvdelen mener dog, at SF selv bærer en del af ansvaret.

Hos SF på Christiansborg ønsker man dog ikke at åbne en diskussion om, hvis skyld det var:

»Det giver ikke mening at forsøge at placere skyld, skam og ansvar nu. Det er ikke raketvidenskab, at vælgerne ser forskelligt på det spørgsmål,« siger Pernille Vigsø Bagge, SF.

»I SF har vi lært meget af at sidde i regering. Vi har lært noget om, hvordan forholdet til regeringspartnere bør være. Det er noget, man evaluerer med sig selv internt,« siger hun.

Radikale: Ikke vores bordI hvilken grad mener du, at de enkelte partier i det tidligere regeringssamarbejde har ansvar for, at SF endte med at forlade regeringen?
Note. Partitilhørsforhold er opgjort i forhold til, hvad danskerne ville stemme, hvis der var valg i morgen. Svarene er indsamlet fra den 5-10. februar. 87 personer ville stemme på Radikale Venstre. For dette partis vælgere er usikkerheden derfor +/- 10 procentpoint.

SF skilt fra regeringen

Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet udlægger holdningen hos SF-vælgerne således:

»SF’erne kan godt kan se, at de har et vist ansvar i og med, at de gik ind i et svært regeringssamarbejde. Til gengæld føler de ikke, at Radikale Venstre og Socialdemokraterne har givet dem rum til at få deres mærkesager igennem. Alt i alt en meget nøgtern vurdering,« siger Kasper Møller Hansen.

Han understreger, at tallene for SF er behæftet med stor usikkerhed, da kun 28 af 1.003 adspurgte vælgere i målingen betegner sig selv som SF’ere.

Læs mere om undersøgelsen her.

Ikke desto mindre kan målingen give et interessant fingerpeg frem mod næste valg, vurderer Kasper Møller Hansen:

»Man skal lytte til det, for det afspejler den måde, vælgerne har opfattet hele situationen omkring SF’s sammenbrud. Når man ser denne splittelse mellem regeringspartierne og SF, anser jeg det for eksempel for mindre sandsynligt, at man vil se en fælles valgplatform for S og SF ved næste valg. Det er mere sandsynligt, at SF vil forsøge sig med en mere selvstændig profil som oppositionsparti,« siger han.

Se undersøgelsen her:

Dokumentation Det var de andres skyld SF’s vælgere placeret ansvaret for regeringsexit hos S og R.