POLITISK HÅNDVÆRK

SF: Håndværkerfradraget er stendødt

Af | @IHoumark

Boligejere skal skynde sig, hvis de vil have et offentligt tilskud til at få skik på hjemmet. Det populære håndværkerfradrag skrottes, hvis det står til rød blok i Folketinget.

Med mindre regeringen indgår finanslov med de borgerlige partier, er håndværkerfradraget snart en saga blot. 

Med mindre regeringen indgår finanslov med de borgerlige partier, er håndværkerfradraget snart en saga blot.  Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Nu kan boligejere få et skattefradrag, hvis de får arbejde udført af en håndværker, vinduespudser eller babysitter. Men fra årsskiftet er det med meget stor sandsynlighed slut. Det sker, fordi SF har bestemt sig for at tilslutte sig de øvrige partier i rød blok, der vil droppe håndværkerfradraget.

SF’s erfarne politiker og erhvervsordfører, Steen Gade, fortæller, at partiet ingen planer har om at forsvare BoligJob-ordningen, som håndværkerfradraget kaldes på Christiansborg. SF vil lade finansminister Bjarne Corydon (S) aflive ordningen under de kommende forhandlinger om finansloven for 2015.

Vi har tænkt os at få noget igennem under forhandlingerne. Det får vi ikke, hvis vi satser på BoligJob-ordningen. Steen Gade, erhvervsordfører, SF

»Vi har den opfattelse, at regeringen har taget ordningen helt og aldeles af bordet i forhold til forhandlingerne om finansloven. Det har vi taget bestik af og udformet vores krav til finansloven efter,« siger Steen Gade, og fortsætter:

»Vi har tænkt os at få noget igennem under forhandlingerne. Det får vi ikke, hvis vi satser på BoligJob-ordningen.«

SF har tidligere været fortalere for et grønt håndværkerfradrag. Med partiets nye udmelding bliver håndværkerfradraget med sikkerhed skrottet, hvis partierne i rød blok indgår forlig om finansloven. Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten har nemlig allerede meldt ud, at de ønsker at fjerne fradraget.

Den socialdemokratiske skatteminister, Benny Engelbrecht, har skrevet til Ugebrevet A4 om BoligJob-ordningen:

»Regeringens politiske holdning er nu en gang bare den, at der er mere effektive måder at skabe beskæftigelse på. Det er det centrale for os, og derfor prioriterer vi anderledes.«

Når SR-regeringen ’prioriterer anderledes’, betyder det, at den vil nedlægge ordningen.

Klik her for at læse artiklen: Anklage: Regeringen fordrejer fakta om håndværkerfradrag

V vil bevare ordningen

Håndværkerfradraget fortsætter måske, hvis regeringen vælger at lave en aftale om finansloven med partier i blå blok. På nuværende tidspunkt anses det dog ikke som særligt sandsynligt, da rød blok gerne vil kunne udvise enighed og lave en aftale om finansloven, før der kommer folketingsvalg.

På Christiansborg er vi BoligJob-ordningens største fortalere. Kim Andersen, erhvervsordfører, Venstre

Landets største parti, Venstre, har dog langt fra opgivet håbet om at bevare BoligJob-ordningen. Det fastslår erhvervsordfører Kim Andersen.

»På Christiansborg er vi BoligJob-ordningens største fortalere. Vi vil gerne fortsætte ordningen, for den skaber job til 5.000 mennesker om året; den gavner udkantsdanmark, fordi sommerhusejere også kan få tilskud; og den er god for ældre, som skal have hjælp fra firmaer til at få gjort rent og passet haven,« siger Kim Andersen.

Adspurgt, om videreførelse af ordningen er et topkrav fra Venstre, hvis de for alvor kommer til forhandlingsbordet hos finansministeren, siger Kim Andersen:

»Nu stiller vi aldrig ultimative krav før forhandlinger. Men når vi lige har meldt ud i vores eget forslag til finanslov, at vi vil bevare ordningen, så er det selvfølgelig, fordi vi lægger vægt på det.«

I blå blok er de Konservative og Dansk Folkeparti også fortalere for ordningen. Liberal Alliance vil hellere kæmpe for generelle skattelettelser, men hvis lettelserne kun opnås gennem ordningen, er partiet også med.

Ønske om grøn ordning

Selv om håndværkerfradraget skrottes ved årsskiftet, er det ikke det samme som fradragets endeligt. Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg, som meningsmålingerne længe har spået, vil fradraget sandsynligvis blive genindført i 2015 eller i 2016.

Et andet scenarie er, at SR-regeringen vinder valget, og måske om nogle år vælger at lave en grøn støtteordning målrettet såkaldte energirenoveringer. Eksempelvis isolering eller udskiftning af vinduer i ældre huse. Sådan en ordning ønsker SF.

»I foråret fremlagde regeringen sin strategi for renoveringer af boliger, hvor ideen er at fremme energibesparelser. Strategien rummer udmærkede tiltag med at tilbyde råd og vejledning. Men for at blive rigtig effektiv burde strategien også rumme tilskud til finansiering af klimatiltag,« siger Steen Gade (SF) og fortsætter:

»Hvis muligheden byder sig senere, vil vi gerne være med til at skaffe en eller anden for tilskud til alle de husstande, hvor man vil energirenovere.«

I Venstre vil Kim Andersen ikke forholde sig til SF’s ønske om et klimarettet håndværkerfradrag.

»Vi forhandler ikke finanslov i medierne,« siger Kim Andersen.

Tænketank ønsker grønt fradrag

I den grønne tænketank, Concito, ser man meget gerne et grønt håndværkerfradrag. Det oplyser sekretariatschef Michael Minter.

»Hvis man vil fortsætte BoligJob-ordningen, bør den målrettes klimatiltag. Det vil reducere CO2-belastningen fra vores bygninger. Og det vil skabe flere ekstra job, hvis man indsnævrer, hvad der gives fradrag for,« siger Michael Minter.

Han forklarer, at analyser viser, at der bliver skabt flere ekstra job med en målrettet ordning end med en ordning som den nuværende, hvor danskerne kan få støtte for næsten alt arbejde i hjemmet lige fra at få malet eller repareret taget til at få passet børn eller pudset vinduer.

Klapsalver fra byggeriet

Inden for byggeriet er der en sammenslutning af forbund under navnet Bygge- Anlægs- og Trækartellet. Her ser man meget gerne et grønt håndværkerfradrag, oplyser sekretariatsleder Gunde Odgaard.

»Vi har i flere år, end jeg tør tænke på, foreslået en målretning af ordningen, så den støtter energirenoveringer i private hjem og i almene boliger,« siger Gunde Odgaard.

Han tror ikke, at der vil blive skabt flere ekstra job med en målrettet ordning frem for den nuværende brede ordning.

»Som det er i dag, får min kone og jeg et tilskud, hvis vi får et nyt køkken. Men samfundet kan jo være flintrende ligeglad med, at vi får et nyt køkken. Derimod har samfundet gavn af det i forhold til klimaforbedringer, hvis vi får sat nye vinduer i,« siger Gunde Odgaard.

Dansk Byggeri hilser et eventuelt grønt håndværkerfradrag velkomment. Arbejdsgiverorganisationens erhvervspolitiske chef, Torben Liborius, siger:

»Hvis den nuværende BoligJob-ordning ikke kan fortsætte, er vi med på at få en ordning målrettet klimatiltag. Her ser vi dog gerne, at skattefradraget sættes op fra de nuværende 15.000 kroner om året pr. person til i stedet mindst 25.000 kroner. Det er nødvendigt, da energirenoveringer som regel koster en del.«