FRISPROG

Politikere bander over gak-gak regering

Af

Enhedslisten og Liberal Alliance svovler mest over regeringens politik, mens socialdemokrater og radikale roser de gode resultater. En ny analyse af politikernes sprog på Twitter og Facebook afslører midt i Folketingets afslutningsdebat, hvem der er mest kradsbørstige og positive på sociale medier.

En delegeret ved Liberal Alliances landsmøde benytter lejligheden til en selfie med Anders Samuelsen og Joachim B. Olsen.

En delegeret ved Liberal Alliances landsmøde benytter lejligheden til en selfie med Anders Samuelsen og Joachim B. Olsen.

Foto: Stine Bidstrup/Polfoto

’Kæmpebrøler’. ’Bras’. ’Elendig’. ’Stupid’. ’Taberfabrik’!

Ordene stammer fra Liberal Alliance, som sammen med Enhedslisten er det parti, der bruger flest kraftudtryk på sociale medier. Det viser en analyse af knap 30.000 Facebook- og Twitterbeskeder fra folketingspolitikere.

Fra november 2013 til maj i år har Wordmaps for Ugebrevet A4 set på kraftudtryk og positive og negative tillægsord.

Sådan taler politikerne på Facebook og Twitter
Kilde: WordMaps for Ugebrevet A4. Analyse af 16.103 værdiladede ord fra folketingspolitikere på Facebook og Twitter i beskeder fra november 2013 til maj 2014.

Otte procent af de vurderende og værdiladede ord fra Liberal Alliance og Enhedslisten er kraftudtryk som for eksempel: ’Tåbeligt’, ’Vanvittigt’ og ’Vrøvl’.

De øvrige partier har ikke skruet så kraftigt op for retorikken. Under fem procent af deres værdiladede ord er kraftudtryk.

Det er frisprog, som viser, at vi ligesom Enhedslisten er systemkritikere. Anders Samuelsen (LA)

Mange af de kradse ord stammer fra Anders Samuelsen, Liberal Alliances leder, som er meget aktiv på sociale medier, og han fortryder ikke ordvalget.

»Det er frisprog, som viser, at vi ligesom Enhedslisten er systemkritikere. Liberal Alliance tør stille spørgsmål ved det bestående. De øvrige partier forsvarer og accepterer tingenes tilstand. Vi har verdens højeste skattetryk, og det er på sin plads at sige, at det er gak-gak, når folk brandbeskattes,« mener han.

Da regeringen efter folketingsvalget valgte at føre økonomisk politik med de borgerlige, var Enhedslistens leder, Johanne Schmidt-Nielsen, rødglødende:

’Regeringen pisser på de mange mennesker, der har stemt på en ny regering i den tro, at der skulle gøres op med ulighedsskabende politik’, var budskabet. Siden har Enhedslisten ud over ’pisser’ brugt ord som ’svineri’, ’skurke’ og ’skandaler’ på sociale medier.

Men det skubber ikke nødvendigvis vælgere væk at give udtryk for sin harme med store bogstaver, vurderer kommunikationsrådgiver Astrid Haugh, der tidligere har været pressechef på Christiansborg og Københavns Rådhus.

»Enhedslisten og Liberal Alliance profilerer sig som klassens frække dreng og pige. De er højt oppe på tinderne i deres udbrud og superaggressive til at bide sig fast i debatten,« siger hun.

Regeringen: Hurra hvor fantastisk

Mens Liberal Alliance og Enhedslisten raser på sociale medier, er 88 procent af de værdiladede ord hos regeringspartierne positive. ’Hurra’, ’Fantastisk’ og ’Glædeligt’, lyder det fra politikerne, som også taler om, at de er begejstrede og glade: ’Det er helt vildt’, udbryder de.

Det kan sagtens være, at man er mere positiv, når man er i regering. Liv Holm Andersen (R)

»Vi har masser at kritisere oppositionen for, men det kan sagtens være, at man er mere positiv, når man er i regering,« mener Liv Holm Andersen, der er en af de mest aktive på sociale medier for de Radikale.

Kigger man på oppositionspartierne, er deres sprogbrug markant mindre positivt end hos regeringspartierne. Men der er god grund til, at Venstre hyppigere bruger ord som ’Bekymrende’, ’Dårligt’, ’Åh’ og ’Uh’, mener Jakob Engel-Schmidt, en af de partiets mest ihærdige på sociale medier.

»Regeringen har initiativretten, laver reformer og går ud og roser dem. Vi ser så som opposition på de punkter, der ikke fungerer – og der er mange ting, der ikke er gode nok,« siger han.

Også under Folketingets afslutningsdebat brugte Venstres Jakob Engel-Schmidt Twitter til at stikke til regeringen.

Sproget og magten hænger sammen

Liv Holm Andersen fra de Radikale erkender, at hun næppe ville komme med så mange positive opdateringer på Facebook og Twitter, hvis Radikale mistede regeringsmagten.

Jacob Engel-Schmidt fra Venstre tror omvendt, at han ville være en gladere skribent, hvis de borgerlige bestemte.

Sprogtonen i Folketinget hænger da også nøje sammen med, om man er i opposition eller i regering, konstaterer Johannes Andersen, lektor på Aarhus Universitet og forsker i politisk kommunikation.

»Rollerne er lige efter bogen. Regeringen skal legitimere, at den laver noget positivt – og det går fremad, så det sker med et smil eller en smiley. Rollen som opposition er at komme med kritik, så den er fyldt med konflikt,« siger han

Johannes Andersen forventer også, at Socialdemokrater og radikale udskifter noget af sødmen med surhed, hvis de mister magten.