otium

Nyt job? Vi gider ikke tjekke pensionen

Af | @jakkobb

Flere end halvdelen af danskerne undlader at tjekke deres pension, når de får nyt job, viser ny undersøgelse. Det kan koste dyrt, lyder det fra pensionsselskab, fagforening og privatøkonomisk rådgiver.

Mange glemmer at tjekke deres pension, når de skifter job. Det kan få følger for både deres dækning og deres økonomi. 

Mange glemmer at tjekke deres pension, når de skifter job. Det kan få følger for både deres dækning og deres økonomi. 

Foto: Mik Eskestad/Polfoto

Det kan vende op og ned på, hvor mange penge man kan se frem til, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Alligevel undlader et flertal af danskerne at tjekke deres pension, når de får nyt job.

Det viser en undersøgelse blandt 1.014 danskere, som analysebureauet Wilke har lavet for pensionsselskabet Sampension.

Vi glemmer pensionen, når vi skifter jobSpørgsmål: Har du inden for de seneste 2 år været i kontakt med dit pensionsselskab for at få mere viden eller justere din ordning?
Kilde: Wilke for Sampension Note: I undersøgelsen har deltaget 1.014 danskere i alderen 18-65 år, og som endnu ikke er gået på pension, efterløn eller førtidspension. Antallet af personer, der har gennemgået den pågældende begivenhed, er anført i parentes, da tallet har betydning for usikkerheden forbundet med svaret.

»Ideelt set burde alle, der skifter job, få kigget deres pensionsforhold efter. Men der er øjensynligt en barriere, der gør, at det ikke lige er det første, folk tænker på,« siger Hasse Jørgensen, administrerende direktør i Sampension, til Ugebrevet A4.

Han betegner jobskifte som ’en af de allerstørste økonomiske dispositioner i løbet af livet’.

Ubehagelige konsekvenser

Ud af de 159 danskere i undersøgelsen, der har fået nyt job inden for de seneste to år, har 36 procent været i kontakt med deres pensionsselskab for at tjekke pensionen, mens det modsatte gør sig gældende for 63 procent af de adspurgte.

En rigtig ubehagelig konsekvens kunne for eksempel være, at man ikke har den dækning for tab af erhvervsevne, som man havde i sin tidligere pensionsordning. Hasse Jørgensen, administrerende direktør i Sampension

Det giver en usikkerhed på +/- 8 procentpoint, og dermed er der med sikkerhed flere, der ikke tjekker pensionen, end personer, der gør. Det på trods af, at et jobskifte ofte betyder, at man får ny pensionsordning.

»En rigtig ubehagelig konsekvens kunne for eksempel være, at man ikke har den dækning for tab af erhvervsevne, som man havde i sin tidligere pensionsordning, og man så falder på sin cykel, slår hovedet og taber erhvervsevnen,« siger Hasse Jørgensen.

Han påpeger, at danskerne skifter job relativt ofte sammenlignet med arbejdsstyrken i andre lande.

HK: Tjek pensionen

Det er ikke kun pensionsselskaberne selv, der gerne vil have kunderne inden for i butikken, når de skifter job.

I fagforbundet HK anbefaler man også medlemmerne at tage et kig på pensionen ved jobskifte.

»Man skal altid få tjekket, hvad der bedst kan betale sig, når man skifter job,« siger Joan Wandahl Nielsen, forhandlingskonsulent i HK Kommunal.

Saml dine pensionsordninger

Hun forklarer, at pensionsordningen på mange arbejdspladser følger overenskomsten. Hvis man for eksempel som HK-medlem skifter job fra en kommune til en region, får man også nyt pensionsselskab og dermed ny pensionsordning.

»Som udgangspunkt er det godt at samle ordningerne, så man kun betaler administrationsomkostninger i et enkelt selskab,« siger Joan Wandahl Nielsen.

Det er heller ikke det første, man kigger på, når man er i arbejde. Der er en generel uinteresse over for pension. Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver

I nogle tilfælde kan det være både dyrt og besværligt at flytte pensionen fra et selskab til et andet. Og der er sågar situationer, hvor selskaber nægter at give kunder lov til at flytte deres pension til et andet selskab.

Men gør man det inden for tre år fra jobskiftet, er det i næsten alle tilfælde omfattet af den såkaldte jobskifteaftale mellem pensionsselskaberne. Den indbærer, at selskaberne flytter pensionen mod et gebyr.

Og ifølge HK er det ikke den eneste gode grund til at få styr på pensionen i tide.

»Folk bliver mere opmærksomme på deres pensionssituation, jo nærmere de kommer pensionsalderen. Det er ærgerligt, for det er, mens man er ung, man kan få rettet op på det,« siger Joan Wandahl Nielsen.

Generel uinteresse

I Finanshuset i Fredensborg påpeger administrerende direktør og privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin, at det ikke kun er ved jobskifte, at mange danskere glemmer pensionen.

»Det er heller ikke det første, man kigger på, når man er i arbejde. Der er en generel uinteresse over for pension,« siger Kim Valentin, der også er Venstre-borgmester i Gribskov Kommune.

Han er enig i, at det er vigtigt at genoverveje pensionen, når man skifter job.

»Gør man ikke det, kan konsekvensen være, at man har sparet forkert op, når man går på pension,« siger han og tilføjer, at det kan resultere i en forskel på helt op mod 40 procent i, hvor meget man får udbetalt i sidste ende.

Kim Valentin gør også opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er via et pensionsselskab, at man som lønmodtager bedst sparer penge sammen til pensionen. Det kan for eksempel også være ved at købe fast ejendom, påpeger han.