Hvor det grå guld gror

Læsø er seniorernes paradis

Af | @MichaelBraemer

På Læsø kender seniorerne ikke til de problemer, som ældre på arbejdsmarkedet ellers har med at få nyt job. Tværtimod går seniorerne ledige i kortere tid end yngre på Kattegat-øen. Der hersker en helt særlig arbejdskultur, fortæller jobcenterchefen.

På Læsø er seniorer i højere kurs end ungarbejdere. Her er Poul Christensen, som er chef på øens berømte saltsyderi. 

På Læsø er seniorer i højere kurs end ungarbejdere. Her er Poul Christensen, som er chef på øens berømte saltsyderi. 

Foto: Morten Langkilde/Polfoto

Seniorer – flyt til Læsø!

Det kunne umiddelbart lyde som en fornuftig opfordring til over 50-årige. I hvert fald hvis de er blevet ledige, og det kniber for dem at finde et nyt job.

Tal fra jobindsats.dk viser nemlig, at de ældre på øens arbejdsmarked er i ualmindelig høj kurs, og at de kender meget lidt til de problemer med jobsøgning, som resten af landets seniorer oplever, hvis de er så uheldige at blive arbejdsløse.

Klik her for at læse artiklen: Seniorer er ledige længere

Måler man, hvor længe kontanthjælpsmodtagere som helhed går ledige i gennemsnit, før de finder et ny job, og sammenligner det med den gennemsnitlige ledighedsperiode for 50-64-årige på kontanthjælp, går seniorerne ledige længere i 97 af landets 98 kommuner. I nogle kommuner er forskellen endda på over otte uger.

Men ikke på Læsø. Her er seniorernes gennemsnitlige ledighedsperiode tværtimod kortere end den, der gælder for seniorgruppen som helhed: 1,7 uger kortere helt nøjagtig.

Det viser beregninger, som analysefirmaet LG Insight har foretaget for Ugebrevet A4 på baggrund af tal for henholdsvis dagpengemodtageres og kontanthjælpsmodtageres ledighedsforløb i de seneste fire år.

Jeg er tæt på at sige, at hvis en arbejdsgiver heroppe kunne vælge mellem en gammel og en ung, så ville den gamle vinde til hver en tid. Lotte Keller Christensen, jobcenterchef, Læsø

Heller ikke blandt dagpengemodtagerne lider Læsøs seniorer tilsyneladende under frasortering, som landets øvrige seniorer kender til i rigt mål. I denne gruppe er seniorernes ledighed ganske vist længere i gennemsnit, end den er for gruppen som helhed. Men forskellen er yderst beskeden: 0,7 uger.

Seniorerne foretrækkes

Jobcenterchef på Læsø Lotte Keller Christensen har en simpel forklaring, som seniorer landet over utvivlsomt ville ønske også gjaldt dem: Hvis du yder en tilfredsstillende arbejdsindsats, så kalder din arbejdsgiver på dig igen og igen.

»Jeg er tæt på at sige, at hvis en arbejdsgiver heroppe kunne vælge mellem en gammel og en ung, så ville den gamle vinde til hver en tid. En håndværksmester vil for eksempel hellere have den arbejdsmand, som han har haft masser af gange tidligere end en ny, hvor han kan være i tvivl om, hvorvidt vedkommende overhovedet møder,« siger hun.

Den holdning er medvirkende til, at Læsø har landets korteste ledighedsperioder for både seniorer på dagpenge og kontanthjælp.

Og det er ikke, fordi de mest nedslidte seniorer har forladt arbejdsmarkedet i utide eller så tidligt som muligt, at statistikken er så flot, som den er, forsikrer jobcenterchefen.

»Jeg bliver tit overrasket, når jeg sidder og laver dagpengeliste og ser folks alder. Det er folk, der har knoklet igennem som for eksempel fiskere hele livet, og stadig er tilmeldt som ledige som 64-årige, når der ikke er hyre. Det undrer mig, hvor gammel man kan være og stadig holde til hårdt fysisk og ufaglært arbejde. Her omfatter det også grøftegravning og anden naturpleje,« siger Lotte Keller Christensen.

Piveri gælder ikke

Arbejdsidentiteten er enorm blandt øens 1600 indbyggere.

»Arbejde er dét, man kan. Og piveri gælder ikke på Læsø. Det er ikke her, man melder sig syg, fordi man har ondt i fingeren – det er helt sikkert. Vi er ikke flere end dem, vi er, og vi er nødt til at kunne regne med hinanden. Det er holdningen. Til gengæld er der en stor loyalitet, som går begge veje,« fortæller hun.

Meget arbejde på Læsø er sæsonbestemt og knyttet til de mange turister, som søger mod Kattegat-øen i sommerperioden. Men Lotte Keller Christensen fremstiller ikke sig selv som den, der sidder og trækker i trådene og sørger for, at der nu også kommer et passende antal af alle aldersgrupper ud i de jobåbninger, der viser sig i løbet af året.

»På Læsø kommer man ikke langt med en lang ansøgning og et fint CV. Og det er ganske unødvendigt for en arbejdsgiver at sætte en annonce i avisen. Man skal ud og banke på. Jobcentret er der først brug for, hvis der kommer en ny til øen med for eksempel en tømreruddannelse. Så må vi ringe til en mester og spørge, om det er ham, der har glemt at slå et job op,« fortæller hun.