Industri og fagforbund vil samarbejde om globalisering

Af

Danfoss-direktør vil oprette et nyt forum, hvor industriledere og de ufaglærtes fagforbund sammen kan diskutere, hvordan man tackler den stigende udflytning af danske arbejdspladser. Specialarbejderforbundet og Kvindeligt Arbejderforbund er positive.

Udflytning Når industrivirksomheder flytter arbejdspladser til udlandet, rammer det oftest de ufaglærte arbejdere. Derfor er det helt oplagt, at de ufaglærtes faglige organisationer og industriens ledere i fællesskab diskuterer, hvordan de skal tackle problematikken omkring udflytning.

Det mener Danfoss-direktør Jørgen Mads Clausen, som foreslår, at man opretter et nyt forum af erhvervsledere og repræsentanter for de ufaglærtes forbund Specialarbejderforbundet (SiD) og Kvindeligt Arbejderforbund (KAD).

»Det er de ufaglærte arbejdere, det her handler om. Hvorfor sætter vi os ikke ned og finder ud af, hvad vi kan gøre ved det,« siger Danfoss-chefen til Ritzaus Bureau og fortsætter:

»Vi er jo alle i samme båd, hvad for eksempel angår Kina. Der er ingen af os, der ønsker, at den danske skude går ned.«

I SiD og KAD tager forbundsformændene Poul Erik Skov Christensen og Lillian Knudsen positivt mod den udstrakte hånd:

»Vi vil meget gerne indgå i et tæt og konstruktivt samarbejde med industrien om at imødegå de globale udfordringer. Tanken falder helt i tråd med det organisatoriske og politiske arbejde, vi har lavet igennem de seneste 10 år,« siger de to forbundsformænd i en fælles udtalelse.

KAD og SiD vil nu afvente et mere konkret udspil om det nye forum fra Danfoss-direktøren.

Jørgen Mads Clausen mener også, at forbundene hidtil har været for defensive i deres tilgang til udflytning af danske arbejdspladser og efterlyser en mere offensiv attitude fremover, hvilket det nye forum blandt andet kan bidrage til.

Formanden for SiD's industrigruppe, Børge Frederiksen, føler imidlertid ikke, at de ufaglærtes forbund har trillet bolden for forsigtigt rundt indtil nu:

»Jeg kan ikke følge, at vi har været for defensive. Jeg mener, at KAD og SiD er nogle af dem, der blandt andet gennem en række forskellige projekter har presset mest på for at få opkvalificeret vores medlemmer. Men jeg synes til gengæld, at arbejdsgiverne har været for dårlige til at benytte sig af de nye kvalifikationer, som vores medlemmer så har erhvervet sig,« siger Børge Frederiksen.