Villy vinder på højredrejning

Af
| @GitteRedder

SF-formand Villy Søvndal har de sidste fem år drejet sit socialistiske parti mod højre, og vælgerne belønner partiformanden for kursskiftet. 3 ud af 4 vælgere erklærer, at han har klaret sig godt eller meget godt som partileder. Valgforskere kalder det en helt vild opbakning fra selv borgerlige vælgere. Men de advarer også om, at helvede bryder løs i SF, hvis Villy ikke fortsat leverer fremgang.

PRÆSIDENTIEL Med et af de mest kendte kam-pagneslogans i nyere dansk politik – »Holger og konen si’r nej til Unionen« – lykkedes det daværende SF-formand Holger K. Nielsen tilbage i juni 1992 at hive et nej til unionen hjem og skabe politisk historie.

Når SF på fredag holder landsmøde og partiets nuværende formand Villy Søvndal kan fejre fem års jubilæum, kan han meget vel lade sig inspirere af sin forgænger og vælge et slogan i en forestående folketingsvalgkamp med ordlyden »Villy og konen er klar til tronen«.

Ikke alene har Villy Søvndal droppet EU-modstanden. Han går også til hofbal, strammer udlændingepolitikken og stemmer ja til finansloven. Villy Søvndals kursskifte af sit parti vækker respekt både i egne rækker og langt ind i det borgerlige Danmark, viser en ny opsigtsvækkende meningsmåling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Ifølge undersøgelsen mener tre ud af fire vælgere således, at Villy Søvndal klarer sig godt eller meget godt som SF’s partiformand. Blandt Venstres vælgere erklærer hele 66 procent, at den socialistiske partileder har klaret det godt i sine fem år på formandsposten. Og blandt de konservative vælgere mener 72 procent, at Villy Søvndal gør det godt som partiformand. Mindst respekt omkring Villy Søvndal er der hos Dansk Folkepartis vælgere, men selv hos ærkefjenden erklærer 60 procent, at han gør det godt.

Og i SF’s eget bagland mener hele 93 procent af SF’s vælgere, at Villy Søvndal klarer sig godt eller meget godt.

At en formand for et venstrefløjsparti får så bred anerkendelse i befolkningen er helt uhørt, betoner flere valgforskere.

»Det er en helt abnorm stor opbakning. Det minder nærmest om, at Villy Søvndal er blevet helt præsidentiel eller kongelig. I USA, hvor man hele tiden måler opbakningen til præsidenten, ser du sjældent så høje målinger. Det er helt uhørt at have så høje tal også i Danmark,« siger valgforsker på institut for statskundskab på Københavns universitet Sigge Winther Nielsen.

Mere spiselig

Sigge Winther Nielsen mener, at vælgerne har været ramt af forårssolen den dag Ugebrevet A4 gennemførte sin undersøgelse. Og måske var der også faldet lidt stjernestøv af til de andre partiledere, hvis vælgerne skulle bedømme dem. Alligevel vurderer han ikke, at nogen andre partiledere ville være kommet op i nærheden af Villy Søvndal.

»I de målinger vi kender om Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, når de slet ikke Villy Søvndal til sokkeholderne sammenlignet med den her måling. Jeg var godt klar over, at han er populær, men det her er helt vildt,« siger Sigge Winther Nielsen.

Også valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager vurderer, at Villy Søvndal får overraskende pæne tal.

»Mange borgerlige vælgere kan se, at han har gjort det uomtvisteligt godt for sit parti, og en del af det kan tilskrives, at han er dygtig til at skaffe medieopmærksomhed, ligesom han får pæne karakterer for at have skaffet fremgang til sit parti,« fastslår han.

Begge valgforskere kæder Villy Søvndals store popularitet sammen med, at han har gennemført et politisk kursskifte. Også vælgerne oplever, at Villy Søvndal har trukket SF til højre. Godt hver anden vælger – 51 procent – mener, at SF politisk har bevæget sig mod højre, mens kun hver sjette vælger oplever, at SF ikke har bevæget sig på venstre-højre-skalaen.

»Højredrejningen har simpelt hen gjort Villy Søvndal mere spiselig. Danskerne tror ikke længere, at SF vil bruge bruttonationalproduktet tre gange, eller at det koster en milliard kroner hver gang Villy åbner munden. Han er ved at blive stueren,« vurderer Sigge Winter Andersen.

Rune Stubager fremhæver, at især på udlændingeområdet, den økonomiske politik, skattepolitikken, og retspolitikken har Villy Søvndal flyttet SF til højre:

»Da Villy Søvndal begyndte at tale om muslimske mørkemænd, fik han tydeligt markeret, at han har lagt en ny linje på udlændingeområdet, og tilsvarende har han klart kommunikeret et skifte på andre områder. Vælgerne har opdaget højrekursen, og den vigtige belønning for ham er, at vælgerne kvitterer ved at stemme på SF.«

SF’s gruppeformand Ole Sohn vil dog ikke anerkende begrebet gå til højre.

»Den nuværende regerings økonomiske politik har jo vist sig at være hamrende uansvarlig. De har lavet et kæmpehul i statskassen og de dårligst stillede i samfundet kommer til at betale. Så jeg mener, at en ansvarlig økonomisk politik er venstreorienteret, for det er den eneste måde man kan sikre, at de dårligst stillede ikke bliver ofre.«

Ole Sohn understreger, at på rets-,

udlændinge- og skattepolitikken er par-tiet blevet klarere, men det er ikke det samme som at være gået til højre.

»Det er da ikke højreorienteret at sige, at vi er imod, at kriminelle render rundt med skarpladte pistoler i bukserne,« siger han.

»Men det er rigtigt, at SF har fornyet sig. Vi vil ikke være et brokkeparti men et løsningsorienteret parti. I dag tillægger vi den økonomiske ansvarlighed langt højere betydning. Det er afgørende, at vi kan overbevise vælgerne om, at en regering med SF vil føre en ansvarlig økonomisk politik. Vi vil skabe en ny fremadrettet erhvervspolitik i samarbejde med erhvervslivet, det er en ny linje vi har lagt,« siger Ole Sohn og tilføjer, at netop erhvervspolitik bliver hovedtemaet på det kommende landsmøde.

I benlås

Men en ting er, at Villy Søvndals skæve smil og højredrejning har en klangbund i vælgerdybet lige nu, påpeger Sigge Winther Nielsen. Noget helt andet er ifølge valgforskeren, at Villy Søvndal lever livet farligt internt i partiet, hvis kursskiftet begynder at give bagslag. SF’s fremgang resulterede ved sidste folketingsvalg i flere mandater og dermed flere ressourcer til folketingsarbejdet. Ressourcerne er blevet brugt professionelt til at ’brande’ formanden og topstyre partiet.

»Hvis man ser på SF’s 23 folketingsmedlemmer, så har de jo lagt over halvdelen af dem i benlås, puttet uld i munden på dem og placeret dem ude på Ridebanen længst væk fra Folketingssalen. De må ikke sige noget, og de skal ikke røre sig. De skal opføre sig pænt og trykke på knapperne nede i Folketingssalen, og det gør jo, at al fokus og medieopmærksomhed falder på Villy Søvndal,« siger han.

Det er kun så længe, Villy Søvndal leverer fremgangen, at der er ro på bagsmækken, mener Sigge Winther Nielsen. Alle kan leve med at drive et venstrefløjsparti som en moderne virksomhed, så længe ens mandat er sikret næste gang, anfører valgforskeren. Men hvad sker der, hvis SF ikke kommer med i regering eller får vælgersmæk?

»Så bryder helvede løs. Se på de radikale i 2005, hvor de også havde stor fremgang, men ikke kom til magten og pludselig havde en stor folketingsgruppe, der ikke anede, hvad de skulle lave. Så går der rav i den. Ledighed er roden til alt ondt. Også i politik. Så længe Villy Søvndal kan rende rundt med en lommebog i inderlommen og sige, at ’måske står dit navn på ministerlisten efter næste valg’, så har han en utrolig stor magt over folketingsgruppen. Ingen har lyst til at rokke båden, når SF tordner derudad,« fastslår han.  

Det beskidte arbejde

Alt tyder da også på et klappekagemøde, når SF på fredag indleder landsmøde i Odense. Her kan Villy Søvndal fejre fem år på SF-tronen, og hverken de unge SF’ere eller de garvede lokalformænd agter at lave larm i gaden og spolere ministerdrømmene.

Formand for partiets ungdomsorganisation, SFU, Pelle Dam, glæder sig over kursskiftet.

»Når pressen konstant taler om en højredrejning, er det lidt misforstået. Vi taler om, at der er strammet op på nogle områder, hvor vi før har været slappe,« siger Pelle Dam og understreger, at det her er tilbagevenden til klassisk venstrefløjspolitik.

»Det, Villy Søvndal har lavet, er bundet op på et magtprojekt. Vi har erkendt, at hvis vi skal ind og forandre verden, skal vi også ind og være beskidte. Vi skal have del i arbejdet for at lave noget om i samfundet,« siger han, der ikke mener, at Villy Søvndal mister autoritet, hvis regeringsdrømmene brister.

»Et valgnederlag kan ikke antaste ham, fordi SF formentlig vil storme frem. Så hvis det glipper, er det formentlig fordi andre partier glipper,« fastslår han med slet skjult henvisning til, at Socialdemokraterne måske ikke leverer varen.

Formand for SF på Østerbro i København Hanne Melnik har været en af de få kritiske røster omkring højredrejningen. Især frembrusede hun med kritik, da Villy Søvndal i sagen om Holbergskolen kritiserede et møde kun for kvinder. Men den kritik er læst og forstået, mener hun og på trods af bekymringer omkring især rets- og udlændingepolitikken erklærer kredsformanden sig overordnet godt tilfreds med kursskiftet.

»Vi bevæger os meget længere ind mod midten. Hele målet er at komme i regering, men det vil altid være nyttigt med en plan B. Jeg er i bund og grund godt tilfreds med Villy, og man må godt satse alt. Men hvis det ikke går, er det en nedtur, derfor vil det være fint, hvis der også er en plan B,« siger Hanne Melnik og tilføjer, at hun ikke selv har et bud på Plan B.

Lykkes det for SF at komme med i regering, viser Ugebrevet A4’s undersøgelse, at SF-vælgerne er kløvet nogenlunde lige midt over i forhold til, hvilken regeringsdannelse de foretrækker. 47 procent af SF-vælgerne foretrækker en regering hen over midten, hvor S, SF og R er med. Og 44 procent af SF-vælgerne ser helst en smallere regeringsvariant, hvor S og SF alene danner regering.

Kommer SF med i regering, mener næsten hver femte vælger, at Villy Søvndal vil være mest egnet som indenrigsminister. Men også posten som socialminister eller udenrigsminister vil passe godt til ham, mener vælgerne. Til gengæld synes kun tre procent af vælgerne, at Villy Søvndal bør have finansministerposten.