Vi får forårsvalg om økonomisk ansvarlighed

Af | @GitteRedder

Konservatives lederskifte rykker ikke ved statsministerens drejebog for foråret 2011, vurderer politiske eksperter. Vi får folketingsvalg i foråret, og vinderen bliver det parti, der kan overbevise danskerne om den største økonomiske ansvarlighed.

VALGTALE De gule påskeliljer er sikkert for længst blomstret af, når danskerne skåler over frokosten påskesøndag 24. april. Spørgsmålet er, om Danmarks blå VK-regering også er blomstret af til den tid og har tabt et folketingsvalg i midten af april? Eller om det er Socialdemokraternes røde roser, der er visnet efter et valgnederlag?

Alt tyder på, at danskerne skal til folketingsvalg i april, og at enten rød eller blå blok dermed er kastet ud i en påskekrise efter at have tabt valget. Til gengæld får en nyvalgt regering arbejdsro hen over påsken til at udarbejde regeringsgrundlag og sammensætte det rigtige ministerhold.

»Vi får valg før påske,« lyder det fra både toppolitikere og samfundsforskere, som Ugebrevet A4 har talt med. Alle understreger, at kun statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kender den endelige valgdato, men at det absolut mest sandsynlige scenario er, at han udskriver valg i marts med økonomisk ansvarlighed som det helt centrale tema.

Trods sidste uges kaos hos Konservative mener samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen ikke, at Lars Løkke Rasmussen vil tøve med at udskrive et forårsvalg.

»Om to uger vil den konservative krise i vores kollektive erindring være glemt, og det har slet ikke afgørende betydning, at det ene regeringsparti lige har skiftet politisk leder. Det afgørende vil være meningsmålingerne, som Lars Løkke hele tiden vil skele til. Hvis regeringen samtidig kan se, at der økonomisk er vind i sejlene, vil den slå til med det samme og udskrive valg,« siger Johannes Andersen.

Også professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vurderer, at vi uanset al balladen omkring konservativ lederkrise får et forårsvalg:

»Lars Løkke Rasmussen har initiativretten til at udskrive valget, og den vil han ikke give køb på. Jo længere tid han venter, jo mindre fordel har han af initiativretten. I de kommende uger vil vi se ham præsentere en række oplæg og indkalde til politiske forhandlinger omkring efterlønnen. Derefter vil han udskrive valg og erklære, at han ikke kan samle flertal for sine planer, fordi de øvrige partier er økonomisk uansvarlige,« siger Kasper Møller Hansen.

Skarpt øje på nøgletal

Drejebogen for statsministerens politiske forår er for længst skrevet, mener forskerne og henviser til, at statsministeren i sin nytårstale spillede ud med et forslag om at afskaffe efterlønnen, og herefter går det slag i slag med regeringsseminar og fremlæggelse af tilbagetrækningsreform. Sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil statsministeren dag for dag vurdere, hvornår regeringen får bedst gennemslag på en præsentation af sin såkaldte 2020-plan, der skal se på Danmarks mere langsigtede økonomi. 

Samtidig holder Lars Løkke Rasmussen nøje øje med alle økonomiske nøgletal i de kommende måneder, påpeger Kasper Møller Hansen.

»Lars Løkke har en interesse i at flest mulige nøgletal retter sig, og derfor vil han især se på udviklingen i arbejdsløsheden. Vækstraterne i Tyskland og Sverige begynder at gå fremad, og da de to er Danmarks vigtigste eksportmarkeder, vil det på et eller andet tidspunkt spille ind på vores økonomi. Hvis Løkke kan udskrive valg på at kalde de andre partier økonomisk uansvarlige og henvise til, at Danmark er kommet nogenlunde gennem krisen, står han stærkt,« siger Kasper Møller Hansen.

Strategien fra Venstres og Konservatives side er ifølge flere eksperter at forsøge at slide Socialdemokraterne op på økonomisk troværdighed og igen og igen stille spørgsmålstegn ved den røde plan ’Fair Løsning’, som er Socialdemokraternes og SF’s fælles plan.

Derfor sveder regnedrengene i Socialdemokraternes og SF’s partikontorer i øjeblikket for at udarbejde en ny økonomisk plan fra oppositionen, erfarer Ugebrevet A4. Den nye S-SF-plan skal ligesom regeringens 2020-plan komme med bud på, hvordan vi fremtidssikrer dansk økonomi og skaffer indtægter nok til at kunne betale regningen for en stor offentlig sektor.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår den røde 2020-plan skal præsenteres. På den ene side handler det om at komme i offensiven, men på den anden side er hastværk lastværk lige nu, og planen skal ’kvalitetssikres’, som en socialdemokrat udtrykker det.

Kort sagt skal den røde plan være svær at skyde ned for Venstre og Konservative, og det bliver også nødvendigt, at alle regnestykker holder, vurderer Kasper Møller Hansen. Ligesom statsministeren hele tiden har stillet spørgsmålstegn ved, om Fair Løsning hænger sammen, vil han ifølge den politiske ekspert gå hårdt til den nye plan:      

»Der er slet ingen tvivl om, at økonomisk ansvarlighed bliver et meget centralt tema i den kommende valgkamp, og at det er her, de to blokke vil mundhugges. Hele blå blok har interesse i at holde den gryde i kog og vil hele tiden hævde, at de er de ansvarlige, og anklage de andre for at være økonomisk uansvarlige,« siger Kasper Møller Hansen og henviser til, at regeringen igen og igen fremhæver, at alene efterlønsreformen kan skaffe besparelser på 15 milliarder kroner årligt.

Mistro mod kriseplaner

Fordi vi stadig er midt i krisen, vil økonomien og hvem, der er mest ansvarlig, også være det allermest centrale tema fra nu af, til valget er overstået, fastslår Johannes Andersen.

»Men jeg tror også, at vælgerne bliver hammertrætte af at høre på økonomiske krisepakker, især hvis det kommer til at handle om, hvilke tal man kan stole på. Lige nu breder der sig en mistro hos danskerne omkring krisepakker og kriseplaner. Mange vælgere står af og synes, det er kompliceret at gennemskue planerne,« siger Johannes Andersen.

Men han understreger, at valgets vindere bliver de partier, der får overbevist vælgerne om, hvem der har evnen til bedst at løse de økonomiske udfordringer. Også i det lys er det vigtigt for rød blok, at deres kommende økonomiske plan er skudsikker, mener Johannes Andersen.

»Men der vil opstå en træthed omkring kun at tale økonomi, så i den snarlige valgkamp vil der også blive talt velfærd eller en lille symbolsk smal sag som den valgkamp, hvor alt handlede om 50 øres afgift på brugen af dankort,« siger han.

Oppositionen vil ifølge eksperterne gøre meget for at sætte arbejdsløshed, den offentlige sektor og velfærdsstatens overlevelse på dagsordenen.

»De to blokke har meget forskellige vinkler på økonomisk ansvarlighed, og det vil også komme til udtryk i deres valgprogrammer. De blå vil tale om økonomisk ansvarlighed og vækst, mens de røde også vil tale om tryghed i ansættelsen, efteruddannelse og den offentlige sektor. Så det bliver også en klassisk valgkamp, hvor vi har forskellige bud på økonomisk ansvarlighed,« siger Kasper Møller Hansen.

Reformer af folkeskolen, førtidspension og SU, der tilsyneladende er skudt til hjørne lige nu, risikerer også at poppe op under en valgkamp, anfører forskerne. Og ligesom Johannes Andersen vurderer Kasper Møller Hansen, at velfærden kommer til at spille en stor rolle i valgkampen: 

»Spørgsmål om børnehaver og sundhed vil komme tilbage. Det kan du ikke holde ude af en valgkamp. Endelig er der en joker omkring flygtninge og indvandrere, hvor der er meget stærke interesser i Dansk Folkeparti for, at det emne kommer på dagsordenen.«

Og kommer valgkampen ikke inden påske, spår begge forskere, at det helt sikkert bliver inden pinsen. Den falder nemlig i begyndelsen af juni i år, og ændrer Løkke i sidste øjeblik planer, fordi de økonomiske nøgletal peger den forkerte vej, bliver det et maj-valg.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.