”Vi er ikke naive. Det er naivt ikke at gøre det”

Af [email protected]
| @GitteRedder

Nystiftet parti med tidligere kulturminister Uffe Elbæk i front betegner sig selv som en kreativ forstyrrelse i dansk politik. Partiet vil ikke stjæle stemmer fra andre partier, men rækker hånden ud til sofavælgerne og tvivlerne. Nu skal der indsamles underskrifter, så partiet er klar til det kommende folketingsvalg.

Foto: Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

COMEBACK-KID  Alternativet er navnet på det nye politiske parti, som den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk præsenterer onsdag. Den nuværende løsgænger i Folketinget håber i lyntempo at samle mere end 20.000 underskrifter, så Alternativet er klar til næste folketingsvalg.

»Vi er et grønt og socialliberalt parti, men vi er mere end det. For vi vil være en anden form for parti og bevægelse, der arbejder på tværs af partiskel og med en helt anden form for politisk kultur. Vi vil udvikle en ny politisk platform, hvor bæredygtige løsninger er helt centrale,« fastslår Uffe Elbæk, der går fra at være kaospilot til kulturminister til løsgænger og derfra partistifter.  

Udover Uffe Elbæk er en af bærekræfterne i det nye centrum-venstre parti sekretariatschefen i OAO, Offentligt Ansattes Organisationer, Josephine Fock.  Hun har ikke tidligere været aktiv i politik, men ligesom Uffe Elbæk satser hun på, at Alternativet kommer i Folketinget ved næste valg.

»Vi vil et retfærdigt og lige samfund, hvor skaberkraft og iværksætteri med respekt for bæredygtighed skal i højsædet.  Alle undersøgelser viser, at lige samfund klarer sig bedst, og derfor vil vi arbejde for større lighed,« siger hun.

Det nye partis to talsmænd vil ikke placere Alternativet på den klassiske, politiske højre-venstre skala.

»Vi er et alternativt parti, der skal appellere bredt, fordi vi har de holdbare løsninger,« fastslår Uffe Elbæk, som forlod Radikale Venstre for at blive løsgænger i midten af september og siden har arbejdet intenst med at skabe det nye parti. Blandt andet sammen med Torsten Gejl, der har været aktiv i Frontløberne og i dag er direktør for OCN Danmark, samt designer Rasmus Nordqvist på Kolding Designskole.

Fem værdier og fem politiske områder

Ifølge Uffe Elbæk har Alternativet fem kerneværdier:

  • Mod – til at tænke nye løsninger og til at handle politisk. 
  • Ydmyghed – i forhold til ressourcer og i forhold til andre.
  • Gennemsigtighed – Alle skal kunne se os over skuldrene.
  • Empati – evne til at sætte sig ind i andre menneskers følelser og behov.
  • Humor og kreativitet.

Derudover har Alternativet også fem centrale politikområder, som de vil arbejde for:

  • Seriøs bæredygtig omstilling – der skal findes grønne løsninger på alt.  
  • Social opfindsomhed
  • Ny politisk kultur
  • Uddannelse
  • Kunst og Kultur

Revolution af det økonomiske system

Alternativet vil arbejde for en revolution af hele det økonomiske system og vil ifølge Uffe Elbæk hellere end gerne ophæve den økonomiske tyngdelov, der betyder, at vi hele tiden køber nye fladskærme og nye generationer af mobiltelefoner. 

»Markedet er ikke en naturkraft. Det er noget vi bestemmer over alle sammen, og vi vil som parti kæmpe imod overforbrug og gå ind for mere genbrug og grønne løsninger,« lyder det.  

Josephine Fock understreger, at partiet ikke kun er for højtuddannede, men også mellem kort- og faglærte, der har nye ideer til, hvordan vi kan gøre tingene anderledes.

Rent uddannelsespolitisk placerer Alternativet sig langt fra alle øvrige partier, mener Uffe Elbæk.

»Vi vil gøre en dyd ud af håndværkerfagene, fordi det hænger godt sammen med bæredygtighed. Hvis vi skal til at bygge bedre, genbruge materialer osv.,er der brug for at udvikle fagene. Det bliver virkelig interessant at være håndværker i fremtiden,« siger han.

Kreativ forstyrrelse

Kommentatorer og diverse medier vil sandsynligvis dømme Alternativets mål og politiske målsætninger som naive og udtryk for fantasteri. Det tager det nye parti i stiv arm:

»Det er ikke os, der er naive. Vi er naive, hvis vi ikke gør noget,« siger Josephine Fock.

»Vi bliver en kreativ forstyrrelse for alle øvrige partier,« konstaterer Uffe Elbæk.

Globalt parti uden EU-politik

Begge talspersoner fremhæver, at Alternativet er et parti med et globalt udsyn, der vil arbejde internationalt på at finde internationale løsninger. Alligevel har partiets stiftere endnu ikke nogen holdning til EU. 

»Vi har ikke nogen politik på EU-området, vi har ikke drøftet det. Men jeg kan sige, hvad jeg selv mener. Jeg har det sådan, at EU er det mindst ringe. Den nationalisme, vi ser i flere europæiske lande lige nu, kan ende et rigtig ubehageligt sted. Men der følger altid et stort bureaukrati med den type organisationer,« siger Uffe Elbæk.

Josephine Fock understreger, at de globale problemer og udfordringer, vi står over for, ikke kender nogen grænser.

»Vi har internationale ambassadører, der skal styrke vores samarbejde på tværs af landegrænser. Ét er at tage fat på problemerne i Danmark, men vi forsøger at lægge op til, at man også tager fat på dem i resten af verden. Der er allerede gode kræfter i gang i mange lande,« siger hun.

Uffe Elbæk understreger, at ambitionen er at skabe en global bevægelse.

»Vi vil rigtig gerne have nogle legekammerater ude i verden, der kan udvikle det her sammen med os,« fastslår han.

Vil ikke stjæle stemmer fra andre partier

 Stemmerne skal blandt andet komme fra de tusindvis af politisk interesserede borgere, der i dag ikke stemmer eller flakker fra parti til parti. Uffe Elbæk fremhæver, at mere end 90 procent af vælgerne i dag ikke er medlem af noget politisk parti, fordi de ikke føler sig hjemme i en fremmedgørende partikultur.

»Jeg går ikke ind i det her for at stjæle stemmer fra andre partier,« siger Josephine Fock.

Uffe Elbæk understreger igen, at partiet vil arbejde for en ny politisk samarbejdskultur, hvor man ikke modarbejder og konkurrerer som partier, men samarbejder om holdbare løsninger.

»I virkeligheden tror jeg, at Radikale Venstre (Elbæks tidligere parti, red) bliver vores tætteste samarbejdspartner,« siger han og fortsætter:

»Men jeg vil kunne sige til mine børnebørn, at jeg tog de her udfordringer alvorligt og gjorde noget for at mindske overforbrug og for at ændre verden i en mere bæredygtig retning.«  

Alternativet vil ud at snakke med vælgerne på møder i hele landet.

»Vi vil lave nogle folkelige politiske laboratorier, hvor vi diskuterer politik og løsninger i fællesskab. Og allerede nu ved vi, at vi på Folkemødet på Bornholm næste år inviterer til generalforsamling 11. juni,« siger Uffe Elbæk.

Det skal koste 50 øre per dag at være medlem af det nye parti, fortæller Josephine Fock.

Ingen bank i baghånden

Da Ny Alliance blev stiftet i 2007 havde det nye parti en række finansielle støtter i baghånden, og i dag er det en kendt sag, at Saxo Bank yder økonomisk støtte til Liberal Alliance. Men ifølge Uffe Elbæk har det nye parti ingen bidragydere foreløbig.

»Vi savner mæcener, og foreløbig har vi grebet i egen lomme for at løbe det nye parti i gang,« siger han.