NY ALLIANCE

Venstre og LO i fælles front: Ned med afgift

Af | @jakkobb

Afgift for erhvervslivet skal sænkes, og håndværkerfradraget skal udvides, foreslår LO i nyt vækstudspil, der vækker begejstring hos Venstre.

Venstre er begejstret for LO's nye vækstudspil. Her er LO's formand Harald Børsting og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, da de mødtes i begyndelsen af 2013 for at drøfte erhvervspoltik

Venstre er begejstret for LO's nye vækstudspil. Her er LO's formand Harald Børsting og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, da de mødtes i begyndelsen af 2013 for at drøfte erhvervspoltik Foto: Jens Dresling, Polfoto

Et nyt vækstudspil fra LO-fagbevægelsen møder opbakning fra uventet side.

»Vi er begejstrede. Flere elementer i udspillet kan nærmest genfindes direkte i vores eget forslag,« siger Kristian Jensen, gruppeformand og næstformand i Venstre, til Ugebrevet A4.

Regeringen ventes indenfor de kommende måneder at præsentere sit udspil til en ny vækstpakke. Det er i den forbindelse, at LO i dag præsenterer 22 nye forslag, der skal sættes gang i væksten og skabe nye arbejdspladser.

Blandt de mange forslag er der især tre, der falder i god jord hos Venstre. Det gælder forslagene om, at den såkaldte NOx-afgift skal sænkes, at håndværkerfradraget skal udvides, og at landzoneloven skal lempes.

»Vi håber, at regeringen lytter, så det kan komme med i vækstpakken. Hvis man tager nogle af de elementer, som LO og Venstre er enige om, kan det gøre vejen til enighed kortere,« siger Kristian Jensen.

LO: Dumt med høj beskatning

I LO understreger cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen, at det centrale i udspillet er forslaget om at styrke den offentlige sektor. Det skal ifølge cheføkonomen blandt andet ske ved, at kommunerne får lov til at bruge flere af deres egne penge uden at risikere sanktioner fra staten.

»Men der er også nye elementer,« medgiver Jan Kæraa Rasmussen, som selv peger på forslaget om at lempe landzoneloven som det mest nyskabende fra LO's side.

Forslaget går ud på, at landzoneloven skal gøres mindre stram, så det – i modsætning til i dag – bliver tilladt for flere typer af erhverv at slå sig ned i landzoner og udkantsområder.

LO foreslår også, at BoligJob-ordningen – bedre kendt som håndværkerfradraget - øges fra de nuværende 15.000 kroner til 25.000 kroner per person i 2014.

Læs også: Dansk håndværkerfradrag kan bruges i hele verden

Læs også: Stor usikkerhed om populært fradrag

Og så skal NOx-afgiften ned, mener LO:

»NOx-afgiften er usædvanligt høj i Danmark. Det er dumt at have en så høj beskatning af noget, der ellers bare flytter til et naboland og dermed koster arbejdspladser,« siger Jan Kæraa Rasmussen.

En mere positiv oplevelse

Da LO i efteråret 2012 præsenterede et udspillet 'Vækst for fremtiden', blev det mødt med hård kritik fra flere økonomer, der mente, at hovedorganisationen så bort fra udfordringerne med Danmarks konkurrenceevne.

Set i det lys er dagens udspil ekstra positivt, mener Venstres Kristian Jensen.

»Vi var forbeholdne overfor LO's udspil, fordi der ikke var nok for de konkurrenceudsatte erhverv. Denne gang er det en mere positiv oplevelse. Vi har ikke tidligere set et så tydeligt ønske fra LO om at se på NOx-afgiften,« siger han.

Læs også: Venstres nabotjek kan starte et ræs mod bunden

Den udlægning er Jan Kæraa Rasmussen fra LO dog ikke enig i:

»Vi har også tidligere talt om at lette afgifter for erhvervslivet, og vi støttede de afgiftslettelser, der kom i vækstpakken sidste år,« siger han.

Læs LO's vækstudspil

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.