Vælgerne vil gerne forgylde 64-årige

Af | @IHoumark

Et flertal af danskerne ser positivt på de økonomiske vismænds forslag om at give en stor skattelettelse til de 64-årige, der vil blive på arbejdsmarkedet. Vælgernes opbakning deles ikke af politikerne.

GULEROD Manglen på arbejdskraft skaber en hidtil uset kreativitet i det danske samfund. Senest har den højeste økonomiske autoritet herhjemme – Det Økonomiske Råd – fremsat et forslag om at give seniorerne et ekstraordinært skattefradrag i håb om at få dem til at blive lidt længere på det trængte arbejdsmarked.

Det banebrydende i de økonomiske vismænds forslag er, at det i modsætning til alle andre skattefradrag går til en bestemt aldersgruppe, nemlig de 64-årige. De skal ifølge vismændene tilbydes et års skattefrihed – dog maksimalt et fradrag på 100.000 kroner – hvis blot de har arbejdet i de foregående fire år og fortsætter med at arbejde, til de bliver 65 år.

Umiddelbart skulle man tro, at aldersbestemte fradrag ville møde hård modstand i store dele af befolkningen. Fornuften i at give ekstraordinære skattefradrag til i forvejen velpolstrede seniorer kan virke fjern for de yngre generationer. Men faktisk er der på tværs af alle alderstrin bred opbakning til de økonomiske vismænds forsøg på at løse de hjemlige problemer med arbejdskraft. Det viser en meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Størst er opbakningen til vismændenes forslag blandt de 50-59-årige, som da også selv kan se frem til at nyde godt af skattefradraget inden for en overskuelig årrække, hvis forslaget blev lov. I denne gruppe mener 56 procent, at det skattefrie år er en god idé. Tilslutningen blandt de yngre dele af befolkningen er mindre. Men i alle grupper er der en overvægt af personer med et positivt syn på vismændenes forslag.

Ikke overraskende modtages den nyhed med tilfredshed hos Jan Rose Skaksen, der som medlem af Det Økonomiske Råd har været med til at designe forslaget.

»Resultaterne af målingen tyder jo på, at der i befolkningen er opbakning til at bruge gulerod frem for pisk, hvis det kan få nogle flere til at blive på arbejdsmarkedet i længere tid,« siger Jan Rose Skaksen.

Forslaget om et skattefrit år til de 64-årige har da også brug for lidt medvind. For umiddelbart efter det blev fremlagt, blev det mødt af hård kritik fra både arbejdsgiver- og lønmodtagerside.

Dansk Erhverv mente ikke, at seniorer behøver særordninger for at blive på arbejdsmarkedet. Meldingen fra LO var, at forslaget var uacceptabelt, da det først og fremmest vil forgylde de grupper, der i forvejen har de bedste job, og som allerede er parate til sen tilbagetrækning.

Nej til aldersbestemte fradrag

Fra politisk hold var der også ris til Det Økonomiske Råds forslag. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremførte, at regeringen grundlæggende var mod aldersbestemte fradrag. Og stort set samme holdning giver socialdemokraternes skatteordfører John Dyrby Paulsen udtryk for:

»Nu skal man altid være åben for utraditionelle forslag. Men umiddelbart er jeg ikke meget for aldersbestemte fordele. Det giver jo ikke nødvendigvis mere arbejdskraft de steder, hvor der er behov for det. Vi burde i stedet se på, hvor på arbejdsmarkedet der mangler hænder, og så målrettet gå efter at få flere hænder til disse områder.«

Trods kritikken holder Jan Rose Skaksen fast i, at den store skattelettelse vil være et godt middel til at holde seniorerne på arbejdsmarkedet.

»Problemet er, at efterlønnen er fredet mange år frem. Så hvis vi vil påvirke seniorerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, er vi nødt til at finde andre metoder. Her kan en målrettet gulerod i form af et fradrag være en god løsning, som vores beregninger tilmed viser kan være selvfinansierende,« siger han.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.