Vælgerne: Løkke leder dårligt

Af | @IHoumark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gør det dårligt som partileder, vurderer hver tredje vælger. Danskerne giver også lave karakterer til de radikales Margrethe Vestager og konservative Lene Espersen. Det viser en undersøgelse af respekten for partilederne lige før Folketingets åbning.

LEDEREVNER Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sakker bagud i forhold til sin udfordrer Helle Thorning-Schmidt (S). I ny måling mener vælgerne, at Thorning-Schmidt klarer sig bedre som partileder end statsministeren, og måler man på de to partilederes hjemmebaner, får Helle Thorning-Schmidt markant større opbakning end Lars Løkke Rasmussen.

Således viser målingen, der er foretaget blandt 1.045 vælgere af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, at kun 54 procent af de blå vælgere mener, at Lars Løkke Rasmussen gør det godt som partileder. Det tilsvarende tal for synet på Helle Thorning-Schmidt blandt rød bloks vælgere er 74 procent.

Målt blandt alle vælgere, mener 33 procent, at Løkke Rasmussen gør det dårligt som partileder, mens færre – 28 procent – synes, han gør det godt.

Forklaringen på statsministerens lave popularitet er ifølge valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen, at vælgerne ikke ser op til ham.

»Løkke Rasmussen er forholdsvis utydelig som statsminister. Han har ikke formuleret store visioner og har kun forsøgt at profilere sig højt på ét område: folkeskolen. Dertil kommer, at han stadig i nogen grad ses som en afløser på posten. Bundlinjen er, at vælgerne ikke er imponeret af statsministeren,« siger Johannes Andersen.

Selv blandt borgerlige vælgere ser en del negativt på Løkke Rasmussens lederevner. Blandt vælgerne i støttepartiet Dansk Folkeparti synes 27 procent, at Løkke Rasmussen gør det dårligt ved roret, mens det samme gælder 16 procent af de konservative vælgere.

Der er forskellige årsager til, at statsministeren er i modvind, vurderer valgforsker og lektor ved Aarhus Universitet Rune Stubager. Han peger på følgende forklaringer:

  • Det går altid ud over en statsminister, når det står skidt til med økonomien, og regeringen gennemfører nedskæringer.
  • Efter ni år ved magten kan regeringen inklusive Lars Løkke Rasmussen virke lidt slidt, og som om de mangler nye bud på løsninger.
  • Det bidrager også til at gøre Lars Løkke Rasmussen upopulær, at han i begyndelsen forsøgte at gøre sig folkelig som ’Lille Lars fra Græsted’.

»Forsøget på at gøre Løkke Rasmussen folkelig gav bagslag, da det under klimatopmødet forrige år viste sig, at han havde meget svært ved at forvandle sig til statsmanden ’Store Lars fra København’,« siger Rune Stubager.

Det er dog værd at bemærke, at opbakningen til partiformanden på hjemmebane blandt Venstre-vælgere er stor. Her synes 69 procent af vælgerne, han gør det godt. Tager man hele den borgerlige blok – Venstre, de konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – under ét, synes hver anden vælger, 54 procent, at Løkke Rasmussen gør det godt som leder. Blandt vælgerne fra centrum-venstre synes kun ni procent, at han er dygtig.

De meget forskellige opfattelser i blokkene hæfter valgforsker Rune Stub­ager sig ved.

»Når det gælder Løkke Rasmussens egenskaber, så er vælgerne ret opdelt efter, hvorvidt de ønsker ham som statsminister eller ej,« siger Rune Stubager.

Løkke Rasmussens ærkerival til statsministerposten, Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt klarer sig noget bedre i Ugebrevet A4’s måling. 39 procent af alle vælgere mener, hun gør det godt som partileder, mens 30 procent synes, hun gør det skidt. Kigger man grundigere på tallene, kan man se, at hun har betydeligt større opbakning i ’rød blok’ end i ’blå blok’. 74 procent af vælgerne i rød blok mener, hun gør det godt, mens kun 12 procent af vælgerne i blå blok bifalder hendes ledelse.

Valgforsker Johannes Andersen er overrasket over, at Helle Thorning-Schmidt vinder så stor anerkendelse blandt vælgerne generelt.

»Jeg troede ikke, at der stod så stor respekt om Thorning-Schmidt. Det tyder på, at socialdemokraterne er meget loyale over for hende,« siger Johannes Andersen.

Den socialdemokratiske partileder kan dog på ingen måde tillade sig at hvile på laurbærrene.

»I den kommende valgkamp bliver det afgørende, at partilederne fremstår som ansvarlige og troværdige i forhold til den økonomiske politik. Her har Socialdemokraterne et problem med at få vælgerne til at spise parolen om, at vi skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Parolen kræver en forklaring og står slet ikke så krystalklar som Anders Fogh Rasmussens skattestop. Selv ind i den socialdemokratiske inderkreds er der tvivl om det fornuftige i de 12 minutter,« siger Johannes Andersen.

Knald eller fald

Opbakning fra vælgerne bliver helt afgørende for S-lederens politiske fremtid. Politisk kommentator, tidligere chefredaktør og eks-minister for de konservative Hans Engell siger:

»Hvis Helle Thorning-Schmidt ikke får regeringsmagten efter næste valg, så er hun færdig som partileder. Der vil opstå en stor opposition imod hende inden for partiets egne rækker.«

Andre partiledere har ifølge Hans Engell også »numsen på slibestenen« ved det kommende folketingsvalg. Valget bliver ifølge ham knald eller politisk fald for lederne hos Venstre, de konservative og de radikale.

Ifølge A4’s undersøgelse er formanden for de konservative, Lene Espersen, suverænt den, der får de dårligste anmærkninger hos vælgerne. 55 procent mener, hun gør det dårligt som partileder, mens kun 10 procent synes, hun gør det godt. Målingen er endda foretaget, før sagen om overbetalingen af de private sygehuse nærmest eksploderede i hænderne på Lene Espersen i den forgangne uge. Valgforsker Rune Stubager vurderer, at hun næppe overlever som partileder, hvis de konservative mister regeringsmagten efter næste valg.

»Lene Espersen sidder i en rigtig skidt situation. Ikke nok med, at der har været to sager om ferie mod hende, og der tilsyneladende dukker flere personsager op. Hun og partiet har også svært ved at komme igennem med deres ønsker om reformer af blandt andet efterlønnen,« siger Rune Stubager.

De radikales politiske leder Margrethe Vestager risikerer også at havne på bageste række i partiet. I målingen for A4 mener 28 procent af alle vælgere, at hun gør det dårligt, mens 25 procent mener, hun klarer det godt. Hos de radikale anerkender 7 ud af 10 dog hendes evner som leder.

»Vestager har ikke jokket i spinaten og står ikke med ansvaret for større problemer. Men hun formår ikke at trænge igennem i medierne. Og de radikale er meget langt væk fra magten og derfor i mange vælgeres øjne uinteressante,« siger Rune Stubager.

Vagtskifte hos DF

Nogle politiske ledere sidder sikkert i sadlen. Det gælder ifølge Ugebrevet A4’s måling – og flere folk med indsigt i politik – Villy Søvndal (SF), Pia Kjærsgaard (DF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Eksempelvis synes 70 procent af alle vælgere, at Villy Søvndal, der tidligere havde øgenavnet ’den store søvngænger’, gør det godt som leder af SF. Selv blandt Venstres vælgere er 51 procent enige i det standpunkt.

»Søvndal ser ud til at få et rigtigt godt folketingsvalg og kan på den baggrund fortsætte, selv om han ikke får regeringsmagt og en ministerpost. I det tilfælde tror jeg, han vil lægge op til et blødt generationsskifte. Han bliver trods alt 60 år i 2012,« siger Hans Engell.

Pia Kjærsgaards lederskab af Dansk Folkeparti bliver anerkendt på tværs af partiskel. Således mener for eksempel hele 53 procent af SF’s vælgere, at hun gør det godt. Blandt alle vælgere er tallet 66 procent. 

»Pia Kjærsgaard ejer jo nærmest Dansk Folkeparti og kan tåle rigtigt meget, før hun behøver at gå af,« fastslår Hans Engell.

63-årige Pia Kjærsgaard luftede selv tanken om at træde tilbage i et interview med Politiken 12. september. Her udnævnte hun Kristian Thulesen Dahl som sin kronprins. Det er der ifølge A4’s måling også klar opbakning til i baglandet.

Adspurgt om mulige efterfølgere for Kjærsgaard peger 59 procent af Dansk Folkepartis vælgere på netop Thulesen Dahl. Den tredje i partiets trekløver-ledelse Peter Skaarup bliver kun udpeget af 19 procent af partiets vælgere. Politisk redaktør ved Fyns Stiftstidende Troels Mylenberg siger:

»Jeg føler mig 95 procent sikker på, at Thulesen Dahl kommer til at afløse Kjærsgaard.«

Kristian Jensen på spring

Hos Venstres vælgere er der på nuværende tidspunkt mest stemning for næstformanden Kristian Jensen ved et formandsskifte tager over efter Lars Løkke Rasmussen. 29 procent af partiets vælgere peger på Kristian Jensen som afløser. Den knap så kendte formand for Region Syddanmark, Carl Holst, får opbakning fra ni procent af Venstres vælgere, mens skatteminister Troels Lund Poulsen har opbakning fra seks procent.

»Der er tradition i Venstre for, at næstformanden overtager formandsposten. Det skete for eksempel for både Anders Fogh Rasmussen efter Uffe Ellemann-Jensen, og Lars Løkke Rasmussen efter Anders Fogh Rasmussen. Så Kristian Jensen står godt i kampen om formandsposten. Men en sikker tronfølger er han ikke,« vurderer Rune Stubager.

Hver anden – 52 procent – af Venstres vælgere svarer i undersøgelsen ’ved ikke’ på spørgsmålet om, hvem de foretrækker som ny politisk leder af partiet. Det tyder på, at Kristian Jensen trods nuværende politisk indsats og formåen i tv-programmet ’Vild med dans’ ikke har overbevist baglandet om egne fortræffeligheder.

Hos Socialdemokraterne henter socialordfører og næstformand i folketingsgruppen, Mette Frederiksen, opbakning fra 38 procent af partiets vælgere som eventuel afløser for Thorning-Schmidt. Skatteordfører og næstformand for partiet, Nick Hækkerup, får støtte fra ni procent af partiets vælgere som afløser.

36 procent af S-vælgerne ved ikke, hvem de ønsker efter Helle Thorning-Schmidt den dag, hun trækker sig tilbage. 

»Jeg vil anse det for mest sandsynligt, at efterfølgeren bliver Mette Frederiksen eller Nick Hækkerup. Men det er langt fra givet,« siger Hans Engell.