DANISH DYNAMITE

V: Vi bliver, hvor vi er

Af | @GitteRedder

Hvis vælgerne vrager Bendt Bendtsen til Europa-Parlamentet, er Danmark sammen med England de eneste lande uden plads i den magtfulde konservative gruppe EPP. Men Venstre bliver i Den Liberale Gruppe, fastslår Ulla Tørnæs.

Ulla Tørnæs (V) håber, hendes borgerlige kollega, Bendt Bendtsen (K) bliver genvalgt. Men hun mener dog godt, hun kan varetage Danmarks interesser uden ham. 

Ulla Tørnæs (V) håber, hendes borgerlige kollega, Bendt Bendtsen (K) bliver genvalgt. Men hun mener dog godt, hun kan varetage Danmarks interesser uden ham.  Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Venstre bliver i den lille liberale gruppe i Europa-Parlamentet og har overhovedet ingen planer om at springe over i den magtfulde konservative gruppe.

Det fastslår Venstres spidskandidat til parlamentsvalget, Ulla Tørnæs, over for Ugebrevet A4.

Vi er i Den Liberale Gruppe, og det bliver vi ved med. Det er slet ikke til diskussion. Ulla Tørnæs (V), spidskandidat til Europa-Parlamentet

Debatten er blevet aktuel, fordi meningsmålinger peger på, at den konservative spidskandidat, Bendt Bendtsen, ryger ud af Europa-Parlamentet ved valget 25. maj. Sker det, vil Danmark ikke have en eneste repræsentant i den 274 mand store konservative gruppe.

Klik her for at læse artiklen: Danmark taber hvis Bendt Bendtsen ryger ud

Det scenarie har fået EU-forsker Derek Beach til at nævne det som en mulighed, at Venstre – for at sikre danske interesser – springer fra den liberale gruppe og søger optagelse i den konservative gruppe, EPP. Men det afviser Ulla Tørnæs blankt.

»Vi er i Den Liberale Gruppe, og det bliver vi ved med. Det er slet ikke til diskussion,« siger hun.

EU-forsker på Københavns Universitet, professor Peter Nedergaard, anser det også for helt utænkeligt, at Venstre skulle skifte politisk gruppe i Europa-Parlamentet.

»Venstre gør det ikke og kan heller ikke gøre det, for ideologisk hører de hjemme i Den Liberale Gruppe. Alle de partier, som Venstre samarbejder med i andre sammenhænge, er også i Den Liberale Gruppe, ALDE. De ville finde det både mystisk og opportunistisk, hvis Venstre sprang til EPP af rent repræsentationsmæssige årsager. Det går ikke,« siger Peter Nedergaard. Han tilføjer, at det heller ikke er sikkert, at EPP ville byde et liberalt parti velkommen med åbne arme.

Jeg synes, at vi som Danmark bør håbe på, at Bendt Bendtsen bliver valgt. Peter Nedergaard, professor, Københavns Universitet

Ligesom flere andre forskere og interesseorganisationer vurderer han, at Danmark står med et stort problem i de næste fem år, hvis Bendt Bendtsen ikke får genvalg og dermed en plads i den store EPP-gruppe.

»Jeg synes, at vi som Danmark bør håbe på, at Bendt Bendtsen bliver valgt. Hvis vi ikke har en dansker i det, der tegner til at blive den største gruppe i Parlamentet, vil det få betydning for varetagelsen af danske interesser,« siger Peter Nedergaard.

Grupper giver adgang til toppen af EU

I dag sidder der foruden Bendt Bendtsen 273 andre medlemmer i den konservative EPP-gruppe. Med undtagelse af England er alle EU-lande repræsenteret i gruppen. Som eksempel har Tyskland 42 medlemmer; Finland 4 medlemmer; og vores nabolande Sverige og Polen har henholdsvis 5 og 28 medlemmer af den konservative gruppe.

Den Liberale gruppe, som Venstre tilhører, tæller 83 medlemmer fordelt på 20 lande.  Foruden de 3 danskere er her blandt andet 4 svenskere, 4 finner og 12 tyskere.

De socialdemokratiske partier arbejder sammen i den store grøde gruppe, PSE, med 195 repræsentanter fra alle lande. Og så er der den Grønne Gruppe med 56 medlemmer. Hertil kommer en række mindre grupper på venstre- og højrefløjen.

EU-forsker Peter Nedergaard er ikke i tvivl om styrkeforholdet, når han skal bedømme billedet af det Parlament, der toner sig forude på baggrund af målingerne.

»Vi har to store og vigtige grupper, nemlig den socialdemokratiske og den kristendemokratiske gruppe.  Langt længere nede kommer den liberale gruppe, der er meget mindre. Det er også typisk, at de to kandidater til kommissionsformænd, som Parlamentet spiller ud med, er formændene for de to største grupper,« siger han.

Peder Nedergaard tilføjer, at det er centralt at have adgang til topfigurerne i Kommission og Parlament via netop grupperne.

Han kalder det meget vigtigt for et land at have en repræsentant i EPP, som tegner til at blive den største gruppe i Parlamentet de næste fem år.

»Det er vigtigt, at der er et medlem, der kan sige: ’Hov hov, hvis I laver den regulering der, støder det mod den danske arbejdsmarkedsmodel. Eller hvis I laver den finansielle regulering, støder det mod dansk realkredit’, siger Peter Nedergaard og fortsætter:

»Det er kun en politiker, der kommer fra den danske muld, der vil kunne fremføre sådanne synspunkter.«

Han henviser til, at selv svenske politikere ikke kender den danske model og den danske realkredit ned i detaljen.

’Danske interesser lider ikke skade’

Men Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs mener ikke, at danske synspunkter bliver overhørt i Bruxelles uden en Bendt Bendtsen til at tale Danmarks sag.

Hun understreger, at Venstre dels har stor indflydelse i den liberale gruppe og dels via tætte personlige kontakter i den konservative gruppe kan fremføre danske synspunkter.

»Jeg håber naturligvis, at Bendt Bendtsen bliver valgt, men hvis det skulle ske, at han ikke genvælges, handler det selvfølgelig om at have gode kontakter til den store politiske gruppe, EPP,« siger hun.

Ulla Tørnæs peger på, at hun har været minister i flere omgange og igennem mange år.  Og i mange europæiske lande er der tradition for, at man skifter mellem at være minister og parlamentsmedlem.  Derfor gætter hun på, at hun fra allerførste dag i det nye parlament kender flere i den konservative gruppe.

»Med min politiske baggrund mener jeg, at jeg har gode politiske forudsætninger for at være i kontakt med medlemmer af EPP. Jeg er helt overbevist om, at når det nye parlament mødes, vil der være medlemmer af EPP, som jeg har arbejdet sammen med tidligere i forskellige sammenhænge,« siger hun. Ulla Tørnæs understreger, at danske interesser ikke lider skade, fordi der ikke sidder en dansker i EPP-gruppen.

’Vi er ikke fortabt uden Bendt’

Heller ikke SF’s spidskandidat Margrethe Auken mener, at det koster Danmark indflydelse i Europa-Parlamentet, hvis Bendt Bendtsen får fyresedlen af vælgerne ved det kommende valg.

»Personligt ville jeg være ked af det, hvis Bendt Bendtsen ikke var i Parlamentet. Men jeg har selv fremragende kontakter i EPP-gruppen, og i det omfang, hvor det er vigtigt, ville jeg kunne bruge dem og varetage arbejdet med at forstå danske interesser,« konstaterer hun.

Det er lidt komisk, at både Socialdemokraterne og Konservative ikke kan åbne munden uden at sige, at de bestemmer i Parlamentet, fordi de er med i de store grupper. Margrethe Auken (SF), spidskandidat til Europa-Parlamentet

Den danske veteran i Europa-Parlamentet medgiver, at det måske kan blive lidt sværere for Danmark at komme til orde i EPP-gruppen uden Bendt Bendtsen. Men at sige, at det skader danske interesser, mener Margrethe Auken, er helt ved siden af.

»Jeg vil ikke sige, at det er lige meget, om vi har repræsentanter i de store grupper. Det mener jeg ikke. Men vi er ikke fuldstændig fortabt uden.  Det vigtige er, at man sidder i grupper, der kan bestemme noget og få gode alliancer i Parlamentet,« siger hun.

S og K er komiske

Margrethe Auken mener, at både Socialdemokraterne og Konservative lige nu har en politisk interesse i at forstørre de store politiske gruppers indflydelse i Parlamentet og derfor fremfører synspunkter med, at det vil gå ud over danske mærkesager.

»Men vi har ikke noget toparti-system dernede, selvom nogle politikere stræber efter det. Og de to store grupper, konservative og Socialdemokraterne, kan ikke klare sig uden de mindre grupper, som de skal forhandle med. Så både den grønne gruppe, som SF er med i, og Den Liberale Gruppe, som Venstre er med i, spiller en central rolle,« siger Margrethe Auken og fortsætter:

»Det er lidt komisk, at både Socialdemokraterne og Konservative ikke kan åbne munden uden at sige, at de bestemmer i Parlamentet, fordi de er med i de store grupper. Jeg tror, at jeg har nok så meget magt i den grønne gruppe, og der sidder bestemt også dygtige folk i den liberale gruppe, der har meget magt,« påpeger Margrethe Auken.

Professor på Københavns Universitet Peter Nedergaard medgiver, at man som parlamentsmedlem selvfølgelig kan bruge sine kontakter i andre politiske grupper i Bruxelles. Men han mener slet ikke, at det er så effektfuldt som selv at være med i en gruppe.

»Det er altså lettere at sidde i en gruppe og så fremføre synspunkterne tidligt i processen end at komme senere og banke på døren og bede om lov til at fremføre sine synspunkter,« fastslår han.