FRAVALG

Ungdomspolitikere giver Voteman lammetæv

Af | @GitteRedder

Valgvideoen Voteman handler mere om pik og patter end politik, lyder det fra VU. DSU kalder filmen en stor fejl. Men på erhvervsskolerne er eleverne glade for den skallesmækkende superhelt. Se den kontroversielle film her på A4.

Voteman fik en kort karriere, før Folketinget trak den kontroversielle valgvideo tilbage. Men på nettet lever Voteman stadig. 

Voteman fik en kort karriere, før Folketinget trak den kontroversielle valgvideo tilbage. Men på nettet lever Voteman stadig.  Foto: Polfoto

De politiske ungdomsorganisationer ryster på hovedet over, at Folketinget har produceret en valgvideo for at få unge til at stemme til Europa-Parlamentsvalget uden at bede om råd fra de politiske ungdomsorganisationer.

Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, Alexander Grandt Petersen, kalder Voteman-filmen en stor fejl, som kunne have været undgået, hvis Folketinget havde inviteret de unge til en kop kaffe.

Det er ret tydeligt, at der har siddet en flok støvede embedsmænd, og tænkt, at det her er, hvad de unge vil have. Alexander Grandt Petersen, formand, DSU

»Det er en stor fejl, at man fra Folketingets side decimerer politik til at være en underholdningsindustri. Det er ret tydeligt, at der har siddet en flok støvede embedsmænd og tænkt, at det her er, hvad de unge vil have i stedet for at spørge de unge selv om, hvordan man øger lysten til at stemme til et EU-valg,« siger den nyvalgte DSU-formand.

Han mener, at tegnefilmen er svøbt i fordomme om ungdommen anno 2014, og hvis Folketinget virkelig ville lave en seriøs oplysningskampagne for at få unge til at stemme, skal man lave noget, hvor man kan se, at politik betyder noget.

»Der skal altså mere til end et par tegnede bare bryster og en superhelt for at få unge til at stemme. Det skal gøres relevant for unge, og der skal noget politik på banen,« understreger Alexander Grandt Petersen.

Pik og patter frem for politik

Heller ikke hos VU vækker Voteman begejstring.

»Filmen er åndsvag. Jeg vil godt rose Folketinget for at forsøge at få unge til at stemme, men filmen taler ned til de unge. Det er en tegnefilm om pik og patter, mere end det er en film, der oplyser om politik,« siger formand for Venstres Ungdom Jens Husted.

Begge politiske ungdomsformænd mener, at filmen går fejl af de unge, og at det kunne være forhindret ved at inddrage de ungdomsorganisationer, der netop arbejder med unge og politik.

»Folketinget kunne godt gøre det bedre, og de kunne jo begynde med at invitere alle de politiske ungdomsorganisationer og spørge, hvordan vi synes, man skal adressere politik over for de unge,« siger Alexander Grandt Petersen.

Den unge VU-formand Jens Husted kalder det ærgerligt, at Folketinget fejler og understreger, at han ikke på noget tidspunkt har været med inde over filmen.

»Jeg har i hvert fald ikke været kreativ her,« griner han og lægger afstand til både streg og sprog i den kontroversielle tegnefilm.

Både VU og DSU mener, at det er den rigtige beslutning at fjerne valgvideoen fra Folketingets hjemmeside.  Valget til Europa-Parlamentet betyder noget for de unges fremtid. Derfor burde filmen have mere substans, anfører de.

»Uanset om det er elever på en teknisk skole eller gymnasieelever er der jo noget på spil for dem ved det her europarlamentsvalg.  Elever på erhvervsskolerne risikerer at komme ud på et arbejdsmarked med social dumping, arbejdsløshed og så videre. Det er et kæmpe tema, der kunne være omtalt i videoen til de unge. Jeg er glad for, at den nu er pillet af,« siger de unge socialdemokraters formand, Alexander Grandt Petersen.

Baglås over god film

Men formanden for eleverne på Danmarks Erhvervsskoler, Morten Ryom, mener, at både DSU-formand og VU-formand er bornerte, og han kalder det en fejl, at Folketinget fjerner filmen.

Det er synd, at den her moralske og politisk korrekte del af Danmark har slået fuldstændig knuder på trussen og er gået i baglås over den her film. Morten Ryom,formand, Erhvervsskolernes Elev-Organisation

»Det er synd, at den her moralske og politisk korrekte del af Danmark har fået slået fuldstændig knuder på trussen og er gået i baglås over den her film. Og det er synd, at Folketinget lytter til dem, for den her film får fat i nogle unge, der normalt ikke bliver fanget af noget som helst politisk,« siger han.

Ude på erhvervsskolerne synes mange af de unge ifølge Morten Ryom, at filmen er sjov.

»Om filmen får folk til at stemme, ved jeg ikke. Men de har fået budskabet om, at der er valg 25. maj, og det er en sejr. De deler den på Facebook, og de diskuterer den og er opmærksomme,« siger Morten Ryom.

Tidligere tirsdag havde EEO-formanden en debat med en lidt ældre herre på Facebook om filmen. Den ældre mand mente, at Voteman-filmen var fordummende og nedværdigende overfor danskerne.

»Men filmen er jo ikke ment til fem millioner danskere, men til ungdommen og førstegangsvælgerne. Og så stiller Anders Samuelsen fra Liberal Alliance sig sammen med folk fra både højrefløj og venstrefløj i kø og er forargede. Det har hverken filmen eller Folketingets ledelse fortjent, for filmen fænger nogle, der ellers aldrig ville være fanget af politik,« siger Morten Ryom.

Men tager filmen politik og demokrati alvorligt?

»Jamen, hvorfor skal politik hele tiden tages så alvorligt? Det er jo en del af problemet, at politik er så seriøs en ting, og det må man bare ikke gøre grin med. Vi har det jo, lidt ligesom de islamister har det med deres religion: Det må man ikke gøre grin med, uha, og hvis du gør det, skal du hænges. Folk er bare rigtig gode til at hæve politik op til et niveau, hvor det hele tiden er så seriøst, at man taber mange unge på gulvet, og det er i hvert fald ikke demokratisk,« siger han.

Morten Ryom mener, at Folketinget skal anerkendes for at vove at eksperimentere med virkemidler og fortælleform over for de unge, der ellers ikke følger med i politik.

»Det er i også orden at bruge komik og gøre lidt grin med politik,« fastslår han.