In/esklusion

Udvalgsformand: 'Skolerne gør altid det, der er bedst for børnene'

Af | @LaerkeOeland

I Vordingborg Kommune sender de markant færre børn på specialskole end i andre kommuner. Det er ikke noget problem, mener formanden for Børneudvalget, Kirsten Overgaard.

»Da jeg gik i skole, var de elever, der modtog specialundervisning, nede i kælderen, og de holdt ikke frikvarter på samme tidspunkt som os andre. Det er et skrækscenarium for mig, og derfor arbejder jeg for at alle børn kan være en del af fællesskabet,« siger byrådsmedlem og udvalgsformand i Vordingborg Kommune Kirsten Overgaard (V).

»Da jeg gik i skole, var de elever, der modtog specialundervisning, nede i kælderen, og de holdt ikke frikvarter på samme tidspunkt som os andre. Det er et skrækscenarium for mig, og derfor arbejder jeg for at alle børn kan være en del af fællesskabet,« siger byrådsmedlem og udvalgsformand i Vordingborg Kommune Kirsten Overgaard (V). Foto: Vordingborg Kommune.

 

Forrige skoleår var Vordingborg den kommune, der inkluderede allerflest børn på almindelige folkeskoler. Kommunerne kritiseres for at fastholde for mange handicappede børn på folkeskolerne i stedet for at sende dem på specialskole. Men formanden for Vordingborg Kommunes Børne- Unge- og Familieudvalg, Kirsten Overgaard (V), afviser kritikken.

Hvorfor vælger I at inkludere flere børn, end de gør i andre kommuner?

»Der er jo ikke noget så rædselsfuldt som at være holdt udenfor, derfor prioriterer vi at inkludere så mange børn som muligt i de almindelige klasser med den nødvendig støtte. Vi er faktisk meget tilfredse med, at vi har opnået vores mål om at inkludere langt de fleste elever i den almindelige undervisning,« siger Kirsten Overgaard.

Hvis man ser på elevernes baggrund, så burde Vordingborg Kommune henvise 5,1 procent af eleverne til specialundervisning, men i skoleåret 2016/17 henviste kommunen kun 1,9 procent. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet KORA har lavet for Vordingborg Kommune.

Synes du, at det er et problem, at I henviser mindre end I burde ifølge KORA?

»En ting er statistik, noget andet er virkeligheden. Så længe skolerne synes, at de laver et forsvarligt stykke arbejde med den inklusionsprocent, som de har, så er det ok for mig,« siger Kirsten Overgaard og tilføjer, at Vordingborg Kommune i det nuværende skoleår har en inklusionsprocent på 96,5. Det vil sige, at 3,5 procent af børnene er visiteret til et specialtilbud.

En af de børn, som er forsøgt inkluderet, men som burde være visiteret til et specialtilbud, er Linnea Hansen. Hun er ni år og lider af infantil autisme og mental retardering. Klagenævnet for Specialundervisning har netop ændret Vordingborg Kommunes afgørelse, så hun nu bliver visiteret til et specialtilbud.

Læs hele Linneas historie her

Skal give den et ekstra nøk

Vordingborg er en af de kommuner, der sender regningen for specialundervisning ud til den folkeskole, som barnet hører til. En regning på 250.000 kroner om året pr. barn afholder skolerne fra at sende børn på specialskole, selvom det er den bedste løsning for dem, mener Linnea Hansens forældre. Men Kirsten Overgaard fastholder, at skolerne altid gør det, der er bedst for børnene.

Skolerne finder altid fornuftige løsninger på tingene, så de kan gøre det, der er bedst for børnene. Kirsten Overgaard (V), byrådsmedlem og udvalgsformand i Vordingborg Kommune

Kan det ikke blive et problem, at det økonomiske incitament til at inkludere børnene bliver for stærkt?

»Jo, det tror jeg da nemt, det kan blive. Men skolerne finder altid fornuftige løsninger på tingene, så de kan gøre det, der er bedst for børnene. Jeg synes, skolerne er rigtig gode til at sige til, når der er en opgave, de ikke magter,« siger hun.

I dag har Vordingborg Kommune lagt en del af pengene til inklusion ud på skolerne og beholdt en del i en central pulje. Hvis et specialtilbud koster mere end 250.000 kroner om året, bliver resten betalt af den centrale pulje. Men nu foreslår Børne- Unge- og Familieudvalget, med Kirsten Overgaard i spidsen, at sløjfe puljen, sende alle inklusionspengene ud på folkeskolerne, og dermed også lade skolerne betale hele prisen på omkring 500.000 kroner om året for en plads i en specialskole.

Jeg mener, at alle børn har ret til at være en del af et fællesskab. Kirsten Overgaard (V), byrådsmedlem og udvalgsformand i Vordingborg Kommune

Hvorfor vil I sløjfe den pulje?

»Så kan det være, at skolerne vil give den et ekstra nøk for at inkludere børnene. Jeg mener, at alle børn har ret til at være en del af et fællesskab.«

Men så kommer hele udgiften til at påhvile skolen?

 »Ja, men så vil de også have pengene til det, fordi vi lægger alle inklusionspengene ud til skolerne.«

Giver I ikke skolerne et øget incitament til at inkludere børnene?

»Jo, men jeg er fuldstændig sikker på, at skolerne gør det bedste for børnene. Inklusion giver selvfølgelig problemer - ikke kun i vores kommune. Og derfor skal vi også blive endnu bedre til at rumme alle børn, og det skal hele tiden ske på en forsvarlig måde,« siger Kirsten Overgaard.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.