FUGL FØNIKS

Udskældt jobcenter investerer 11 millioner kroner i flere ansatte

Af | @jakkobb

Efter flere år i undtagelsestilstand skal jobcentret i Syddjurs Kommune på ret køl med ni nye ansættelser. Medarbejderne jubler over de nye kolleger.

Det har været nogle hårde år for de ansatte ved jobcentret i Syddjurs - ikke mindst da jobcentret blev brændt ned natten mellem 11. og 12. marts 2012. 

Det har været nogle hårde år for de ansatte ved jobcentret i Syddjurs - ikke mindst da jobcentret blev brændt ned natten mellem 11. og 12. marts 2012.  Foto: Annelene Petersen/Scanpix

Arbejdsløse og sygemeldte borgere skal behandles bedre, og det skal være til at holde ud at gå på arbejde for de ansatte.

Det er rationalet i Syddjurs Kommune, der har besluttet at investere 11 millioner kroner over de næste tre år på flere medarbejdere til landets måske mest udskældte jobcenter.

Konkret betyder det, at jobcentret lige nu er på udkig efter ni nye medarbejdere – en udvidelse på mere end 10 procent i forhold til jobcentrets nuværende 85 ansatte.

Der er nok ingen tvivl om, at vi er ved at nå det maksimum, som vi kan med de medarbejdere, vi har. Gunnar Sørensen (V), formand, Arbejdsmarkedsudvalget, Syddjurs

Det vækker begejstring blandt de stærkt pressede jobcentermedarbejdere.

»Medarbejderne på jobcentret hilser udviklingsprojektet velkommen, og der var klapsalver, da der blev orienteret om det på et personalemøde i sidste uge,« fortæller Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland, der organiserer den største gruppe af medarbejdere på jobcentret.

Ved at nå grænsen

Selvom kommunen udadtil sælger tiltaget som en ’stor investering for at få flere ledige i job’, erkender man også, at det er tiltrængt på de indre linjer.

»Når vi ansætter flere medarbejdere, er det også for at opnå et bedre resultat end det, vi gør i dag,« siger formand Gunnar Sørensen (V) fra kommunens arbejdsmarkedsudvalg med politisk ansvar for jobcentret.

»Der er nok ingen tvivl om, at vi er ved at nå det maksimum, som vi kan med de medarbejdere, vi har,« siger han.

Mytteri blandt ansatte

Ugebrevet A4’s søstermedie Avisen.dk har siden efteråret 2011 skrevet en lang række af artikler om forholdene på jobcenteret i den østjyske kommune med rådhus i Ebeltoft.

Først kom det frem, at kommunen havde indgået en aftale med et privat jobfirma, som overtog en del af ansvaret for langvarige sygedagpengesager.

Læs også: Kommune snyder sine syge borgere

Denne konstruktion blev siden underkendt af Beskæftigelsesankenævnet, ligesom der udbrød mytteri på jobcentret, hvor en række ansatte protesterede mod det kontroversielle samarbejde med jobfirmaet.

Læs også: Mytteri i kommunen: Vildt oprør over jobfirma

Jobcenter brændt ned

Og som om det ikke skulle være nok, brændte hele jobcenteret ned i foråret 2012 i en påsat brand.

Læs også: Politi: Jobcenter-brand var påsat

Forbrydelsen blev aldrig opklaret, men politiet sagde dengang, at borgere, der var utilfredse med jobcentret, indgik i efterforskningen.

Læs også: Jobcenter brændt ned: Vrede ledige i søgelys

Medarbejderne måtte genhuses midlertidigt, indtil de blev indkvarteret i Ebeltoft, hvor de den dag i dag sidder spredt på flere forskellige kontorer på rådhuset.

’Ekstremt turbulent’

Og da Arbejdstilsynet kiggede forbi for få måneder siden, resulterede det blandt andet i fire påbud om psykisk arbejdsmiljø, fremgår det af Arbejdstilsynets hjemmeside.

Det har været ekstremt turbulent. Det er vitterligt en orkan, de ansatte har været igennem. Hans-Henrik Hansen,formand, HK Kommunal Østjylland

»Det har været ekstremt turbulent. Det er vitterligt en orkan, de ansatte har været igennem,« siger Hans-Henrik Hansen fra HK.

I dag er den største udfordring for medarbejderne ifølge HK, at der er for få medarbejdere til de mange opgaver.

»Det har taget nogen tid, før ledelsen har fundet ud af, at det er så grelt, som det er. Men det er positivt, at vi får flere hænder nu,« siger Hans-Henrik Hansen.

’Jeg har jo ikke personaleansvar’

Ifølge arbejdsmarkedsudvalgsformand Gunnar Sørensen handler den nye satsning dog mest af alt om at få flere arbejdsløse og sygemeldte hurtigere tilbage i arbejde.

Sidste efterår viste en undersøgelse fra KORA, at Syddjurs Kommune har landets ringeste serviceniveau inden for beskæftigelse.

Læs også: Jobhjælp: Er det din kommune, der dumper?

»Det er grunden til, at vi gør det. Vi kan også se, at det i sidste ende vil være en økonomisk gevinst for kommunen,« siger han.

Men havde I ikke også besøg fra Arbejdstilsynet for nylig?

»Ikke mig bekendt. Det ved jeg ikke. Det kan godt være, uden at jeg ved det,« siger Gunnar Sørensen, der har været udvalgsformand siden 2010.

Men burde du ikke vide det?

»Jo, måske. Det er ikke sikkert. Jeg har jo ikke personaleansvar. Det ligger udelukkende ved borgmesteren. Så det kan såmænd godt forekomme.«

Ved at finde sine egne ben

Gunnar Sørensen påpeger, at arbejdet med at ’styrke indsatsen’ over for ledige og sygemeldte har været i gang ’lang, lang, lang tid før’, at Arbejdstilsynet var forbi.

»Det er et halvt år siden, jeg første gang blev orienteret om projektet.«

Er indsatsen over for de sygemeldte og ledige den eneste grund til, at I gør det her?

»Det er også, fordi jobcentret efter al den tumult, der har været, er ved at finde sine egne ben. Først var der ballade om sygedagpenge, og så brændte jobcenteret, og så har vi jo siddet på syv forskellige kontorer. Det er man ved at falde til ro over. Så bliver der også noget ledelsesoverskud til at kunne sætte sådan noget her i gang,« siger Gunnar Sørensen.

Han fortæller desuden, at rådhuset er ved at blive renoveret, sådan at alle jobcentermedarbejdere fremover kan sidde samlet.

Forventer millionbesparelse

De ni nye medarbejdere på jobcenteret skal starte umiddelbart efter sommerferien under forudsætning af, at planen bliver endeligt godkendt af byrådet senere på måneden. De samlede investeringer over de næste tre år lyder ifølge planen på 14 millioner kroner.

Kommunen forventer, at investeringen vil tjene sig selv med besparelser på mellem 26 og 35 millioner kroner i samme periode, fordi udgifterne til især kontanthjælp, dagpenge og sygedagpenge ventes at falde som følge af indsatsen.

Det vil ifølge kommunen give en besparelse på mindst 12 millioner kroner i løbet af perioden.