Thorning-Schmidt er ligestillingens frontkæmper

Af | @GitteRedder
Kirsten Weiss

Helle Thorning-Schmidt topper listen, når vælgerne skal pege på den kvindelige politiker, der har størst betydning for at fremme ligestillingen. Primært fordi ingen politikere for alvor profilerer sig på ligestilling.

TABERSAG Når det gælder kampen for ligestilling mellem mænd og kvinder, er Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, den kvinde, der har størst betydning. Det mener danskerne ifølge en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Ifølge Peter Mogensen, politisk kommentator på Politiken og tidligere rådgiver for den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), siger det imidlertid mere om politikernes manglende interesse for ligestillingspolitik end Helle Thorning-Schmidts indsats.

»Helle Thorning-Schmidt topper listen, fordi hun er ekstremt eksponeret som den kvindelige statsministerkandidat. Der er noget »Helle mod Hulemanden« over det, som vælgerne har bemærket. Hendes placering på listen har intet med hendes ligestillingspolitik at gøre,« siger Peter Mogensen.

Samme »kendis-effekt« tilskriver han justitsminister Lene Espersens (K) placering som nummer tre på listen med i alt 15 kvindelige folketingsmedlemmer. Heller ikke justitsministeren er kendt for at kaste sig ud i heftige ligestillingsdebatter, mens listens nummer to, socialdemokraten Mette Frederiksen, efter Peter Mogensens mening »scorer unaturligt højt« på en liste, der ellers er præget af netop manglen på politikere med politiske ligestillingsprojekter.

Derfor kan det heller ikke overraske, at velfærdsminister Karen Jespersen (V), der også har ansvaret for ligestilling, kun når en femteplads. Og når hun overhovedet rammer så højt, skyldes det ifølge Peter Mogensen heller ikke hendes tiltag på ligestillingsområdet, men hendes meget klare profil på det socialpolitiske område. Ministeren er ganske enkelt et kendt ansigt.

Christina Fiig, adjunkt og kønsforsker ved Aalborg Universitet mener heller ikke, at Karen Jespersens relativt høje placering skyldes hendes indsats for ligestillingen:

»Karen Jespersen viderefører en tradition fra såvel borgerlige som socialdemokratiske ligestillingsministre: Hjemmesiden ser fin ud, men ligestilling er ikke velfærdsministerens platform,« siger Christina Fiig.

Ligestilling er ikke på dagsordenen

Hun peger på, at undersøgelsens mest bemærkelsesværdige pointe slet ikke handler om profiler og politik, men om det faktum, at en tredjedel af de adspurgte overhovedet ikke aner, hvem de skal pege på, når det handler om at fremme ligestillingen.

Også ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter fremhæver det totale fravær af ligestillingsemner, både ved valget i efteråret 2007 og på den daglige politiske dagsorden.

»Helle Thorning-Schmidt har bevidst fravalgt ligestilling af frygt for at miste stemmer. Men det er fejlagtigt, at hun oplever det som en tabersag. Politikere af begge køn forsømmer ligestilling, selv om kvinder også er vælgere, og der er et kæmpe vælgerpotentiale i at tage ligestillingsproblemerne alvorligt,« siger Karen Sjørup.

Adjunkt Christina Fiig aner et dog lille brud på mange års politisk tavshed om ligestillingen:

»Ligestilling har fået plads på den bredere offentlige dagsorden, for eksempel når vi taler om arbejde og familieliv, ligeløn og forholdene i den offentlige sektor, der mest beskæftiger kvinder. Platformen for at diskutere ligestilling er anderledes i dag end i 1990’erne, og jeg kunne da godt forestille mig, at der var stemmer at hente i velfærdstemaer som barsel eller ligeløn,« siger Christina Fiig, mens politisk kommentator Peter Mogensen er knap så optimistisk på ligestillingsdebattens vegne:

»Helle Thorning-Schmidt er en rollemodel for ligestilling, alene i kraft af sin position. Hun tager kampen op mod statsministeren, og det, synes mange, er cool. Men at profilere sig politisk på ligestilling er stort set umuligt i Danmark. Der er simpelthen ingen stemmer i det.«

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.