Thorning får en chance til

Af | @GitteRedder

Uanset om Socialdemokraternes formand skaffer sit parti fremgang eller nederlag ved folketingsvalget, vil hun fortsætte som partiformand. Der er nemlig ingen oplagte formandskandidater til at udfordre hende her og nu, og samtidig står hun stærkt i folketingsgruppen.

SKÆBNEVALG Der skulle gå 945 dage, fra Helle Thorning-Schmidt blev valgt til Socialdemokraternes formand på den berømte programerklæring »Jeg kan slå Anders Fogh«, til hun tirsdag 13. november 2007 endelig får chancen for at bevise det.

Men uanset om Helle Thorning-Schmidt vinder eller taber ved folketingsvalget, behøver hun ikke frygte et nyt formandsopgør, vurderer både socialdemokratiske folketingsmedlemmer og politiske forskere. På trods af at Helle Thorning-Schmidt var nybegynder i Folketinget og splittede partiet i kampen om formandsposten, får hun i dag pæne skudsmål internt i partiet og anerkendes for at have skabt ro og samlet fløjene. Dertil kommer, at der ingen oplagte formandskandidater er til at udfordre Helle Thorning-Schmidt.

Professor på Center for velfærdsforskning på Syddansk Universitet Klaus Petersen vurderer, at ligegyldigt, om Socialdemokraterne går markant tilbage eller akkurat holder skansen ved folketingsvalget i næste uge, vil ingen turde udfordre Helle Thorning-Schmidt.

»Der mangler seriøse kandidater til formandsposten, og med et valgnederlag vil ingen risikere ny splittelse ved at stille spørgsmålstegn ved Helle Thorning-Schmidt,« siger Klaus Petersen, der er ekspert i Socialdemokraternes politik.

Heller ikke samfundsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen mener, at et dårligt valgresultat vil betyde et farvel til partiformanden.

»Et valgnederlag vil være et hårdt slag for hele partiet og ikke mindst for formanden, men i en sådan situation vil det være Helle Thorning-Schmidts held, at der ikke er nogen alternativer. Der er ingen formandskandidater, der kan udfordre hende, og derfor får hun en chance til,« fastslår Flemming Ibsen.

Også socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som Ugebrevet A4 har talt med, mener, at Helle Thorning-Schmidt sidder trygt i formandsstolen og vil få en chance til, hvis hun ikke slår Anders Fogh i denne omgang. Selv om hun selv har været med til at knæsætte et princip om, at formanden må gå, hvis man taber et valg, gælder det ikke i denne omgang. Helle har skabt ro, og der er bred respekt omkring hende, lyder det fra et socialdemokratisk folketingsmedlem.

En anden socialdemokrat siger, at Helle Thorning-Schmidt har mod og råstyrke nok til ikke at lade sig kyse af de magtkampe, der vil komme i kølvandet på et valgnederlag. Nogle af de ambitiøse unge drenge i partiet har en formand i maven og vil forsøge at vælte hende, men Helle Thorning-Schmidt er sej nok til at kunne agere i det spil, lyder vurderingen.

Skrækscenariet

For Socialdemokraterne er skrækscenariet efter 13. november ethvert resultat under de historisk lave 25,8 procent af stemmerne, som partiet fik ved seneste folketingsvalg i februar 2005. Det udløste Mogens Lykketofts exit som formand samt en urafstemning, hvor medlemmerne foretrak Helle Thorning-Schmidt frem for Frank Jensen til at stå i spidsen for en genrejsning af partiet.

Helle Thorning-Schmidt har ifølge Flemming Ibsen tre succeskriterier ved dette valg.

»For det første skal hun have et bedre resultat end Mogens Lykketoft. For det andet skal hun sikre, at Socialdemokraterne bliver større end Venstre. Og for det tredje, og det er det ultimative succeskriterium, skal hun slå Fogh og blive statsminister,« siger Flemming Ibsen.

Får partiet et dårligere valgresultat end sidst, vil det ifølge Flemming Ibsen skabe murren i baglandet og tvivl om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt overhovedet kan slå Fogh.

»Det slider hårdt på partiet at være så lang tid i opposition, så en tilbagegang ved valget kan meget nemt give opløsningstendenser. Hvis man havner på 23 procent, er det et meget skidt resultat,« siger Flemming Ibsen.

Professor Klaus Petersen mener, at en yderligere tilbagegang vil få stor betydning både i partiets selvopfattelse, men også i, hvordan andre partier opfatter det.

»Hvis Socialdemokraterne svækkes markant denne gang, er den socialdemokratiske epoke for alvor ovre. Det vil kalde på intern selvransagelse. Men tiltrækningskraften over for de radikale vil også blive alvorlig svækket, og de radikale vil overveje at gå tilbage til de borgerlige. SR-alliancen vil blive brudt, og det vil gøre det langt sværere for Helle Thorning-Schmidt at indgyde andre troen på, at hun kan danne regering næste gang,« siger Klaus Petersen.

Flemming Ibsen peger på, at et valgnederlag for Helle Thorning-Schmidt vil skabe både mismod, apati og modløshed blandt de godt 50.000 organiserede socialdemokrater:

»Engagementet og lysten til at være med på holdet vil blive mindre. Det vil være sværere at skaffe ildsjæle og at tiltrække gode kandidater. Hvem vil arbejde for og stille op for et taberhold? Og hvad vil fagbevægelsens reaktion på et nederlag være? For det er på mange måder fagbevægelsen, der har båret hende ind.«

Blandt socialdemokrater tør man næsten ikke tænke tanken om endnu en periode i opposition til ende. Uanset om det bliver status quo eller færre mandater, betyder det en lang ørkenvandring. Får vi en ny borgerlig regering, ryger vi igen til skinforhandlinger uden megen indflydelse, fastslår et socialdemokratisk folketingsmedlem, som dog er uenig med forskerne i, at mange i så fald vil miste tiltroen til partiformanden: Folketingsgruppen vil være 100 procent loyal over for partilederen uanset valgresultatet, lyder det.

Drømmescenariet

Skaffer Hvis Helle Thorning-Schmidt fremgang til sit parti, vurderer forskerne, at hun står rigtigt stærkt – uanset om hun danner regering eller ej.

»Så vil hun sikre stabilitet i partiet fremover, fordi hun er relativt ung og kan sidde i mange år fremover. Med den ro hun allerede har skabt internt i partiet, vil der blive overskud til fornyelse og politikudvikling, hvilket vil være en god platform fremover,« siger Klaus Petersen.

Han peger på, at den ultimative sejr for Helle Thorning-Schmidt – at danne regering – vil sætte partiformanden på en hård prøve:

»Udover at hun skal regere landet, skal hun holde styr på en regering med flere partier og dermed forskellige interesser, og samtidig må hun ikke miste kontrollen over sit eget parti.«

Bliver Helle Thorning-Schmidt statsminister, vil en række folketingsmedlemmer blive ministre i en ny regering. Men både forskerne og socialdemokratiske folketingsmedlemmer advarer partiformanden mod at dræne en nyvalgt folketingsgruppe for kræfter. Det bliver nemlig en ung og uerfaren folketingsgruppe, hvor Helle som statsminister bliver afhængig af en stærk gruppeformand og politisk ordfører.

I det hele taget peger både forskere og centrale socialdemokratiske kilder på, at Helle Thorning-Schmidt – succes på valgdagen eller ej – har en stor udfordring med at sammensætte et stærkere hold omkring sig.

»Helles hold er for tyndt, og talentmassen for lille. Hun skal trække læsset alene. Det duer ikke. Hun har ikke fået samlet et ordentligt hold omkring sig, og som partileder er hun selv ansvarlig for det,« påpeger Flemming Ibsen.

Den tidligere Hillerød-borgmester og partiets nuværende næstformand Nick Hækkerup bliver med stor sandsynlighed valgt ind i Folketinget næste tirsdag, og han vurderes af de fleste socialdemokrater til at være en potentiel ny formand engang i fremtiden. Nick Hækkerup har erfaringen og ambitionen, men det vil være alt for tidligt at udfordre Helle Thorning-Schmidt nu, vurderer en socialdemokrat.

»Hvis Helle er klog, binder hun Nick Hækkerup helt op til sig og skaber dermed en stærk alliance som den, der holdt Svend Auken og Ritt Bjerregaard ved magten i mange år.«