DRØMMELAND

Sverige: Seks timers arbejde til fuld løn

Af | @IHoumark

I Göteborg vil kommunen eksperimentere med at lade SOSU’er arbejde 30 timer om ugen til fuld løn. Lignende forsøg i Sverige har blandede resultater. Hos fagforbundet FOA har man stadig en drøm om 30 timers arbejdsuge til fuld løn.

Et bedre udbytte af tiden er målet for et nyt forsøg med seks timers arbejdsdag i Göteborg. 

Et bedre udbytte af tiden er målet for et nyt forsøg med seks timers arbejdsdag i Göteborg.  Foto: Thinkstock

I Sveriges næststørste by, Göteborg, sætter man nu gang i et forsøg, der vækker opsigt så langt væk som i Australien.

I løbet af sommeren begynder ansatte i den kommunale ældrepleje at arbejde 30 timer om ugen – altså i gennemsnit 6 timer om dagen. Og de fortsætter vel at mærke med at få løn for 40 timers arbejde.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men forsøget er meget alvorligt ment. Det oplyser Mats Pilhem, som er byrådsmedlem i Göteborg for det socialistiske Vänsterpartiet.

»Vi håber, at vi med forsøget vil kunne få halveret antallet af sygedage. Samtidig vil personalet forhåbentlig kunne møde de ældre med større overskud og gøre et endnu bedre stykke arbejde end det, de allerede gør i dag,« siger Mats Pilhem og fortsætter:

»Hvis man skal være otte timer eller mere på vagt inden for ældreplejen, så er man ikke så frisk de sidste timer og yder måske ikke den allerbedste omsorg.«

Mon ikke det er på tide at prøve noget nyt efter 100 år med 40 timers uge? Mats Pilhelm, byrådsmedlem for Vänsterpartiet i Göteborg

Planen er, at 20-30 omsorgsmedarbejdere i ældreplejen som et forsøg skal have nedsat arbejdstiden fra 40 til 30 timer om ugen. Forsøget skal vare i op til et år og skal følges af forskere. De får også en kontrolgruppe af ansatte i kommunen, som fortsætter med deres 40 timers uge.

»Nu har vi haft 40 timers uge i Sverige i omkring 100 år, hvor der jo er sket kæmpe forandringer af samfundet. Så vi skal prøve noget nyt, og i mange andre lande har de jo også gjort forsøg med at nedsætte arbejdstiden på denne måde,« siger Mats Pilhem.

Blandede erfaringer

I 2005 til 2006 var der et storstilet forsøg i Sverige med at lade ansatte arbejde for fuld løn på deltid. 462 ansatte på 13 kommunale og statslige arbejdspladser deltog i forsøget, hvor de gik fra 40 timer om ugen til 30 timer med fuld løn. Erfaringerne fra forsøget var lidt blandede.

Under det store forsøg blev sygefraværet ikke mindre. Men deltagerne følte sig psykisk betydeligt bedre tilpas. Lederen af forsøget, Carina Bildt fra det svenske Arbejdslivsinstitut, fortalte i 2007 til fagforeningsbladet Publikt, at forskerne ikke fandt nogen forandringer i deltagernes fysiske tilstand. Men hun fortsatte:

»Derimod mærkes en stor effekt, når det gælder den selvrapporterede tilstand af helbredet – ikke mindst når det gælder smerter i leddene og symptomer på stress. Der så vi en drastisk forbedring.«

Opgivet i Nordsverige

I det nordsvenske Lapland i kommunen Kiruna havde man i 16 år rundt regnet 250 ansatte, som arbejdede seks timer om dagen til fuld løn. Tanken var, at medarbejderne ville blive sundere og mere effektive, mens de var på arbejde.

Men i 2005 måtte de 250 medarbejdere op på fuld tid, for kommunen droppede den nedsatte tid til fuld løn.

Om erfaringerne fra Kiruna sagde Carina Bildt fra Arbejdslivsinstituttet i 2005 til Sveriges Radios nyhedsredaktion, Ekot:

»Det har været svært at se nogen som helst klare effekter på helbredet. Det kan enten skyldes, at der ikke er nogen effekter, eller også er det fordi, der ikke er lavet en ordentlig evaluering af fordelene.«

Vi har en drøm om, at vi med tiden kan få en mere differentieret arbejdstid. Dennis Kristensen, formand for FOA

Hans Sedwell, som sad i byrådet i Kiruna i 2005 sagde, at forsøget havde været for dyrt og for kompliceret.

»Det har var været dyrt for Kiruna og har vist, at man ikke kan få en organisation til at fungere, når man skal have to forskellige sæt af aftaler i forhold til arbejdstiden,« sagde Hans Sedwell.

Toyota: Vi vinder på 30 timers uge

I Göteborg har man i hvert fald to steder gode erfaringer med at give medarbejderne løn for 40 timers arbejde, selv om de kun skal være i gang i 30 timer.

Det drejer sig om to Toyota-værksteder i den vestsvenske storby. Her besluttede man i 2002 at lade mekanikerne gå ned på en seks timers arbejdsdag. Ifølge værkfører Martin Banck fra Toyota Center Göteborg har det været en stor succes.

»Det har været win-win-win. Firmaet tjener på det; medarbejderne trives med det; og kunderne er mere tilfredse,« siger Martin Banck.

Han forklarer, at værkstederne nu kan udnytte kapaciteten på Toyota-værkstederne fuldt ud. Fordi mekanikerne er delt i to hold, hvor det ene møder ind om morgenen, og det andet møder ind midt på dagen. Endvidere er der mindre korttids-sygefravær, og mekanikerne er mere effektive, når de er på arbejde.

»Når en mekaniker har været i gang i seks timer, er han træt. Så de sidste to timer er han generelt mindre effektiv,« forklarer Martin Banck, og fortsætter:

»Dertil kommer, at når man har en arbejdsdag på otte timer, skal man have flere pauser. Og især efter den sidste pause er der tendens til, at ansatte lige trækker den lidt ekstra, fordi de ikke rigtigt orker mere og bare længes efter at komme hjem.«

Mekanikerne fortæller også, at de har større overskud til blandt andet at dyrke sport, når de kan nøjes med seks timers arbejde. Endvidere nyder de at kunne købe ind og køre i bil uden for myldretiderne.

Se tv-indslag fra Toyota-værkstedet i Göteborg.

FOA har drømmen endnu

I Danmark har der ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ikke været større forsøg med at nedsætte arbejdstiden som i Sverige.

De senere år har den offentlige debat i Danmark da også mest handlet om at få danskerne til at lægge endnu flere timer på arbejdet. Det mærkede lærerne i fjor, da de med deres nye overenskomst skal være flere timer på arbejde på skolerne.

Og det var også en markant del af de kuldsejlede treparts-forhandlinger i 2012 at få arbejdstiden sat op ved eksempelvis at sløjfe Store Bededag.

Trods de modsatte strømninger lever drømmen om nedsat arbejdstid endnu hos det største forbund for offentlige ansatte, FOA. Det fortæller formand Dennis Kristensen.

»Vi har en drøm om, at vi med tiden kan få en mere differentieret arbejdstid. Det vil sige, at mennesker med et hårdt fysisk eller psykisk arbejde skal kunne oppebære en fuld løn, selv om de ikke er 37 timer på arbejde,« siger Dennis Kristensen og fortsætter:

»Vores medlemmer - eksempelvis SOSU’erne - arbejder med mennesker hele tiden, og det er et psykisk – og til tider fysisk - belastende arbejde. Så for at spare helbredet må mange af dem arbejde på deltid. Og arbejdsgiverne opslår sjældent fuldtidsstillinger, for de vil have folk på arbejde, mens de er friske,« siger Dennis Kristensen.

Ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor har SOSU’erne i kommunerne en gennemsnitlige arbejdstid på 31,6 timer om ugen.

Dennis Kristensen påpeger, at forholdsvis mange SOSU’ere, lærere og andre, der arbejder med mennesker, ender med langtids-sygemeldinger og sågar førtidspension.

»Der er en del omsorgsarbejde, der er ret nedslidende,« konstaterer Dennis Kristensen.

Ingen udsigt til lavere arbejdstid

Realistisk set kommer FOA dog næppe langt med at forlange arbejdstiden sat ned og bevare den fulde løn.

Det erkender FOA-formanden forud for forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige område. De forhandlinger kommer i foråret 2015, og forud har regeringen meldt ud, at der skal findes effektiviseringer sted i det offentlige for 12 milliarder kroner.

»Så stor en effektivisering kan kun finde sted, hvis arbejdsgiverne i kommuner og regioner strammer kravene til de ansattes arbejdstid eller arbejdsforhold. Så der er ikke gode udsigter for større forbedringer på løn og arbejdsvilkår,« siger Dennis Kristensen, og fortsætter:

»Det afgørende spørgsmål for forhandlingerne om overenskomster i 2015 bliver, om regeringen og Kommunernes Landsforening nøjes med at slikke sårene efter lærerkonflikten i 2013, eller om de har fået blod på tanden i forhold til at pille ved arbejdstiden og råderet over arbejdskraften.«

Økonomer: 30 timer er en god idé

I Storbritannien har tænketanken New Economics Foundation (NEF) i 2013 udgivet en bog, hvori en række økonomer anbefaler, at arbejdstiden bliver sat ned til 30 timer om igen.

Anna Coote, som er leder hos NEF, mener, at det er på tide at ’gøre deltid til det nye fuldtid.’

»Vi skal gentænke den måde, vi deler tiden op mellem lønnede aktiviteter og ulønnede og sikre os, at alle får deres fair andel af fritid,« siger Anna Coote til britiske The Telegraph, og fortsætter:

»Der er voksende ulighed mellem rige og fattige. Det er en skandale, som maskerer, endnu en ulighed – nemlig mellem dem, som i høj grad selv kan bestemme over deres tid, og dem, som ikke kan.«

Borgerlige: Nej tak!

I Göteborg er det ikke alle, der hilser forsøget med nedsat tid for SOSU’erne velkommen. Det borgerlige parti Moderaterne er meget skeptisk og har beskyldt den regerende koalition i byen med Socialdemokraterne og Vänsterpartiet for at dele valgflæsk ud før kommunalvalget i oktober.

Medlem af byrådet for Moderaterne i Göteborg Maria Rydén skriver i en kommentar, at forslaget om nedsat arbejdstid i ældreplejen er økonomisk uansvarligt og slet ikke det, der er brug for.

»Forsøget indebærer færre hænder til at påtage sig velfærden og øger kraftigt omkostningerne. Det indebærer også, at de velfærdsopgaver, der skal udføres, nu skal udføres på totalt set færre timer. Det et det modsatte af, hvad der er behov for,« skriver Maria Rydén.

Mats Pilhem fra Vänsterpartiet giver ikke meget for Moderaternes kritik.
»Moderaterne er et højreorienteret parti, som altid har været imod at sætte arbejdstiden ned, og det fortsætter de åbenbart med,« siger Mats Pilhem, og fortsætter:

»Mon ikke det er på tide at prøve noget nyt efter 100 år med 40 timers uge? Når forsøget her kan vække interesse hos medier så langt væk fra som i Australien, så er det jo med til at sende et signal om, at vi ikke er bange for fornyelse i Göteborg.«