Farvet fagbevægelse

Svensk LO ringer til 500.000 lønmodtagere op til valg

Af | @GitteRedder

LO-fagbevægelsen i Sverige vil blandt andet ringe 500.000 lønmodtagere op for at støtte Socialdemokratiet ved snarligt svensk valg. Dansk forsker kalder det farligt for svensk LO at lægge alle æg i samme partipolitiske kurv. Dansk LO afviser at genoplive økonomiske bånd til Socialdemokratiet.

LO-formand i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson kalder det afgørende, at Socialdemokratiets statsminister Stefan Löfven genvælges ved Riksdagsvalget i september. Hvis Moderaterna vinder valget, frygter svensk LO større ulighed og utryghed på arbejdsmarkedet. 

LO-formand i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson kalder det afgørende, at Socialdemokratiets statsminister Stefan Löfven genvælges ved Riksdagsvalget i september. Hvis Moderaterna vinder valget, frygter svensk LO større ulighed og utryghed på arbejdsmarkedet.  Foto: Gitte Redder, Ugebrevet A4.

 

Før svenskerne går til valg til efteråret, sætter fagbevægelsen i Sverige alle sejl til for at hjælpe den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven til et genvalg.

Sveriges LO-fagbevægelse vil bruge så stort et beløb som 30 millioner svenske kroner (svarer til 22 millioner danske kroner) på at føre kampagne for, at den socialdemokratisk ledede regering kan få en ny valgperiode.

En stor portion af pengene skal bruges på at have direkte kontakt med en halv million industriarbejdere, håndværkere, sosu'er og andre LO-medlemmer inden valgdagen. Det fastslår LO-formand Karl-Petter Thorwaldsson.

»Vi vil ringe til vores medlemmer og tale med dem om, hvor vigtigt det er stemme på et parti, der vil sikre tryghed og gode arbejdsvilkår for lønmodtagerne. Målet er, at vi har en individuel kontakt til 500.000 svenske lønmodtagere inden valget. De fleste vil være per telefon, men det er ikke kun en telefonkampagne, vi skal også ud på arbejdspladserne og tale direkte med folk,« siger Karl-Petter Thorwaldsson til Ugebrevet A4.

Men vil I ringe op til folk i telefonen og direkte opfordre dem til at stemme på Socialdemokratiet ved riksdagsvalget 9. september?

»Ja, det gør vi. I svensk LO arbejder vi meget tæt sammen med de svenske socialdemokrater, og grunden til, at vi bruger 30 millioner kroner på hele valgkampagnen, er, at vi er overbeviste om, at det vil være bedst for svenske lønmodtagere og det svenske arbejdsmarked, at Socialdemokratiet vinder,« siger han. 

Afvikle eller udvikle den svenske model 

Ugebrevet A4 møder formanden for de 1,5 millioner svenske LO-medlemmer til en konference for nordiske arbejderpartier og fagbevægelse i Stockholm.

Sveriges statsminister holder også tale for de godt 150 deltagere, og lægger ikke skjul på, at han er glad for fagbevægelsens fulde opbakning.

»Det her bliver et valg mellem at afvikle eller udvikle den svenske model. Derfor bliver tryghed det helt centrale i valget. Det handler om tryghed, velfærd og arbejdslivet. Det bliver også et valg mellem konservatisme og reformisme, mellem opgivelse og fremtidstro,« fastslår Stefan Löfven fra talerstolen.

Og så advarer han i bedste valgkampstil mod sin hovedfjende Moderaterna, som Löfven mener vil øge ledigheden, sænke skatterne for de rige og skade kernevelfærd som skoler, sundhed og ældrepleje. 

Vi fortæller direkte medlemmerne, hvor vigtigt det er for tryghed og velfærd, at Stefan Löfven fortsætter. Karl-Petter Thorwaldsson, formand for LO i Sverige.

LO-formanden nikker til statsministerens dundertale. 

»Vi er stolte af, at vi kan bakke op om Socialdemokratiet, og vi fortæller direkte medlemmerne, hvor vigtigt det er for tryghed og velfærd, at Stefan Löfven fortsætter,« betoner Karl-Petter Thorwaldsson.

Ved seneste Riksdagsvalg i 2014 ringede LO til cirka 230.000 lønmodtagere, inden de satte deres kryds på stemmesedlen, og ifølge Karl-Petter Thorwaldsson betød telefonkampagnen dengang, at færre af de LO-medlemmer, som fik en opringning, stemte på Sverigedemokraterna og de borgerlige partier.

Svensk LO frygter alternativet

I Sverige har Socialdemokratiet og fagbevægelsen ikke brudt med hinanden, sådan som det skete i Danmark i 2003. Dengang besluttede LO i Danmark at kappe de tætte bånd til Socialdemokratiet, fordi stadig flere murere, lagerarbejdere og andre LO-medlemmer satte kryds ved andre partier end liste A og vendte sig imod, at deres kontingentkroner gik til socialdemokratisk partistøtte. 

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, pointerer, at det på den anden side af Øresund stadig er legitimt, at svensk LO helt åbent støtter Socialdemokratiet. 

»Når svensk LO bruger 30 millioner kroner, siger det også noget om, hvor vigtigt, man i fagbevægelsen synes, det er at bevare en socialdemokratisk regering, og at man frygter alternativet,« siger Henning Jørgensen. 

Risiko for politisk selvmord

Men det er utænkeligt, at vi herhjemme igen kommer til at se LO som hovedorganisation direkte anbefale at stemme på Socialdemokratiet.

»Selvom forbundsformændene - på nær Dennis Kristensen fra FOA har partibogen (altså er socialdemokrater, red.) i orden - er det utænkeligt, at de skulle beslutte, at LO skulle føre aktiv valgkamp for Socialdemokratiet. Det ville også være at begå politisk selvmord, for medlemmerne ville protestere, hvis de politiske venner på Christiansborg var vigtigere end hensynet til medlemmerne. Der må dansk LO holde sig på dydens smalle sti«, siger Henning Jørgensen.

Ifølge meningsmålingerne er det højest usikkert om Stefan Löfven, der tidligere har været forbundsformand for det stærke fagforbund Svensk Metall, bliver genvalgt som statsminister til efteråret.

Lige nu viser meningsmålingerne enten dødt løb mellem rød og blå blok eller ligefrem et lille forspring til den borgerlige alliance anført af Ulf Kristersson fra Moderaterna.

Moderaterna har ellers været kastet ud i en kæmpe krise under deres tidligere leder Anna Kinberg Batra, men siden Ulf Kristersson overtog lederposten for det store blå opposititonsparti, har Moderaterna måned for måned ædt sig ind på Socialdemokratiets føring.

Hos det store meningsmålingsbureau Demoskop fik Socialdemokratiet således 27,3 procent af stemmerne i februar 2018, mens Moderaterna fik 23,9 procent.

Hos Demoskop står Alliancen, der udover Moderaterna tæller tre små borgerlige partier, i dag til at få 41,7 procent af stemmerne, mens den rødgrønne blok ledet af Socialdemokratiet står til 39,6 procent.

Også det anerkendte analyseinstitut Sifo sender Stefan Löfvens regering til tælling i deres målinger, mens andre målinger fra blandt Novus viser en snæver føring til Socialdemokratiet.

Siden svenskerne var til Riksdagsvalg i 2014 har vores svenske naboer taget imod mere end en kvart million flygtninge og migranter, og det har ifølge målingerne givet det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) medvind hos Hr. og Fru Svensson.

Lige nu står SD med Jimmie Åkesson i spidsen til at få godt 15 procent af stemmerne, men det kontroversielle parti har været helt oppe på 20 procent i flere målinger i 2017. 

Stort skridt til højre

Set med fagbevægelsens øjne er det et skrækscenarie, hvis Moderaterna kan rykke ind i statsministeriet i Stockholm med Sverigedemokratarna som fødselshjælper. Derfor vil LO-formand Karl-Petter Thorwaldsson pointere over for skovarbejdere, smede og pædagoger, at Sverige står ved en korsvej, hvor Moderaterna vil skabe større kløfter og mere utryghed, mens Socialdemokratiet vil værne om velfærd og det gode arbejdsliv.

»Moderaterna har taget et stort skridt til højre i deres arbejdsmarkedspolitik og er blandt andet klar til at ændre på nogle grundlæggende ansættelsesvilkår. De vil også sænke skatterne, og det vil ramme velfærden og trygheden, ligesom det vil øge uligheden,« siger LO-formanden.

Karl-Petter Thorwaldsson pointerer, at de mange flygtninge, der har fået asyl i Sverige, har skabt utryghed omkring svensk velfærd.

»For fagbevægelsen er det helt centralt, at vi i næste valgperiode bruger flere ressourcer på sygehuse, skoler og ældreomsorg. Så vores krav er flere milliarder til velfærd i næste valgperiode, og der vil Socialdemokratiet ligesom os satse på velfærden i modsætning til Moderaterna,« siger han.

Farligt med alle æg i samme kurv

Selvom det er helt efter bogen i Sverige, at fagbevægelsen støtter Socialdemokratiet op til Riksdagsvalget, mener den danske arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, at Karl-Petter Thorwaldsson spiller højt spil.

Han henviser til, at der er sket store politiske forandringer i Sverige siden seneste valg, hvilket også kan betyde store vælgervandringer væk fra de klassiske arbejderpartier.

»Hvis mange vælgere går væk fra at stemme på Socialdemokratiet og i stedet stemmer borgerligt, må svensk LO analysere på det efter valget. For så er det en lussing fra vælgerne, der må give selvransagelse i toppen af svensk fagbevægelse. Nu er alle æg i samme kurv, og det kan være farligt og give bagslag efter 9. september, hvis Socialdemokratiet får et dårligt valg,« fastslår Henning Jørgensen.

I Danmark skete der noget med vælgervandringer, da vi fik værdispørgsmål til at være vigtigere end fordelingsspørgsmål, og det kan vi også komme til at se i Sverige. Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker.

Indvandrer- og integrationsspørgsmålet kan ifølge Henning Jørgensen ikke undgå at komme til at spille en helt central rolle i valgkampen i vores naboland i kølvandet på de store flygtningestrømme, der kom til Sverige i 2015 og 2016.

»Indvandrerspørgsmål har ikke domineret svenske valgkampe på samme måde som herhjemme. I Danmark skete der noget med vælgervandringer, da vi fik værdispørgsmål til at være vigtigere end fordelingsspørgsmål, og det kan vi også komme til at se i Sverige i september,« vurderer han.

Henning Jørgensen noterer, at en moderne fagbevægelse har medlemmer, der stemmer på alle partier. Derfor skal en professionel fagbevægelse for at varetage medlemmernes interesser snarere være lobbyister end selv at være gift med et bestemt politisk parti. 

»Svensk fagbevægelse skal jo også kunne samarbejde med en eventuel borgerlig regering efter valget,« siger han.

LO i Danmark holder armslængde til S

I den danske LO-fagbevægelse har man ingen planer om at spytte penge i en valgkamp for Socialdemokratiet.

Vi ladet det være op til medlemmerne selv at afgøre, hvor de sætter deres kryds. Lizette Risgaard, formand for LO Danmark
 

»I Danmark hænger LO og Socialdemokratiet ikke sammen på den måde, som man stadig gør i Sverige. Vi brød jo de økonomiske bånd for 15 år siden. Derfor har vi også en anden tilgang til valgkampe, end de har i Sverige,« siger den danske LO-formand Lizette Risgaard til Ugebrevet A4, og uddyber:

»I LO Danmark sætter vi lønmodtagernes interesser på dagsordenen – både til hverdag og op til valg. Vi skaber opmærksomhed om de emner, som betyder meget for lønmodtagerne. Det kan for eksempel være efteruddannelse, et sundt og sikkert arbejdsmiljø eller et dagpengesystem, der skaber tryghed. Og så lader vi det være op til medlemmerne selv at afgøre, hvor de sætter deres kryds.«

»Vi opfordrer fra LO Danmarks side ikke til at stemme på bestemte politiske partier,« siger Lizette Risgaard.

Mindske kløfterne 

Men Karl-Petter Thorwaldsson vakler ikke.

»Det er ikke spor kontroversielt her i Sverige, at vi støtter Socialdemokratiet,« siger han.

Samtidig lægger han ikke skjul på, at modstanden over for Moderaterna og Sverigedemokraterna handler om både indvandrerpolitik og arbejdsmarkedspolitik.

»Vi må mindske kløfterne, for de vokser alt for hurtigt i Sverige. Dem uden job, langtidssyge og pensionisterne har ikke samme positive udvikling som lønmodtagerne, og det skal vi lave om på. Samtidig forsøger blandt andre Sverigedemokraterna at grave kløfter mellem svenskere og indvandrere i stedet for at bygge bro, og det skal vi have sat en stopper for,« fastslår han.