Svage årskarakterer til regeringen

Af | @GitteRedder

Vælgerne giver kun den nye regering en gennemsnitskarakter på 4,2, hvilket svarer til en jævn præstation med adskillige mangler. Udenrigsminister Villy Søvndal, vækstminister Ole Sohn samt by- og boligminister Carsten Hansen nærmer sig dumpegrænsen, mens økonomiminister Margrethe Vestager og finansminister Bjarne Corydon præsterer pænt. Regeringen kan ikke være tilfreds med middelmådige karakterer, siger ekspert.

Foto: Foto: Linda Henriksen, scanpix

ÅRSKARAKTER Til trods for de er nyvalgte, unge og fulde af energi, leverer hovedparten af ministrene i den nye regering kun en middelmådig præstation. Tre ministre er tæt på dumpegrænsen, mens en anden håndfuld ministre leverer en præstation under det jævne og med væsentlige mangler. Samlet set bedømmer danskerne S-R-SF-regeringen med Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen til kun at levere en præstation på det jævne med en gennemsnitskarakter på 4,2.

Det viser en omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4. Et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 1.943 borgere har givet hver enkelt minister karakter for hans eller hendes evne til at forvalte sit ministerembede. Og vælgerne er langt fra imponerede over Danmarks nye regering.

På den 7-trins-skalaen ligger gennemsnitskarakteren til ministrene på 4,2. Da Ugebrevet A4 gennemførte tilsvarende undersøgelser i 2009 og 2010, fik Lars Løkke Rasmussens borgerlige ministerhold første gang en gennemsnitskarakter på 4,4, mens karakteren dykkede til 3,7 sidste år.

Selvom Helle Thorning-Schmidts regering placerer sig lige midt i mellem de seneste to års målinger, er valgforskere og politiske kommentatorer langt fra imponerede.

»En karakter på 4,2 er bestemt ikke godt, og den afslører, at mange vælgere er skuffede,« fastslår valgforsker på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, professor Kasper Møller Hansen.

»Et ret turbulent efterår med en del dumme personsager, hele diskussionen omkring brudte valgløfter samt den stramme økonomi er årsag til, at regeringen kun får middelmådige karakterer,« tilføjer professoren.

En mat start for ny regering

Undervisningsministeriet betegner et 4-tal som ’den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål og med adskillige væsentlige mangler’.

I lyset af at sommerens nybagte studenter for tredje år i træk fik en gennemsnitskarakter på 6,9, kalder politisk kommentator Hans Engell et 4-tal for utilfredsstillende for regeringen.

»Det er en mat start, og en karakter på 4,2 afspejler også den forfærdelige begyndelse, som regeringen fik. Diskussionen om løftebrud, personsager med Henrik Sass Larsen, Ole Sohn og Carsten Hansen slår selvfølgelig igennem i målingen,« siger Hans Engell og tilføjer:

»Der er plads til forbedringer.«

Men Socialdemokraternes gruppeformand Mogens Jensen afviser, at en gennemsnitskarakter på 4,2 er så dårlig.

»I mine øjne er det tilfredsstillende at score en gennemsnitskarakter på 4,2. Det skal jo ses i sammenhæng med, at regeringen står over for en række udfordringer med en dyb økonomisk krise og høj ledighed,« siger Mogens Jensen og tilføjer, at regeringen også er ny, og derfor lige skal ses an af vælgerne.

»Men selvfølgelig er der plads til forbedring, og det er jeg sikker på vil ske, når regeringens politik først begynder at virke,« fastslår han.

Ser man på de tre regeringspartiers ministerhold hver for sig, er det tydeligt, at SF trækker gennemsnitskarakteren ned. De seks radikale ministre får i gennemsnit 4,5, og det samme gør de 11 socialdemokratiske ministre. Men de seks SF-ministre får i gennemsnit kun 3,6.

SF’s politiske ordfører Jesper Petersen mener ikke, at der er grund til at skamme sig over 3,6 i gennemsnit blandt SF-ministrene. Men han havde gerne set et pænere resultat.

»Jeg ville da ønske, at SF trak karaktergennemsnittet op. I et vist omfang handler den dårlige karakter også om, at borgerlige vælgere ikke er så begejstrede for, at det lykkedes SF at komme i regering. Men der er ikke noget knips med fingrene, der kommer til at ændre de karakterer. Det er benhårdt knoklearbejde hver dag, og vi skal ligge vandret for at styre landet igennem de svære økonomiske tider på en solidarisk måde,« siger Jesper Petersen.

Førerfeltet

Vælgerne har allerede fået deres darlings blandt ministrene, og fire ministre udmærker sig ved at få en gennemsnitskarakter på 5 eller derover.  Den radikale økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager får blandt vælgerne en gennemsnitskarakter på 6,4 og er dermed den minister, der klarer sig bedst.

Mere end hver fjerde vælger belønner den radikale leder med 12- og 10-taller, der gives for den fremragende og fortrinlige præstation. Og kun syv ud af 100 danskere dumper Margrethe Vestager som minister.

Sidste år toppede daværende kulturminister Per Stig Møller (K) listen med en gennemsnitskarakter på 6,3, mens det var daværende klimaminister Connie Hedegaard (K), der med den høje karakter 7,9, var den mest populære minister i 2009.  

I år får finansminister Bjarne Corydon (S) en gennemsnitskarakter på 5,3 og drøner dermed lige ind på andenpladsen over de mest respekterede ministre.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Ida Auken (SF) får begge 5,0 og deler dermed tredjepladsen. Med lidt 12-taller kommer beskæftigelsesministeren dog en hårsbredde foran miljøministeren.

Valgforsker Kasper Møller Hansen forklarer topkaraktererne til økonomiministeren og finansministeren med, at de også nyder stor respekt hos borgerlige vælgere, fordi de hele tiden pointerer deres økonomiske ansvarlighed.

»Både Margrethe Vestager og Bjarne Corydon er eksponenter for den relativt stramme finanspolitik og har gentagne gange slået fast, at vi skal have pengene, inden vi bruger dem. Det appellerer til borgerlige vælgere, så de får både kredit i eget hus og i andres huse også,« siger han.

Derudover kalder professoren det interessant, at finansministeren, der var fuldstændig ukendt i august, springer listen og ligger i toppen sammen med den politiske veteran og partileder Margrethe Vestager.

At navigere i et stormfyldt hav

Sidste år fik daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) 3,7 på karakterskalaen, og i betragtning af at den økonomiske krise er taget til i 2011, og Danmarks nye finansminister hele tiden kommer med dårlige nyheder, klarer Bjarne Corydon sig storartet, påpeger Hans Engell.

»Dårlige nyheder om anstrengt økonomi behøver ikke altid være dårlige for politikerne, der belønnes, hvis vælgerne føler, at de har med kompetente politikere at gøre. Nogle politikere kan med ro, fasthed og kompetence navigere gennem stormfyldt hav. Og det er vel præcis det, som Bjarne Corydon gør,« siger han.

På længere sigt vurderer Hans Engell, at det kan blive Bjarne Corydons problem, at han er usynlig i den generelle politiske debat.

»Han er ikke nogen stor debattør, og han kan godt komme et stykke af vejen ved at være den rolige og faste mand, men det går ikke hele vejen. Jeg tør godt sige, at det her gør ham ikke til Helle Thornings kronprins,« siger han.

Statsminister på det jævne

Statsminister Helle Thorning-Schmidt må nøjes med en gennemsnitskarakter på 4,5 og en plads som nummer 11 på ministerlisten. Dermed får hun dårligere skudsmål af vælgerne end blandt andre forsvarsminister Nick Hækkerup (S), justitsminister Morten Bødskov (S) og undervisningsminister Christine Antorini (S), der får 4,9 og 4,8. Til sammenligning lå Lars Løkke Rasmussen på en 8. plads i 2010.

Politisk kommentator Hans Engell er da også overbevist om, at Helle Thorning-Schmidt ærgrer sig over, at vælgerne mener, at hun kun præsterer på det jævne og med adskillige væsentlige mangler.

»For Helle Thorning er der absolut plads til forbedringer,« understreger Hans Engell.

Også valgforsker Kasper Møller Hansen mener, at det er utilfredsstillende for en statsminister at placere sig i midterfeltet.

»Som statsminister kan man aldrig være tilfreds med en karakter omkring 4, og statsministeren gør klogt i at begynde at sætte en positiv politisk dagsorden,« siger han.

Men Kasper Møller Hansen hæfter sig ved, at Helle Thorning-Schmidt blandt socialdemokratiske, radikale, SF og Enhedslistens vælgere bedømmes til at levere en god præstation og får 7,7 i gennemsnitskarakter i sit eget bagland. Til gengæld dumper de borgerlige vælgere statsministeren ved at give hende 1,6 i gennemsnit.

Bundskraberne

Med den tunge ende nedad ligger by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) samt vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF). De får begge 2,2 i karakter og deler dermed bundplaceringen. Med et 2-tal er man ifølge karakterskalaen kun lige bestået med en tilstrækkelig præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at det ikke er sexchikane-sagen, men mere garantien om at Svendborgs akutskadestue ville overleve, der skader Carsten Hansen.

»Skriftlige garantier, der ikke efterleves, koster rigtig meget i politik, og det betaler Carsten Hansen for,« siger Hans Engell.

At det er Ole Sohn, der sammen med by- og boligministeren, ligger nummer sjok, overrasker ikke Hans Engell.

»Det er selvfølgelig sagen om Moskva-guldet, det rammer Ole Sohn hårdt,« siger Hans Engell.

SF-formand med katastrofe-karakter

På tredjesidste pladsen ligger udenrigsminister Villy Søvndal med en karakter på kun 2,8. Og en så dårlig karakter er en katastrofe for SF’s partileder, mener både valgforsker Kasper Møller Hansen og politisk kommentator Hans Engell.

»Det er svært at være partileder og udenrigsminister på samme tid. Villy har rejst verden rundt uden at aflyse et møde, og det betyder selvfølgelig, at han ikke kan være hjemme og sætte en dagsorden. Når han så endelig udtaler sig skeptisk om europagten, får han sine regeringskollegaer på nakken, selvom han udtaler sig fuldstændig efter SF’s linje. Det er en svær balancegang, og lagt sammen med de brudte valgløfter bliver han straffet med en dårlig karakter,« siger Kasper Møller Hansen.

Også Hans Engell peger på, at Villy Søvndal betaler prisen for brudte valgløfter. Når man lover billigere busbilletter, skal det ifølge Hans Engell også indfries.

»Men det er også svært at se, hvad det er for en udenrigspolitisk linje, Villy Søvndal vil stå for. Indtil videre går der nærmest en ubrudt linje til Lene Espersen, Per Stig Møller og Niels Helveg Petersen. Jeg troede, at vi med Villy Søvndal ville se en dansk udgave af Joschka Fischer,« konstaterer Hans Engell.

Ligesom han ikke har haft en heldig hånd som udenrigsminister, mener Hans Engell, at Villy Søvndal har haft en endnu mere uheldig hånd som partileder. Især i håndteringen af Ole Sohns sag, hvor han beskyldes for at have modtaget sorte penge fra Moskva i sin tid som formand for Kommunisterne.

»Det er fuldstændig uholdbart at lade Ole Sohn svæve i et vakuum som nu. For regeringen er det en katastrofe, at manden, der skulle sætte vækst-dagsordenen, er så lammet af en sag fra fortiden. Enten må Villy som partileder give ham fuld opbakning og sige, at Ole Sohn går med ham, eller også må man finde en ny til vækstministerposten. Det går i hvert faldt ikke at lade ham fortsætte som minister, samtidig med at ingen i SF giver ham rigtig støtte,« siger Hans Engell.

De ukendte

Den yngste mand på ministerholdet, skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), klarer sig ifølge Kasper Møller Hansen overraskende flot med en karakter på 4,3. Skatteministeren er nybegynder, og alligevel formår han at få en bedre karakter end sin forgænger Troels Lund Poulsen (V), der sidste år kun fik 3,5 i snit.

»Thor Möger er en meget grøn minister, der heller ikke har siddet i Folketinget. Alligevel har han håndteret skattesagen fornuftigt og har ikke trådt ved siden af. Han har nøgternt konstateret, at der skal en udredning til, og det har han fået meget omtale på og meget respekt for,« siger Kasper Møller Hansen.

Derudover finder han det interessant, at en håndfuld ministre tilsyneladende slet ikke er trængt ind på vælgernes lystavle. Når langt over halvdelen af vælgerne erklærer, at de ikke ved, hvilken karakter de skal give eksportminister Pia Olsen-Dyhr (SF), udviklingsminister Christian Friis Bach (R), fødevareminister Mette Gjerskov (S) og videnskabsminister Morten Østergaard (R) er det, fordi de er totalt ukendte, anfører han. Fødevareministeren er først nu begyndt at markere sig, men på en uheldig sag om en rygekabine. A4’s undersøgelse er dog gennemført, før sagen om rygekabinen kom på dagsordenen.

»Der er en gruppe ministre, der virkelig ikke har gjort væsen af sig. Det burde de tænke over og profilere sig mere. Fødevareministerens rygekabine til 30.000 kroner lægger jo fuldstændig mediebilledet ned i tre dage, og der må ministrene via deres spindoktorer være bedre til at håndtere dumme sager og få sat politik på dagsordenen. Det ville de gøre klogt i,« siger Kasper Møller Hansen.