Stress gør offentligt ansatte syge

Af

Hver syvende offentligt ansatte var sidste år sygemeldt på grund af stress. Det viser en undersøgelse blandt FOA’s medlemmer, som offentliggøres i dag. Kommunerne er dog blevet mere opmærksomme på at komme den usunde travlhed til livs.

PSYKISK ARBEJDSMILJØ Buschauffører, dagplejere og hjemmehjælpere er så stressede, at de ofte må melde sig syge. 17 procent føler sig i høj grad stressede og 41 procent delvist stressede på arbejdet, viser en undersøgelse, som fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) har foretaget blandt 1.882 offentligt ansatte medlemmer af forbundet.

Og FOA-medlemmernes belastning kan læses i sygemeldingerne. I løbet af det seneste år har hver syvende offentligt ansatte FOA-medlem været syg, fordi der var for travlt på arbejdspladsen eller var dårligt psykisk arbejdsmiljø.

»Det er alt for mange medarbejdere, som bliver sygemeldt på grund af stress. Når man først er kørt psykisk ned, er det svært at komme hurtigt tilbage på arbejde,« siger Inger Bolwinkel, forbundssekretær i FOA.

De offentlige arbejdspladser er dog en anelse mindre stressende end i 2006, hvor FOA også målte medlemmernes stressniveau. Dengang – lige før kommunalreformen – var de offentligt ansatte ifølge FOA bekymrede for omrokeringer og havde travlt som følge af kommunesammenlægninger. 18 procent af medlemmerne havde dengang sygedage på grund af stress mod 14 procent i dag.

Forbundssekretær i FOA Inger Bolwinkel peger også på, at det offentlige har fået større fokus på at forebygge stress.

»Det er positivt, at kommunerne er blevet bevidste om, hvor vigtigt det er at forebygge stress. Arbejdsmiljøet bliver bedre, men det går langsomt. Undersøgelsen viser, at næsten halvdelen af de ansatte ikke ved, om der er en stresspolitik på arbejdspladsen. Handleplaner skal ikke være skuffepapirer, men bruges til at forebygge,« mener Inger Bolwinkel.

I Kommunernes Landsforening hæfter Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, sig ved, at de offentligt ansatte er mindre stressede og har færre sygedage end i 2006.

»Der er sket markante forbedringer med arbejdsmiljøet på alle fronter. Træerne gror dog ikke ind i himlen på ingen tid. Der er stadigvæk for mange offentligt ansatte, som oplever, at de bliver syge på grund af stress. Det er et økonomisk og menneskeligt tab, som ingen er interesseret i. Kommunerne skal fortsætte indsatsen for et bedre arbejdsmiljø,« siger han.

Vold, trusler og travlhed

Der er flere forskellige årsager til, at FOA’s medlemmer er stressede. For buschaufførerne handler det for eksempel om, at de skal holde stramme køreplaner og af og til bliver udsat for vold og trusler. I ældreplejen er der problemer med det psykiske arbejdsmiljø og med tunge løft, mens dagplejerne især klager over, at de har for lidt indflydelse på jobbet.

»Dagplejerne har en arbejdsuge på 48 timer, og det er belastende. Det er svært at arbejde mindre, hvis forældrene skal bruge dagplejen som alternativ til en daginstitution. Løsningen er i stedet, at dagplejerne passer færre børn, så arbejdet bliver mindre stressende,« fortæller Jacob Sølvhøj, formand for den pædagogiske sektor i FOA.

En dagplejer passer normalt fire børn, men hvis for eksempel nabodagplejen er syg, kan hun passe fem børn. Mange sygemeldinger kan derfor stresse de raske dagplejere. For at lette arbejdspresset er man i nogle kommuner begyndt at oprette gæstedagplejehuse, så dagplejerne slipper for at dække ind for hinanden under sygdom.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.