Storfavorit i HK-formandsvalg

Af | @GitteRedder
| @JanBirkemose

Før valget til ny forbundsformand i HK på lørdag tyder alt på, at Kim Simonsen vinder. Han får opbakning fra alle fire HK-sektorer.

DEN ER HJEMME Når HK’s ekstraordinære kongres slutter på lørdag 12. januar, kan sektorformand for HK-Kommunal Kim Simonsen med stor sandsynlighed bestille nye visitkort. Titlen på det nye bliver forbundsformand for HK/Danmark og medlem af LO’s daglige ledelse.

Formændene for de tre HK-sektorer Privat, Handel og Stat støtter alle tre Kim Simonsen, som formand for de butiksansatte, kontorassistenter, laboranter og mange andre, der er organiseret i Danmarks næststørste fagforbund med 330.000 medlemmer. Dermed levnes HK’s nuværende næstformand Karin Bancsi ikke mange chancer for at slå storfavoritten Kim Simonsen. Men valget kan overraske i sidste øjeblik, fordi nogle af de knap 400 delegerede vil mene, at det er på høje tid, at HK med et flertal af kvindelige medlemmer også skal have en kvinde på formandsposten.

Formand for HK/Privat Karin Retvig anbefaler sit bagland at stemme på Kim Simonsen, fordi han fagligt og politisk ligger helt på linje med HK/Privat. Karin Retvig er overbevist om, at Kim Simonsen vil kunne sikre høj faglighed og markedsføre HK ude på arbejdspladserne.

»Det er heller ingen hemmelighed, at vi ønsker selvstændigt sektorkontingent frem for enhedskontingent, og det synspunkt deler Kim Simonsen,« siger Karin Retvig og henviser til, at Karin Bancsi sammen med den netop afgåede HK-formand John Dahl kæmpede og tabte en afstemning om at indføre enhedskontingent på sidste års ekstraordinære kongres i HK.

Karin Retvig foretrækker også Kim Simonsen i HK’s formandsstol, fordi han har faglig tyngde, er hurtig på aftrækkeren og har forståelse for sektorernes arbejde. Samme argumenter bruger formand for HK/Stat Thora Pedersen, der på fredag 11. januar vil fortælle sin sektorbestyrelse, at hun varmt anbefaler Kim Simonsen.

»Mit lod er faldet til fordel for Kim Simonsen. Hans kendskab til hele det faglige felt er enormt, og hans mangeårige organisatoriske arbejde er også et plus. Hans indgående kendskab til overenskomstforhandlinger tæller også, og lagt sammen med at Kim Simonsen forstår sektorernes liv og personligt har stor gennemslagskraft, mener jeg, at han er den rette,« siger Thora Pedersen.

Ny frontfigur i lønkamp

Samme toner lyder fra HK Handel, hvor en enig bestyrelse er blevet enig om at anbefale Kim Simonsen. Ifølge sektorformand Jørgen Hoppe skyldes det især Kim Simonsens forståelse for HK’s mangeartede kultur.

»Vi mener, at Kim Simonsen er den, der bedst kan gennemføre og implementere nyt HK samtidig med, at han giver plads til den forskellighed, som er nødvendig for, at vores syv store afdelinger og fire store sektorer kan agere forskelligt. Han har det, der skal til for, at tingene fungerer,« siger Jørgen Hoppe.

Alle tre sektorformænd påpeger, at Kim Simonsen er i stand til at tackle svære udfordringer. Og netop udfordringer mangler HK/Danmark ikke for øjeblikket. Flere års medlemsflugt har betydet, at det kriseramte HK er i fuld gang med at gennemføre en omfattende spareplan, der skærer 177 millioner kroner af HK-budgettet og nedlægger hver ottende af HK’s 1.600 stillinger i løbet af de næste år.

Selvom Karin Bancsi ikke har samme stærke netværk og forhandlingserfaring som Kim Simonsen, er det i hendes favør, at hun som næstformand i mere end seks år har stor indsigt i forbundets organisation og arbejdsgange. Til hendes fordel taler også, at valgkampen har været kort, og at sektorformændene derfor ikke har haft så god tid til at mobilisere deres lokale bagland.

Bliver Kim Simonsen valgt på lørdag, mister HK/Kommunal sin hovedforhandler i de besværlige forhandlinger om overenskomst på det offentlige område, der er i fuld gang. Heldigt nok har HK/Kommunal dog i forvejen ordinær kongres 16.-18. januar og dermed mulighed for at vælge ny formand, der kan få sin debut med at forhandle lønforhøjelser hjem til de 70.000 kommunalt ansatte HK-medlemmer. Den nuværende næstformand Bodil Otto forventes at blive ny formand for HK/Kommunal.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.