Søvndal og Barfoed er de dårligste partiledere

Af
| @GitteRedder

For et år siden kårede vælgerne SF-leder Villy Søvndal som Danmarks bedste partileder. Trods den historiske bedrift, med at sikre SF en plads i regering, havner Villy Søvndal i dag som den næstdårligste partileder. Den konservative partileder Lars Barfoed er med en karakter på 3,2 ved at dumpe i vælgernes øjne, mens Margrethe Vestager (R) er landets bedste partileder.

Foto: Foto: Keld Navntoft, scanpix

ÅRSKARAKTER SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal har en kedelig ting til fælles med sin politiske modstander, den konservative partileder Lars Barfoed:

Begge har i den grad brug for, at vælgerne ændrer opfattelse af de to mænds evner til at stå i spidsen for deres respektive partier – ellers kan det blive fatalt for begge.

I hvert fald sender vælgerne Søvndal og Barfoed helt i bund, når de skal vurdere evnerne hos de otte partiledere på Christiansborg.

Derimod kan Margrethe Vestager (R) og Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen gå veltilfredse på juleferie. Begge partiledere vurderes bedst af alle og med et klart forspring ned til nummer tre på listen, Venstres formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Først på en femteplads og efter Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard kommer Helle Thorning-Schmidt.

Det fremgår af en omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 blandt 1.943 repræsentativt udvalgte danskere.

I målingen har vælgerne for andet år i træk på nøjagtig samme måde bedømt partiledernes evner til at forvalte embedet og være en dygtig og troværdig partileder og politiker. Målestokken er Undervisningsministeriets gældende syv-trinsskala, der benyttes overalt i danske uddannelsesinstitutioner. Her kræves et 12-tal for en fremragende præstation, mens 7 betragtes som den gode præstation, 4 er den jævne og et 2-tal betyder, at eleven lige netop er bestået.

Trods Villy Søvndals historiske bedrift med at sikre SF en plads i regering, er han styrtdykket fra sidste års vinderkarakter på 6,2 til dette års gennemsnit på 3,4.

Politisk kommentator Hans Engell mener da heller ikke, SF-formanden har haft en heldig hånd i det forgangne år, hverken som udenrigsminister eller som partileder.

Vild med dans hjælper ikke

Ifølge Hans Engell er Villy Søvndals arbejdsstil flagrende, og det passede bedre til at være skarp oppositionspolitiker end som del af en regeringstrojka.

»Tidligere havde Villy Søvndal nogle markante meldinger, og så hoppede han videre til næste sag, men den arbejdsstil dur ikke som minister. Nu hænger han på det. Når han kommer med skarpe meldinger, skal tingene også følges til dørs,« siger han.

SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, vil ikke pege på en enkelt ting, som er gået galt for Villy Søvndals score. Der er mange forklaringer på den dårlige måling, vurderer han.

»Vi ville selvfølgelig ønske, at de tal var pænere, men det er ikke noget, der ændrer sig med et fingerknips eller noget, som en optræden i ’Vild med Dans’ kan lave om på. Det er det hårde knoklearbejde hver dag og de politiske resultater, det handler om,« siger han.

Tålt af sine egne

Også Lars Barfoed, der for mindre et år siden overtog Det Konservative Folkeparti fra partiets tidligere leder, Lene Espersen, har ifølge A4-undersøgelsen alvorlige problemer med vælgerne.

Trods nyt ansigt og et forsøg på at udstikke en ny midtsøgende kurs fastholder Lars Barfoed den bundplacering, som Lene Espersen havnede på sidste år.

Godt nok dumpede vælgerne Lene Espersens evner som partileder med et brag, da hun kun opnåede et gennemsnit på 1,4. Så galt går det ikke for hendes afløser i år, der trods alt formår at presse karakternålen op på 3,2 i snit hos danskerne.

Selv blandt de relativt få vælgere, som ved valget i september faktisk satte kryds ved De Konservative, står Lars Barfoed uhyre svagt. Han opnår kun et gennemsnit på 5,8 blandt sine egne vælgere. Det er langt under middel.

Og på trods af, at karakteren 5,8 umiddelbart kunne synes som på det jævne, er Lars Barfoed klart den af Folketingets otte partiledere, som scorer lavest hos sine egne vælgere.

Eksempelvis opnår Enhedslistens forkvinde en samlet karakter på 6,8, mens 56 procent af Enhedslistens vælgere giver Johanne Schmidt-Nielsen topkarakteren 12. For SF’s Villy Søvndal er det 9 procent af SF’s vælgere, der synes, han gør det perfekt.

Til sammenligning er det kun 2 procent af Lars Barfoeds vælgere, der hiver 12-tallet frem i bedømmelsen af K-lederen.

Ifølge valgforsker på Københavns Universitet professor Kasper Møller Hansen skyldes Barfoeds elendige skudsmål især, at Konservative har mistet sin mærkesag, skattepolitikken, til Liberal Alliance.

»Lige nu står Konservative i en meget svær situation med en partileder, som vælgerne ikke synes særlig godt om og med en politik, der er blevet stjålet af de andre. De står virkelig med et kæmpe problem,« vurderer han.

Ingen billet-sælger

Hans Engell, der selv er tidligere leder af De Konservative, er nådesløs:

»Man må bare sige, at Lars Barfoed ikke er nogen billetsælger. Hvis han skulle være den nye Schlüter, er det som om, at Schlüter-effekten ikke er slået igennem endnu, vel …,« funderer han.

For Lars Barfoed kan målingen vise sig at blive farlig for ham selv.

For godt nok spår Kasper Møller-Hansen, at Lars Barfoed helt sikkert står i spidsen for sit parti ved næste valg, fordi der ikke er nogle alternativer, men Hans Engell vurderer, at Lars Barfoed kun er partileder ved næste valg, hvis partiet opnår større tilslutning i meningsmålingerne, end de har i dag. Ellers ryger han ud - inden valget.

»Jeg tror ikke, partiet vil acceptere et valgresultat under fire procent.«

Den politiske ordfører hos De Konservative, Benedikte Kiær, afviser at tale om formandsskifte på nuværende tidspunkt. Men i partiet er man udmærket klar over, at der skal ske noget radikalt for at ændre vælgernes opfattelse af De Konservative. Derfor arbejder alle kræfter med politikken, med partiprogrammet, med organisationen og med kommunikationen med omverdenen, oplyser hun.

Til spørgsmålet om det får konsekvenser for partileder Lars Barfoed, hvis De Konservative går ind i næste valgkamp med en opbakning i meningsmålingerne på mellem fire og fem procent, som er status lige nu, siger Benedikte Kiær:

»Åhh, jeg vil ikke ind i sådan noget. Nu holder vi fokus på det, vi har sat i gang, og så skal vi ud over stepperne, jeg vil ikke sidde og pinde i hvis og hvis. Nu arbejder vi med det, vi har sat i gang.«

Vestager urørlig

Er det slemt at være Villy Søvndal og Lars Barfoed, er det til gengæld en leg at være indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen for tiden.

Den radikale partileder ligger med en gennemsnitskarakter på 7,3 helt i toppen og kan glæde sig over, at 2011 har været et helt forrygende godt år for hende. I sidste års måling måtte Margrethe Vestager nøjes med 4,9 i gennemsnitskarakter og en ærgerlig sjetteplads som Danmarks bedste partileder. Siden har hun dannet regering, har skaffet fremgang til sit parti og belønnes altså med en pæn karakter og titlen som Danmarks bedste partileder.

Den radikale leder er efter Ugebrevet A4’s oplysninger smigret over de høje karakterer i A4’s undersøgelse, men hun vil af princip ikke kommentere målinger, oplyser hendes personlige rådgiver.

Ifølge professor Kasper Møller Hansen skyldes den radikale leders succes, at hun formår at tiltrække vælgere fra både venstre- og højrefløjen.

Men faktisk er han især imponeret over, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen med en karakter på 6,8 ryger ind på en klar andenplads.  

Johanne Schmidt-Nielsen har endda et pænt forspring til nummer tre, Venstres Lars Løkke Rasmussen, der godt nok er gået frem det seneste år, men Løkke må stadig nøjes med karakteren 5,5 i snit.

»Som et fløjparti med en meget socialistisk profil er det fantastisk at få så høj en karakter. Det er ret imponerende, at mange borgerlige vælgere giver Johanne Schmidt-Nielsen flotte karakterer, selvom de ikke kunne drømme om at stemme på hende. Det er simpelthen en stor anerkendelse af, at hun er en dygtig partileder,« vurderer Kasper Møller Hansen.

Hans Engell er mest overrasket over, at Margrethe Vestager er den, der scorer højest blandt partilederne.

»Hun har været lidt usynlig efter valget, og er ikke tordnet igennem, men jeg tror, det har noget med hendes troværdighed at gøre. Vestager har jo formået at fastholde fokus på det radikale projekt, hvor det for eksempel kniber mere for Helle Thorning-Schmidt at få skabt synlighed omkring sit socialdemokratiske projekt,« siger han.

Thornings problem

Netop statsminister Helle Thorning-Schmidt er isoleret set et interessant tilfælde.

Hun tegner regeringen og nationen i en masse sammenhænge og skal snart fremføre sin første nytårstale til hele Danmark. Alligevel får hun, ligesom Villy Søvndal, ingen kredit for at have vundet magten og Statsministeriet.

I forhold til sidste års bedømmelse falder Helle Thorning-Schmidts gennemsnitskarakter endda med 0,9, og hun springer fra en sikker andenplads til en delt femteplads med Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

Begge partiledere får et gennemsnit på 4,8, hvilket altså er en bedømmelse godt under middelkarakteren 7.

Ifølge Hans Engell mangler Helle Thorning-Schmidt stadig at få sit gennembrud som statsminister, selv om han minder om, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen reelt først trådte i karakter langt inde i den netop overståede valgkamp – hvilket vil sige fem minutter før, han mistede posten igen. Men Hans Engell er usikker på, om vælgerne kan få øje på Helle Thorning-Schmidts ideologiske projekt.

»Helle Thorning er god til at tale i overskrifter, men det er langt sværere for hende at gøre tingene konkrete og fremkalde billedet af hendes socialdemokratiske vision for de kommende år – og det kan vælgerne sagtens gennemskue,« siger han og slår fast:

»Der er ikke stor begejstring om hende,« siger Hans Engell, der også peger på, at Socialdemokraterne har haft elendige meningsmålinger siden valget i september, der i forvejen var partiets dårligste valgresultat i 100 år.

Ifølge Kasper Møller-Hansen forbinder danskerne først og fremmest Helle Thorning-Schmidt med den langstrakte debat om løftebrud, som opstod lige efter valget og regeringsdannelsen:

»Mange stak af fra de borgerlige partier for at prøve noget nyt, men det viste sig, at der ikke var så meget nyt, fordi den økonomiske politik har været en spændetrøje for den nye regering. Så mange vælgere er blevet skuffede,« vurderer han.

Socialdemokraternes gruppeformand Mogens Jensen vil ikke kommentere, hvordan vælgerne bedømmer Helle Thorning-Schmidt som partileder.