Snart mangler der håndværkere

Af | @IHoumark

Der er begyndende mangel på håndværkere flere steder i landet. Aarhus er tæt på at være støvsuget for ledige jord- og betonarbejdere, og snart kan der mangle elektrikere i Esbjerg. Fagforbundet 3F tror på fuld beskæftigelse i byggeriet inden for få år. Men også østarbejderne står på spring for at få del i det kommende arbejde.

Foto: Foto: Casper Dalhoff, Polfoto.

OPTUR Arbejdsløsheden i byggefagene forsvinder ikke som dug for forårssolen. Men for mange fag er der nu for alvor nye tider på vej. Det gælder især i Aarhus, hvor jord- og betonarbejderne allerede nu har rigeligt med arbejde. Og når frosten snart kommer af jorden, kan der ligefrem blive mangel på jord- og betonsjak til byggepladserne.

Spådommen kommer fra formand for Byggegruppen i 3F Aarhus Rymarken, Ole Christiansen.

»Vi er ved at have tømt ud på hylderne af ledige jord- og beton’ere. De tilbageværende ledige er stort set alle enten hjemme på grund af vejret, eller fordi de er mellem to job. Jeg må ringe rundt til andre 3F-afdelinger i Jylland for at finde folk til projekter her i Aarhus,« fortæller Ole Christiansen.

Han beskriver, hvordan der i Aarhus er et byggeboom med opførsel af blandt andet højhuse på havnen og et nyt IKEA. På den baggrund kan der snart opstå decideret mangel på jord- og betonarbejdere.  

»Sådan som situationen er nu og med alle de projekter, som der skal gang i, så kan der meget vel komme mangel på jord- og beton’ere her til efteråret.«

Det er ikke kun i Aarhus, men flere andre steder i landet, at jord- og betonarbejdere kan regne med, at der er gode chancer for arbejde. Det oplyser formanden for Byggegruppen i 3F, Peter Hougaard Nielsen.

»I Sønderjylland, Trekants-området, Nordjylland og i København er der gang i mange større byggerier, så der er gode muligheder for ledige jord- og beton’ere for at finde arbejde,« siger Peter Hougaard Nielsen.   

Dermed tyder alt på, at mange i den trængte håndværkerbranche kan begynde at skimte bedre tider. Det gælder også elektrikerne, hvor arbejdsløsheden i løbet af det seneste år er faldet fra 4,7 procent til 3,3 procent. Og i nogle egne af landet er der snart fuld beskæftigelse, oplyser formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen.

»Der er store geografiske udsving i ledigheden blandt elektrikere, men nogle steder i Jylland er vi tæt på udsolgt af ledige medlemmer. Det gælder for eksempel i Esbjerg og visse steder i Midtjylland,« oplyser Jørgen Juul Rasmussen. 

I Dansk Byggeri ser afdelingsleder Louise Pihl også tegn på bedre beskæftigelse inden for byggeri og renovering. Men hun vurderer ikke, at der bliver mangel på folk i indeværende år.

»Vi ser ingen tegn på, at der kommer mangel på arbejdskraft nogen steder i år. Og skulle det endelig ske, er det jo sådan, at branchen har en meget mobil arbejdskraft. Eksempelvis kører jord- og betonarbejdersjak ofte en del rundt efter arbejde,« siger Louise Pihl.

Flaskehalse i fremtiden

Et af det helt store igangværende byggerier i Aarhus er udvidelsen af Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her skal der opføres ikke mindre end 186.000 kvadratmeter. Det svarer til 29 fodboldbaner fuldstændig fyldt med bygninger i et plan. Projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen fra Det Nye Universitetshospital tror og håber på, at der er håndværkere nok til at klare det store byggeri inden for tidsplanen. Men han kan godt se nogle udfordringer i forhold til arbejdskraft.

»Man skal jo kun kigge en lille smule ind i krystalkuglen for at konstatere, at vi inden for de næste år kommer til at mangle håndværkere over en bred kam. Allerede nu kan vi også se, at det bliver svært at skaffe nok ingeniører,« siger Frank Skriver Mikkelsen.

Ud over at holde styr på det gigantiske byggeri uden for Aarhus, er han også medlem af et nyligt nedsat udvalg, der skal rådgive beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om, hvad der skal gøres for at omskole og opkvalificere ledige til at kunne få arbejde på store offentlige byggerier som superhospitalerne og Femern Bælt-forbindelsen.

»Jeg kan se ud af papirerne fra udvalgsarbejdet, at i 2015 og 2016 vil der være en række store offentlige anlægsinvesteringer sat i gang, og det vil givetvis give en del udfordringer i forhold til arbejdskraft,« siger Frank Skriver Mikkelsen.

220.000 mandår

Hans vurdering understreges af prognoser fra hver af landets fire såkaldte beskæftigelsesregioner. Her spås det, at der i 2014 og 2015 kan opstå såkaldte flaskehalse i byggebranchen – altså mangel på bestemte faggrupper.

Blandt andet forudser Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, at der kan bliver mangel på ingeniører og teknikere i Østdanmark. Og i 2015 kan der desuden blive risiko for mangel på faglærte murere, elektrikere, bygningsmalere og eventuelt VVS'ere.

Byggegruppeformand Peter Hougaard Nielsen fra 3F bliver glad, når han kigger i krystalkuglen.

Han oplyser, at 3F har lagt 1.034 bygge- og anlægsprojekter ind i en database. Fælles for projekterne er, at de er planlagt til perioden 2012 til 2017, og alle har en størrelse på 30 millioner kroner og opefter. De har et samlet budget på 222 milliarder kroner, og forventes at give en beskæftigelse på cirka 220.000 mandår. Et mandår svarer til en person i job i et helt år.

»Med regeringens vækstplan på plads kan jeg ikke se andet end, at der vil ske et markant fald i ledigheden inden for byggeriet, når vi kommer på den anden side af sommerferien. Med BoligJob-ordning, nye penge til renovering af almene boliger samt de store offentlige byggerier, så peger pilen for beskæftigelse op ad. Også når jeg ser længere frem, så kan jeg kun være optimist,« siger Peter Hougaard Nielsen.

Østarbejdere på spring

Ole Christiansen fra 3F i Aarhus glæder sig naturligvis over lyse udsigter til beskæftigelse for sine medlemmer. Men han har også en bekymring. Nemlig at det ikke bliver danskere, men blandt andre lavtlønnede polakker, baltere og rumænere, som vil løbe med mange af de nye job.

»Jeg tror desværre, at arbejdsgiverne har en plan om at få endnu mere østeuropæisk arbejdskraft til landet. Det på trods af at bygherrer og entreprenører efterhånden må have lært, at billigst langt fra altid er bedst,« siger Ole Christiansen.

Selv om der har været krise i Danmark, er der kommet stadig flere udenlandske håndværkere hertil gennem de senere år, fremgår det af tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database Jobindsats.dk. I første kvartal 2011 var der således cirka 7.700 udlændinge beskæftiget inden for bygge- og anlægsbranchen, mens der i fjerde kvartal 2012 var omkring 13.400. Tallene er forbundet med nogen usikkerhed, men eksperter inden for byggeri bekræfter tendensen.  

»Det bliver en meget stor opgave for os som fagbevægelse at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår på de mange byggerier. Men det er jo en faglig kamp, som vi må tage,« siger Ole Christiansen.

Vikarbureauer har tidligere overfor Ugebrevet A4 vurderet, at Vækstplanen også vil skabe masser af job til udenlandske arbejdere.

Afdelingsleder Louise Pihl fra Dansk Byggeri ser det dog ikke som nogen trussel, at der kommer flere østarbejdere til Danmark.

»Arbejdsmarkedet inden for byggeriet er blevet internationalt, og derfor kan det selvfølgelig ikke udelukkes, at der kommer flere udlændinge hertil. Det kommer alt sammen an på, hvor meget dansk arbejdskraft der er, hvor fleksible danskerne er, og typen af opgaver der skal løses,« siger Louise Pihl.

Murere ned i hullet

Mens fagbevægelsen og Dansk Byggeri er delt i synet på østarbejdere, så er de meget enige om, at der skal satses mere på uddannelse og opkvalificering for, at der ikke opstår flaskehalse. Eksempelvis siger Louise Pihl fra Dansk Byggeri, at der skal satses mere på, at få unge til at uddanne sig til bygnings- eller anlægsstruktører, som er betegnelser for faglærte jord- og betonarbejdere.

»Der er rigtig gode udsigter for beskæftigelse inden for jord- og betonarbejde, så vi og andre gode kræfter arbejder på at få flere unge til at vælge struktør-fag på erhvervsskolerne. Derudover tilskynder vi virksomhederne til at oprette flere elevpladser,« siger Louise Pihl.

I Aarhus og andre steder i landet er 3F meget opsat på at få opkvalificeret blandt andre ledige murere til at kunne varetage jord- og betonarbejde. Med en ledighed blandt murerne på 29 procent er der mange, som kan hjælpes i job via et kursus.

»Vi gør en del ud af at få opkvalificeret ledige murere og tømrere til at kunne varetage jord- og betonarbejde. De har ret let ved at gå til det arbejde, for de kender tonen på byggepladserne og kan tåle vand fra oven. Selv om murerne og tømrerne er vant til at stå på stilladserne og kigge ned på jord- og betonarbejderne nede i hullet, så er der en gensidig respekt,« fortæller Ole Christiansen fra 3F i Aarhus.

Mangel på VVS

Et af de fag, hvor der kan blive mangel på folk, er blandt dem, der står for installation af vand, varme og sanitet (VVS’erne). Eksempelvis står der i Beskæftigelsesregion Midtjyllands prognose:

»Der er risiko for mangel på arbejdskraft inden for flere af faggrupperne med en erhvervsfaglig uddannelse i løbet af perioden frem til 2021. Det er tilfældet for murerne, elektrikerne, VVS'erne, tømrerne/snedkerne.«

Formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet, Max Meyer, føler sig dog ret sikker på, at der vil være VVS’ere nok til at klare efterspørgslen.

»Vi har en del ledige medlemmer nu. Dertil kommer, at vi har rigtig mange, som har forladt faget. Omkring halvdelen af alle de nyuddannede er de senere år gået over i andre fag. De arbejder nu som eksempelvis pædagogmedhjælpere og buschauffører, men kommer sikkert gerne tilbage til faget igen, hvis der er fast arbejde,« siger Max Meyer.   

Hos elektrikerne vil man gerne have langt flere unge til at gå el-vejen. Det oplyser formanden Jørgen Juul Rasmussen.

»Det er jo elektrikerbranchens store problem, at mange af arbejdsgiverne her under krisen er holdt op med at tag lærlinge ind, så der nu er en manko på et par tusinde lærlinge i forhold til den kommende efterspørgsel. Den måde, vores system for uddannelse er skruet sammen på, er desværre kortsigtet,« siger Jørgen Juul Rasmussen.