Skattestoppet er regeringens største hit

Af

Det bedste, regeringen har gjort i sine syv år ved magten, er at holde fast i skattestoppet, viser en ny måling. Til gengæld får regeringen tæsk for deltagelsen i Irak-krigen og kommunalreformen.

VK-REGERINGEN Skattestoppet er uden sammenligning regeringens største hit. Ingen anden politisk beslutning nyder tilnærmelsesvis den samme grad af popularitet i befolkningen. Det fremgår af en meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

26 procent af danskerne svarer, at skattestoppet er det bedste, som VK-regeringen har gennemført i sine syv år ved magten. Nummer to og tre på listen over regeringens mest positive bidrag er stramningerne af udlændingepolitikken og håndteringen af Muhammed-krisen, der nævnes af henholdsvis 16 og 8 procent af de adspurgte.

Både udenrigspolitikken og håndteringen af Muhammed-krisen er dog konfliktfyldte emner, som også har sine modstandere. Samlet set er der altså ingen tvivl om, at det er skattestoppet, der har været regeringens mest populære tiltag.

Skattestoppets store popularitet er lidt af en overraskelse. Traditionelt har man i forskerkredse nemlig opfattet den stramme udlændingepolitik som den vigtigste og mest populære del af regeringens politik, fortæller adjunkt i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

»Den her måling tyder på, at udlændingepolitikken måske ikke er så vigtig igen. Skattestoppet og økonomien i det hele taget ser ud til at have spillet en større rolle, end vi har forestillet os,« siger han.

Valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet Christian Albrekt Larsen mener, at EF-domstolens Metoc-dom, der har sat et stort spørgsmålstegn ved gyldigheden af de danske familiesammenføringsregler, kan have spillet en vigtig rolle.

»Det ser ud til, at vælgerne er begyndt at tvivle på, at vores grænser nu også er lukket så godt som først antaget,« siger han.

Store reformer uden effekt

Først langt nede af vælgernes hitliste kommer omfattende og besværlige politiske programmer som velfærds- og kommunalreformen. For kommunalreformen er der tilmed det problem, at 13 procent mener, at det er det værste, regeringen har igangsat i sine syv år ved magten.

Endnu mindre populær er imidlertid regeringens beslutning om at deltage i Irak-krigen. Cirka hver fjerde dansker mener, at det er det værste, regeringen har gjort i de seneste syv år.

Modstanden mod Irak-krigen er bemærkelsesværdig, da udenrigspolitik typisk ikke er et emne med bred vælgerinteresse herhjemme. Det står i kontrast til forholdene i mange andre lande, som eksempelvis USA, hvor udenrigspolitikken spiller en helt afgørende rolle for vælgernes sym- og antipatier, påpeger flere forskere.

Indtil videre er statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) dog sluppet nogenlunde helskindet fra deltagelsen i Irak-krigen. Men på sigt vil det komme til at sætte sig på hans image, mener Christian Albrekt Larsen:

»Det kan godt være, at krigen ikke direkte har givet Anders Fogh Rasmussen problemer, som den har gjort for Tony Blair i England og George W. Bush i USA. Men krigen vil hænge ved ham. Han vil blive husket som krigsherre. Og det er ikke et særlig positivt eftermæle.«