Skattesmæk til fagbevægelsen firedoblet

Af

Der gik et chok gennem fagbevægelsen, da Ugebrevet A4 i september sidste år afslørede, at regeringens skattereform gav et uventet skattesmæk i 2010 på 162 millioner kroner til LO’s medlemsforbund. Nu udvides ordningen, så regningen ender med at lyde på 648 millioner kroner i stedet.

LUSSING Regeringens skattesmæk til fag­bevægelsen i 2010, skulle egentlig – ifølge den daværende skatteminister – være en engangsfornøjelse. Men nu har regeringen og Dansk Folkeparti som en del af genopretningsplanen valgt at suspendere det såkaldte konsolideringsfradrag yderligere tre år. Resultat: Skattesmækket til fagbevægelsen firedobles. Alene 3F og HK, der er LO’s to største medlemsforbund, regner med hver at betale tocifrede millionbeløb i skat frem mod år 2013.

»Det er ganske urimeligt,« siger hovedkasserer i 3F Ulla Sørensen, der vurderer, at skattesmækket frem for at udgøre et engangsbeløb på knap 20 millioner kroner, vil koste forbundet op til 100 millioner ekstra i skat frem til 2013.

»Formålet med konsolideringsfradraget er jo, at blandt andet faglige organisationer skal have mulighed for at konsolidere deres formue før der betales skat. Vi har tidligere kritiseret ministeren for suspenderingen af fradraget for 2010, og mener nu, at bægeret er mere end fyldt med det seneste tiltag,« tilføjer hun.

Forbundene havde forberedt sig på, at der i 2010 ville komme en ekstra skatteregning som følge af regeringens skattereform fra efteråret 2009. Det kunne Ugebrevet A4 afsløre tilbage i september.

Men nu viser det sig, at regeringens genopretningsplan også rammer fagbevægelse, arbejdsgiverforeninger og brancheorganisationer kontant, fordi suspenderingen af det såkaldte konsolideringsfradrag bliver udvidet med yderligere tre år. Og det vil samlet koste LO’s 18 medlemsforbund op mod 648 millioner, vurderer John Linnemann, der siden 1985 har rådgivet størstedelen af LO’s forbund om skatteforhold.

»Såfremt konsolideringsfradraget, som vedtaget, udgør et nul i alle fire år, og inflationen er uændret, vil fagbevægelsen gå glip af det samme beløb i 2011, 2012 og 2013, som de gør her i 2010,« siger John Linnemann, der er seniormanager hos Revisionsinstituttet.

Alle skal bidrage

I et høringssvar afgivet forud for behandlingen af genopretningsplanen, slår LO fast, at formålet med konsolideringsfradraget er at »imødegå en udhuling af foreningskapitalen«.

»Der henlægges normalt et beløb, der i princippet skal modsvare nedgangen i foreningens formue på grund af prisudviklingen. Det siger sig selv, at en manglende regulering i hele fire år får alvorlig betydning i henhold til udhuling af foreningskapitalen hos de faglige organisationer,« skriver formanden for LO, Harald Børsting, til skatteministeren.

Han får opbakning fra folketingsmedlem og skatteordfører, Jesper Petersen fra SF, der tidligere har kaldt skatteministeren i samråd om sagen og stillet en lang række spørgsmål. Han mener, regeringen bevidst forsøger at ramme lønmodtagerne og fagbevægelsen.

»Dels forsvinder den skattelettelse, som nogle har fået, i kraft af at børnechecken bliver mindre, og personfradraget er låst fast. Dels mister lønmodtagerne penge ved, at der indføres loft på fradraget for fagforeningskontingent. Og nu kommer man så som medlem af fagbevægelsen til at betale en ekstra check i kraft af at ens strejkekasse skal betale op mod en halv milliard i ekstra skat,« siger Jesper Petersen og tilføjer:

»Jeg synes, det er helt forkert og urimeligt, at lade fagbevægelsen betale for finanskrisen og de ufinansierede skattelettelser, der især er kommet de velstillede til gavn.«

Men der er ingen grund til at pibe, mener forhenværende skatteminister Kristian Jensen, der i dag er gruppeformand for Venstres folketingsgruppe.

»Alle kommer til at bidrage til at få dansk økonomi på ret spor igen. Virksomhederne kommer til at bidrage, lønmodtagerne kommer til at bidrage og organisationer, der har haft gavn af et konsolideringsfradrag, kommer også til at bidrage,« siger Kristian Jensen, og tilføjer:

»Det er ganske enkelt sådan, det er, når så stor en samfundsmæssig regning skal betales. Så er man nødt til at tage mange forskellige værktøjer i brug for at dække regningen ind.«

Men spørger man Jesper Petersen fra SF, er regningen til fagbevægelsen blevet for stor. Får hans parti magten efter et folketingsvalg, garanterer han, at konsolideringsfradraget vender tilbage.