SF har tabt Aalborg på et år

Af | @GitteRedder
Anne Marie Boesen

Mindst 130.000 vælgere har flyttet sig fra SF til især Enhedslisten og Socialdemokraterne i løbet af det seneste år. Men selv om opbakningen er vigende, vil partileder Villy Søvndal blive hyldet på weekendens landsmøde. Med udsigt til en valgsejr til rød blok og SF i regering for første gang nogensinde vil der blive lagt låg på kritikken, vurderer eksperter.

SLUTSPURT Når SF-formand Villy Søvndal i den kommende weekend går på talerstolen på partiets landsmøde, vil de 475 delegerede folkesocialister klappe taktfast og højlydt. Samtidig vil de holde vejret. Et folketingsvalg er lige om hjørnet. For første gang i danmarkshistorien kan Socialistisk Folkeparti komme i regering og få en pæn håndfuld ministerposter.

Så tæt på målstregen med chance for at vinde må intet gå galt, og derfor vurderer både eksperter og politiske veteraner, at der vil blive tale om et såkaldt ’klappekage-møde’ uden reelle diskussioner om sprængfarlige emner som Libyen-krig, pointsystem for udlændinge og faldende meningsmålinger.

For faldende meningsmålinger er der tale om. Da æbletræerne blomstrede i maj 2010, oplevede SF historisk gode meningsmålinger. Dengang ville næsten hver femte vælger eller 18,2 procent ifølge et vejet gennemsnit af syv troværdige meningsmålinger stemme på Villy Søvndals parti.

I dag er meningsmålingerne røget ned på 14,4 procent, og beregninger, som Ugebrevet A4 har foretaget med udgangspunkt i valgdeltagelsen i 2007, viser, at SF dermed har mistet omkring 130.000 vælgere på bare et år. Det svarer til, at samtlige indbyggere i Aalborg har vendt ryggen til Villy Søvndal og Ole Sohn.  

Hurtigt ind og hurtigt ud        

At vælgere i titusindvis forlader SF handler ifølge politisk ekspert på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, professor Kasper Møller Hansen især om, at nye vælgere også er mere troløse end kernevælgerne.

»Hvad der er hurtigt vundet, kan også tabes meget hurtigt igen. Når vælgerne først en gang har skiftet parti, er de villige til at gøre det igen. Mange af de vælgere, der sidste sommer ville sætte kryds ved SF, er allerede stukket af igen,« siger Kasper Møller Hansen. 

Men trods vælgerflugt vurderer han, at SF-toppen får et fredeligt landsmøde uden, at der tales højt om vigende meningsmålinger.

»Selv om SF har oplevet tilbagegang i de seneste mange måneder, har det røde flertal været meget stabilt. Vælgerne er gået fra SF til Enhedslisten og radikale, men hovedsageligt til Socialdemokraterne, og så længe de bliver på fløjen, er det ikke et kæmpe problem,« siger han.

Heller ikke lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager mener, at SF’s kernetropper vil tordne imod faldende meningsmålinger på det kommende landsmøde. Mest ærgerligt er det for Villy Søvndal, at han toppede et forår for tidligt. Men han ligger stadig til at vinde nye mandater til sit parti, fremfører han.

»Selv om Villy Søvndal har mistet stemmer det seneste år, ligger SF stadig til en fremgang i forhold til folketingsvalget i 2007. Dengang fik SF et fantastisk valgresultat med 13,0 procent af stemmerne. Så det  kan være svært at være rigtig utilfreds selv om vælgerne siver,« konstaterer Rune Stubager.

Taber point på pointsystem

Begge eksperter er enige om, at de væsentligste politiske årsager til, at så mange vælgere har forladt Villy-partiet, er værdipolitiske spørgsmål som for eksempel pointsystem for udlændinge samt partiets opbakning til Libyen-krigen.  

»Det store dyk i målingerne kom i efteråret, hvor SF og Socialdemokraterne havde en lidt vaklende stillingtagen til regeringens forslag til pointsystem for familiesammenføring. De endte med at præsentere deres eget pointsystem, men først efter, at Villy Søvndal groft sagt var ude at sige, at hvis man insisterede på sine egne principper, var man en kyniker. SF tabte mange vælgere på den konto,« mener Rune Stubager.

Han betegner i dag SF som et pragmatisk venstrefløjsparti, hvor principper har måttet vige for pragmatiske løsninger, så man kan holde sammen på koalitionen med Socialdemokraterne.

»Men pragmatismen udfordres jo løbende, og det gode spørgsmål er, hvor grænsen går for pragmatismen. Værdipolitiske udmeldinger omkring blandt andet pointsystem har vist at være sprængfarlige,« siger han.

På værdipolitikken og EU har SF bevæget sig ret langt i forhold til det, der var partiets position indtil for ganske få år siden, forklarer Rune Stubager.

»Store dele af det traditionelle bagland står sandsynligvis stadigvæk solidt forankret, hvor SF hele tiden har gjort det. Men til gengæld er der kommet rigtig mange nye vælgere til. Så nogle af de pragmatiske udmeldinger skal nok være i stor overensstemmelse med en god del af vælgerskaren, men ikke nødvendigvis i overensstemmelse med en god del af medlemmerne,« siger Rune Stubager og understreger, at det stiller SF-ledelsen i et dilemma.

»Når fremtrædende SF’ere kritiserer Libyen-krigen, er det den gamle klassiske venstrefløj, der markerer sig, mens den anden fløj med Astrid Krag og Thor Möger Pedersen er mere pragmatiske,« fastslår han.

Udstillingsvindue for medierne

Også Kasper Møller Hansen vurderer, at der er lidt murren i krogene i SF. Men han er overbevist om, at der bliver lagt låg på kritik og dilemmaer på det kommende landsmøde.

»Der er simpelt hen for meget på spil for SF lige nu. Der er ikke råd til at begynde at diskutere pointsystemer, murren i krogene, 24 års regel eller Libyen-krig. SF vil vælte den borgerlige regering, og på landsmødet vil de demonstrere samhørighed. Der vil være styr på tropperne, og de, der har været kritiske, vil ikke sige så meget, for der er bestemt sager, som SF-toppen ikke ønsker bryder ud før valget,« siger Kasper Møller Hansen.

Ikke bare i SF, men også i andre partier har landsmøderne efterhånden fået karakter af at være et udstillingsvindue til medierne og vælgerne frem for et politisk stævne for medlemmerne, vurderer Kasper Møller Hansen. Og så tæt på et folketingsvalg, hvor SF for første gang i historien har chancen for at få regeringsansvar og ministerposter, vil landsmødet i høj grad være styret, fremhæver han.

»Landsmøder bliver i højere grad iscenesat for medierne, end det er samlingspunkt for medlemmerne for at diskutere politik. Det bliver meget styret fra centralt hold i dag, så man ikke har nogle, der træder ved siden af. Op til et folketingsvalg vil man ikke tage politisk besværlige diskussioner foran snurrende kameraer, men i stedet forsøge at lægge låg på enhver intern uenighed,« siger han.

Bider tænderne sammen

Medlem af SF’s landsledelse og aktiv i partiet siden slutningen af 1980’erne Hans Winther mener, at det altdominerende tema ved landsmødet i Falkonercentret på Frederiksberg vil være den historiske chance for at komme med i regering.

»Landsmødet er et led i slutspurten. Der er ikke nogen af os, der tager for givet, at vi kommer med i regering. Men nu bider vi tænderne sammen, for det her må simpelthen ikke gå galt. Vi skal vælte Løkke, og vi skal i regering for at skabe et mere socialt retfærdigt samfund,« siger Hans Winther.

Han henviser til, at det også er hovedtema for landsmødet. Under overskriften ’Det kan lade sig gøre’ vil det være ønsket om et nyt Danmark med en ny regering, der dominerer, fastslår Hans Winther.

Partiveteranen erkender, at der i slutningen af 2010 internt i SF har været uro omkring pointsystemet, men nu fornemmer han, at partiet bakker op omkring kursen. Lige nu er mange SF’ere optaget af Danmarks deltagelse i krigen i Libyen, men heller ikke det vil ødelægge den gode stemning på landsmødet, anfører han.

»Det er aldrig nogen nem sag for SF at medvirke til at sende folk i krig, så selvfølgelig vil det fylde lidt. Jeg fornemmer ikke nogen store grundlæggende uenigheder omkring, at det er den rigtige beslutning, der er truffet. Men der vil selvfølgelig hele tiden være nogle, der spørger, hvor krigen fører hen, hvor lang tid vi skal være der, og hvordan vi kan se en vej ud af krigen,« siger han.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.