Protest mod svækket syn

SF griller Troels Lund i Folketinget: Helt uforsvarligt at skære på Arbejdstilsynet

Af | @GitteRedder

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i eftermiddag i Folketinget forklare, om regeringen vil fastholde millionbesparelser på Arbejdstilsynet. SF ’s beskæftigelsesordfører mener, det er helt forkert at svinge sparekniven over et i forvejen svækket tilsyn.  

Det er helt uansvarligt at skære på Arbejdstilsynet igen i år, mener SF's beskæftigelsesordfører Carl Valentin. 

Det er helt uansvarligt at skære på Arbejdstilsynet igen i år, mener SF's beskæftigelsesordfører Carl Valentin.  Foto: Tobias Ring.

Det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet i Danmark, og det bliver kun værre dag for dag, fordi Arbejdstilsynet ikke har ressourcer til at føre tilsyn med danske virksomheder.

Derfor skal Arbejdstilsynet slippe for besparelser på næste års finanslov, mener SF.

Partiets beskæftigelsesordfører Carl Valentin vil her onsdag eftermiddag afkræve svar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i folketingssalen.

»Det er ekstremt bekymrende og helt uansvarligt, hvis regeringen skærer på Arbejdstilsynet for tredje år i træk. Det har voldsomme konsekvenser, og vi får stadig færre tilsyn og stadig færre reaktioner på overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen,« siger Carl Valentin til Ugebrevet A4.

Læs også: Ny undersøgelse: Arbejdstilsynet risikerer at blive ny skandale som SKAT 

SF vil have taget besparelserne af bordet og i stedet investere i Arbejdstilsynet.

»Vi skal have et stærkt arbejdstilsyn, så man trygt kan gå på arbejdet,« siger Carl Valentin.

SF'eren stiller spørgsmål til beskæftigelsesministeren på baggrund af Ugebrevet A4's artikel i forrige uge, der viste at antallet af tilsynsbesøg på danske virksomheder er faldet fra mere end 60.000 i 2008 til langt under 50.000 i 2016. 

Det er en ny undersøgelse fra COWI, der viser, at Arbejdstilsynet er hårdt ramt af vedvarende besparelser. 

Det her er en hastesag, hvor det handler om at sikre danskerne et godt arbejdsmiljø og undgå flere arbejdsulykker. Carl Valentin, SFs beskæftigelsesordfører.

Lige nu forhandler regeringen næste års finanslov, og her lægges der op til at reducere Arbejdstilsynets bevillinger med yderligere godt 20 millioner kroner i 2018.  

»Det er helt uforsvarligt at skære yderligere på Arbejdstilsynet. Troels Lund Poulsen henviser hele tiden til, at han har nedsat et ekspertudvalg, der kommer med anbefalinger til arbejdsmiljøet næste sommer. Men så lang tid kan vi ikke vente,« siger Carl Valentin og fortsætter:

»Det her er en hastesag, hvor det handler om at sikre danskerne et godt arbejdsmiljø og undgå flere arbejdsulykker. Derfor skal besparelserne på Arbejdstilsynet pilles ud af finansloven nu,« siger han.

I Ugebrevet A4 advarer projektleder på COWI-rapporten og arbejdsmiljøekspert Per Tybjerg Aldrich om, at Arbejdstilsynet kan havne i en lige så trist udvikling som SKAT.

Vil undgå ny SKAT-skandale  

»Vi skal for enhver pris undgå en skandale som i SKAT. Vi er på vej mod en underfinansiering af Arbejdstilsynet, og det er vigtigt, at den ansvarlige minister forholder sig til de ganske alvorlige konsekvenser det kan få, fordi det vil forringe arbejdsmiljøet og gøre det farligere at gå på arbejde,« siger Carl Valentin.

På den baggrund spørger Carl Valentin ministeren om, hvilke initiativer regeringen vil iværksætte for at undgå, at udviklingen i Arbejdstilsynet ender ligesom udviklingen i SKAT. 

SF vil også have regeringen til at forholde sig til, hvad besparelser på arbejdsmiljøet betyder for at lokke flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. 

»Vi vil allesammen gerne have langt flere unge til at uddanne sig til håndværker, industritekniker eller tage andre erhvervsuddannelser. Men hvis man systematisk skærer på Arbejdstilsynet, forringer man muligheden for de unge for at få et trygt arbejdsmiljø som faglærte.«

»Det er da uanstændigt at signalere, at man ikke vil et sikkert arbejdsmiljø for de faglærte på danske virksomheder,« fastslår Carl Valentin. 

DA: Ingen grund til flere penge

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at den nuværende finanslovsdebat om besparelser på Arbejdstilsynet er en rituel debat, hvor fagbevægelsen og en række partier bare som sædvanlig råber op om flere penge. 

Arbejdsmiljøchef i DA Christina Sode Haslund skriver i et debatindlæg i Altinget:

»Vi har et godt arbejdsmiljø i Danmark, og Arbejdstilsynet er en af de største arbejdsmiljømyndigheder i EU. Derfor skal tilsynet ikke have flere penge til at føre kontrol med virksomheder, som der ikke er grund til at føre tilsyn med.«