VÆKSTPOTENTIALE

SF er vælgernes reservehold

Af | @MichaelBraemer

En halv million vælgere ville vælge SF, hvis de droppede det parti, de ellers har planer om at stemme på. Venstrefløjspartiet er vælgernes mest populære andetvalg, viser ny A4-måling. Valgforsker mener, at vælgerne kvitterer for den anger, som har præget SF, efter partiet trådte ud af regeringen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr og gruppeformand Jonas Dahl er førstevalg hos få, men andetvalg hos mange.

SF-formand Pia Olsen Dyhr og gruppeformand Jonas Dahl er førstevalg hos få, men andetvalg hos mange. Foto: Mik Eskestad, Polfoto

Det kan godt være, at meningsmålingerne ikke ligefrem har fået champagnepropperne til at springe i SF de seneste år. Men lige uden for døren står en halv million vælgere parat til at stemme på partiet, hvis de af en eller anden grund skulle blive trætte af det parti, de ellers har planer om at stemme på.

SF er det parti, den største gruppe af vælgerne peger på som deres andetvalg. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne.

På spørgsmålet ’Hvilket parti ville du stemme på i stedet, hvis du ikke kunne stemme på det parti, du har angivet, at du ville stemme på ved et valg i morgen?’ peger 14 procent af vælgerne på SF. Det svarer til 496.000 vælgere beregnet på grundlag af stemmetallet ved valget i 2011.

Vi tog ansvar i forhold til at vælte en borgerlig regering, som jeg ikke syntes, der var perspektiv i at lade fortsætte. Det står vi ved. Jonas Dahl, gruppeformand i SF

I den anden ende af listen ville Enhedslisten og Radikale til sammenligning kun være i stand til at samle henholdsvis 6 og 7 procent af de vælgere op, som i en given situation fandt på at droppe deres førstevalg.

Gruppeformand for SF Jonas Dahl er i forvejen tilfreds med, at partiet er vokset støt i meningsmålingerne det seneste halve år, efter partiet trådte ud af regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne og De Radikale.

Nu får han yderligere blod på tanden. For selvom andetvalg ikke kan veksles til mandater, ser han undersøgelsens tal som en tillidserklæring fra vælgerne.

Størst vækstpotentiale i SFSpørgsmål: ’Hvilket parti ville du stemme på i stedet, hvis du ikke kunne stemme på det parti, du har angivet, at du ville stemme på ved et valg i morgen?’ Andele i procent
Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne i perioden 12.-18. september 2014. 1.256 vælgere er blevet spurgt, men i grafikken indgår kun svar fra de 1.041, der har angivet, at de ville stemme på et af de ni partier ved et folketingsvalg i morgen.

»Jeg tror, at mange kvitterer for de klare meldinger, vi er kommet med i forhold til dagpenge, velfærd, miljø og klima. Vi arbejder med det, der optager danskerne – at få skabt arbejdspladser, sætte ind mod social dumping, sørge for at madvarer ikke er proppet med kemi, og at der er ordentlige forhold i skoler og daginstitutioner. Det er der en positiv indstilling overfor,« mener han.

Regeringsansvar ikke afgørende

På et tidspunkt i begyndelsen af året, mens SF stadig lå mørbanket efter det kuldsejlede regeringssamarbejde, var der meningsmålinger, der bragte partiet i betænkelig nærhed af spærregrænsen. Siden har partiet arbejdet sig op på en stemmeandel på 6,6 procent ifølge Altinget.dk’s snit af aktuelle målinger i september.

Det er stadig et stykke vej fra valgresultatet i 2011, som gav partiet 9,2 procent af stemmerne. Men selv om vejen til genrejsning er lang, fortryder Jonas Dahl ikke, at SF påtog sig regeringsansvar. Og A4’s aktuelle måling giver ham troen på, at partiet kan komme tilbage til fordums styrke.

»Vi tog ansvar i forhold til at vælte en borgerlig regering, som jeg ikke syntes, der var perspektiv i at lade fortsætte. Det står vi ved. Der var så nogle konsekvenser af at tage ansvar, men både i og ude af regeringen har vi leveret konkrete, politiske resultater, og det skal vi fortsætte med. Vi skal tale om den politik, der ligger os på sinde, og så er det ikke afgørende, om vi sidder i regering eller ej,« siger han.

Blok-kannibalisme

Med det store vælgerpotentiale, SF sidder inde med, kunne statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håbe på eller måske ligefrem spekulere i en promovering af partiet, så rød blok samlet kunne hente de stemmer, den er bagud i forhold til blå blok forud for næste års folketingsvalg.

Men det kan hun godt spare sig. SF har nemlig udelukkende sine potentielle vælgere i de øvrige partier i rød blok. Ikke en eneste af de vælgere, der angiver, at de ville stemme på et parti i blå blok ved et valg i morgen, har SF som andetvalg.

Yderligere nedslående for rød blok er det, at det næst efter SF er de fire borgerlige partier, der har størst vækstpotentiale.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative er andetvalg for henholdsvis 12, 10, 10 og 9 procent af vælgerne, mens Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten er alternativet for henholdsvis 8, 7 og 6 procent af vælgerne.

For alle partierne gælder det, at potentielle vælgere næsten udelukkende kan hentes i andre partier i samme blok.

Der er lidt ’den angrende synder’ over SF, hvilket der ikke er over Socialdemokraterne endnu. Rune Stubager, valgforsker, Aarhus Universitet

Valgforsker Rune Stubager på Aarhus Universitet ser da heller ikke noget i tallene, som rykker ved det nuværende styrkeforhold mellem blokkene.

»Der er meget blok-kannibalisme over det. For hvem er det, der kan finde på at stemme på Venstre? Det er dem, der i forvejen stemmer på De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti,« påpeger han.

Den angrende synder

Rune Stubager ser det som udtryk for den samme kannibalisme, at netop SF fremstår med så stort et vækstpotentiale, som der er tale om, i den aktuelle A4-måling.

»SF er gået voldsomt tilbage. Det betyder, at der er en del vælgere, som tidligere har stemt på partiet, og som kunne finde på at gøre det igen, hvis grunden til at de forlod SF – højredrejningen – forsvandt. Man kan jo se, at 42 procent af dem, der nu stemmer på Enhedslisten, kunne overveje at stemme på SF,« siger han.

Regeringsansvaret er også gået ud over vælgertilslutningen til Socialdemokraterne. Men her står de frafaldne vælgere ikke i samme grad parat til at komme tilbage. Det er der ifølge Rune Stubager en god grund til.

»SF har i vælgernes øjne påbegyndt en soningsproces. Partiet er trådt ud af regeringen og har skiftet lederen ud og lægger jo også nu en delvist ny linje. Der er lidt ’den angrende synder’ over SF, hvilket der ikke er over Socialdemokraterne endnu,« mener han.

Hvis SF vil udnytte sit potentiale, skal partiet ifølge valgforskeren fortsætte linjen, det er slået ind på, og markere en rød kant til regeringen – uden at være så kategorisk, at det ikke er til at snakke med.

»Det bliver en balanceakt for SF. For hvis bare det bliver et Enhedslisten 2, er der ikke nødvendigvis stemmer i det. Så kan der godt være en del vælgere, der foretrækker den ægte vare,« siger Rune Stubager.

Enhedslisten føler sig ikke truet

Valgforskeren ser tallene i undersøgelsen som udtryk for, at Enhedslisten allerede har udnyttet sit vælgerpotentiale. Og at det yderste venstrefløjsparti må indstille sig på sandsynligheden for, at lånte SF-stemmer vender tilbage, hvor de kom fra.

Hvis man har fulgt med i meningsmålingerne, synes jeg ikke, der er noget, der tyder på, at en mindre principfast udgave af socialismen som den, vi så, da SF var i regering, har større appel til vælgerne. Stine Brix, gruppeformand i Enhedslisten

Set fra Enhedslistens side er der imidlertid ikke noget odiøst i, at 42 procent af partiets stemmer ville vælge SF, hvis de skulle gå et andet sted hen. Det opfatter gruppeformand Stine Brix snarere som et vilkår end en trussel.

»SF er jo det parti, der ligger tættest på Enhedslisten. Og det ville jeg da også selv overveje, hvis ikke Enhedslisten fandtes. I virkeligheden havde jeg forventet, at det ville være dobbelt så mange af vores vælgere, der pegede på SF som deres andetvalg,« siger hun.

Og så afviser Stine Brix blankt, at SF’s store vælgerpotentiale skulle være udtryk for, at der blandt røde vælgere er en sympati for en mere rund og pragmatisk udgave af socialismen end den, Enhedslisten står for.

»Hvis man har fulgt med i meningsmålingerne, synes jeg ikke, der er noget, der tyder på, at en mindre principfast udgave af socialismen som den, vi så, da SF var i regering, har større appel til vælgerne. SF fik jo virkelig vælgernes kærlighed at føle, da de begyndte at løbe fra deres principper med lærer-lockout, DONG-salg og flere andre ting,« påpeger hun.

DF færdig på venstrefløjen

Af de vælgere, SF har tilbage, peger 25 procent på Enhedslisten og 17 procent på Socialdemokraterne som deres andetvalg. De Radikale, som har fået skylden for regeringens højredrejning og dermed SF’s ulykke, er kun andetvalg for 5 procent af partiets nuværende støtter.

Undersøgelsen viser også, at Dansk Folkeparti er ved at have udnyttet sine muligheder for at hente stemmer på venstrefløjen. Kun 4 procent af rød bloks nuværende vælgere peger på DF som deres andetvalg.

Klik her for at se undersøgelsen

SF er vælgernes reservehold Spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 1.256 medlemmer af Danmarkspanelet 12.-18.9.2014

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.