POLITISK HÅNDVÆRK

SF-afhoppere får attraktive S-kredse

Af | @GitteRedder

Mattias Tesfaye og Jesper Petersen vælges onsdag aften uden modkandidater som socialdemokratiske folketingskandidater i Brøndby og Haderslev. På Bornholm kæmper syv kandidater om en sikker plads i Folketinget. En ung kvinde er favorit.

Murer, fagforeningsmand og politiker: Med opstillingen i Brøndby-kredsen er Mattias Tesfaye godt på vej mod en plads i Folketinget for Socialdemokraterne.

Murer, fagforeningsmand og politiker: Med opstillingen i Brøndby-kredsen er Mattias Tesfaye godt på vej mod en plads i Folketinget for Socialdemokraterne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto

Markante SF-afhoppere opstilles for øjeblikket på stribe i traditionelt stærke, socialdemokratiske kredse. I morgen vælges både SF’s tidligere næstformand, Mattias Tesfaye, og SF’s tidligere politiske ordfører, Jesper Petersen, til folketingskandidater i de to socialdemokratiske højborge Brøndby og Haderslev. Og om to uger vælges Astrid Krag i Greve-kredsen.

Både Mattias Tesfaye og Jesper Petersen kåres uden modkandidater, ligesom de begge har opbakning fra samtlige partiforeninger i deres kredse.

Brøndby-kredsen har altid givet valg til Folketinget. Og med Mattias Tesfaye antager vi, at vi kan få et endnu bedre valg end i 2011. Dan Holt Højgaard, formand for kredsbestyrelsen i Brøndby

Når Mattias Tesfaye onsdag aften klokken 19 bliver valgt på generalforsamlingen i Brøndby Strand, kan han godt indstille sig på at brage ind i Folketinget ved næste valg. Også selvom meningsmålingerne på landsplan går skidt, og Socialdemokraterne står til at miste otte eller ni mandater.

»Brøndby-kredsen har altid givet valg til Folketinget. Og med Mattias Tesfaye antager vi, at vi kan få et endnu bedre valg end i 2011, hvor det også gik godt,« siger formand for kredsbestyrelsen Dan Holt Højgaard.

Så skråsikker vil Vestegnens nye folketingskandidat ikke udtrykke sig.

»Udfordringen er jo, at hvad der var sikkert for få år siden, langt fra er sikkert mere. Hvis man ønsker den sikre, politiske karriere, er Socialdemokraterne nok det sidste sted, man skal melde sig ind og stille op for tiden,« griner Mattias Tesfaye.

Kalder en spade for en spade

Men på trods af sit nye partis dårlige meningsmålinger glæder mureren og forfatteren Mattias Tesfaye sig til at blive officiel kandidat i Brøndby.

Der bor masser af LO-medlemmer på Vestegnen. De bor ikke inde på Kongens Nytorv eller i Whiskybæltet. Mattias Tesfaye, murer, forfatter, fagforeningsmand og politiker

»Når jeg går tur i Brøndby, Ishøj eller Vallensbæk, er det som at gå tur i den forstad i Aarhus, hvor jeg er vokset op. Det betyder noget for mig, at jeg er på hjemmebane. Der bor masser af LO-medlemmer på Vestegnen. De bor ikke inde på Kongens Nytorv eller i Whiskybæltet,« siger han.

Mattias Tesfaye fremhæver, at arbejderne bor i forstæderne, hvor han også selv kommer fra.

»Det betyder meget for mig, at når jeg taler med de lokale socialdemokrater, er vi ligesom på samme frekvens og kalder en spade for en spade,« siger han.

Efter at have været aktiv i SF og i fagbevægelsen i ti år, er det første gang, at Mattias Tesfaye går efter en plads i Folketinget.  Og de politiske ambitioner er kommet i takt med oplevelsen af, at hvis der skal ske forandringer, så hedder kamppladsen Christiansborg.

»Jeg har brugt langt den overvejende del af mit liv på at være engageret i fagbevægelsen. Og jeg må bare erkende, at med mange af de problemer, der er på arbejdsmarkedet, og som optager mig, der kommer vi ikke videre, medmindre der kommer politiske forandringer,« siger Mattias Tesfaye.
Han fremhæver manglen på arbejdspladser til folk med kortere uddannelser, social dumping, muligheder for efteruddannelse og kvaliteten af erhvervsuddannelserne.

Mattias Tesfaye oplever, at vælgerne på Vestegnen er optaget af de samme grundlæggende problemer på arbejdsmarkedet, som han selv er.

»Og det betyder meget for mig, at hjertet banker for de samme emner,« siger Mattias Tesfaye. Han overtager kredsen efter Sophie Hæstorp Andersen, der er ny regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Jesper Petersen får det svært

I Sønderjylland lægger formanden for Socialdemokraterne i Haderslev-kredsen, Knud Peter Levinsen, vægt på, at kredsens kommende folketingskandidat, Jesper Petersen, kender byen som sin egen bukselomme. Jesper Petersen er vokset op på egnen og fik sin studenterhue på i Haderslev.

Jesper kommer hernede fra, og vi kan huske, hvordan han som purung SF’er holdt blændende 1. maj-taler i Haderslev. Knud Peter Levinsen, formand for kredsbestyrelsen i Haderslev

»Jesper kommer hernede fra, og vi kan huske, hvordan han som purung SF’er holdt blændende 1. maj-taler i Haderslev. Han er lokalkendt, og så betyder det meget for os, at han allerede sidder i Folketinget og har stor gennemslagskraft,« siger Knud Peter Levinsen.

Ifølge formanden har der ikke været betænkeligheder i kredsen over, at Jesper Petersen indtil for et år siden var en markant SF-politiker.

»Der har hele vejen igennem været massiv opbakning til Jesper Petersen, og det er også derfor, at alle tre partiforeninger anbefaler ham til folketingskandidat.  Vi har stor respekt for ham, og på trods af de dårlige meningsmålinger lige nu, har vi en vis forventning om, at han også kan blive valgt ind ved næste valg. Det vil vi knokle for,« fastslår Knud Peter Levinsen.

Men det bliver ikke nogen nem sag for Jesper Petersen, hvis meningsmålingerne ikke retter sig.  Haderslev-kredsen har ikke givet valg i flere perioder, og i Sydjyllands Storkreds, som Haderslev hører under, skal Jesper Petersen konkurrere med stemmeslugere som finansminister Bjarne Corydon og populære, syd- og sønderjyske socialdemokrater som Karen Klint og Benny Engelbrecht.

Også tidligere sundhedsminister fra SF, Astrid Krag, der nu er medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, står til at få en attraktiv socialdemokratisk kreds. 25. marts er der generalforsamling i Greve-kredsen. Lykkes det for Astrid Krag at blive valgt der, vil de tre tidligere medlemmer af SF’s såkaldte Børnebande alle have sikret sig socialdemokratiske opstillingskredse.

Ung kvinde favorit på Bornholm

På klippeøen i Østersøen kæmper ikke færre end syv socialdemokrater om at blive Socialdemokraternes spidskandidat til Folketinget, efter at kredsens nuværende folketingsmedlem, Jeppe Kofod, har sat kurs mod Europa-Parlamentet. Ved det seneste valg satte 35,8 procent af bornholmerne kryds ved Liste A, hvilket var det højeste socialdemokratiske stemmetal i landets 10 storkredse.

Blandt bejlerne til et sikkert bornholmsk mandat i Folketinget er Claus Larsen-Jensen, tidligere medlem af Folketinget og nu med en plads i Europa-Parlamentet og en nyrenoveret præstegård på Bornholm. Også tidligere kommunikationschef i 3F, Palle Smed, prøver lykken på sin fødeø, ligesom DI-direktør Lars Goldschmidt har lagt billet ind på kredsen.

Men fra lokale partisoldater anses den unge DSU-kandidat, Lea Wermelin, lige nu som svag favorit til at vinde slaget om Bornholm. Hun har som den eneste af kandidaterne fået opbakning fra samtlige af øens fire partiforeninger, inklusive den store partiforening i Rønne. Men også Dennis Jensen, faglig sekretær i CO-Industri, samt Jacob Lund og Lykke Jensen er fortsat med i slutspillet.

Formand for Socialdemokraterne på Bornholm Anette Stæhr vil ikke afsløre, hvad stemmetallene på de fire generalforsamlinger i partiforeningerne har været.

»Jeg synes, at det er dejligt, at demokratiet virker, og vi har livlige debatter om, hvem vores spidskandidat skal være,« siger Anette Stæhr.

Næste akt i dramaet på Bornholm er på kredsens generalforsamling 24. marts, hvor samtlige syv kandidater tropper op. Med mindre en af kandidaterne får to tredjedele af stemmerne blandt de fremmødte, bliver afgørelsen lagt i hænderne på de cirka 400 socialdemokratiske medlemmer på Bornholm i en urafstemning. Svaret på den urafstemning kommer 9. april.  Opnår ingen af kandidaterne 50 procent af stemmerne, skal der endnu en urafstemning til, der først slutter i begyndelsen af maj.

»Spændingen trækker ud et stykke tid, og intet er afgjort endnu,« fastslår Anette Stæhr.

Fredericia leder stadig

I Fredericia er Socialdemokraterne også på udkig efter en ny folketingskandidat, efter at Jacob Bjerregaard blev valgt som byens borgmester og derfor forlod sin plads i Folketinget.

Ifølge formanden for partiforeningen i Fredericia, John Nyborg, har man flere kandidater i kikkerten, men endnu ikke nogle officielle. Men allerede på et bestyrelsesmøde i partiforeningen torsdag 13. marts snævres feltet ind, så man i begyndelsen af april kan vælge en kandidat.

»Vi vil gerne finde den rette profil, og vedkommende må meget gerne være meget optaget af Trekantsområdet, ligesom det vil være fint, at han har sine rødder her,« siger han.

Vi ligger politisk til venstre for midten. Jesper Kinch-Jensen, formand for kredsbestyrelsen i Odense Øst

Også på Fyn skal Socialdemokraterne vælge ny folketingskandidat i stedet for Pernille Rosenkrantz-Theil, der har skiftet opstillingskreds fra Odense Øst til Vordingborg.

Jesper Kinch-Jensen, formand for Socialdemokraterne i Odense Øst, lægger ikke skjul på, at han gerne ser en kandidat, der har folkelighed, politisk erfaring og samtidig en stærk tilknytning til Fyn.

»Og så skal det være en kandidat med klare socialdemokratiske holdninger. Vi ligger politisk til venstre for midten,« understreger han.

I løbet af få dage vil Jesper Kinch-Jensen præsentere kredsbestyrelsens bud på en ny folketingskandidat, fortæller han.

»Og det er en, der også er kendt her på Fyn« bedyrer han, men vil ikke afsløre navnet.