Årskarakter

Se ministrenes karakterbog: Vælgerne giver lussing til Løkke-regeringen

Af

Med kun et år på bagen får Venstre-regeringen en syngende lussing af danskerne i ny undersøgelse. Gennemsnitskarakteren på 3,3 er den laveste, siden Ugebrevet A4 i 2009 begyndte at lade danskerne uddele karakter til landets ministre.

I løbet af det første år har Lars Løkke Rasmussens ministerhold blandt andet landet en landbrugspakke, et gymnasieforlig og en dagpengereform. Vælgerne kvitterer med nedadvendte mundvige og tommelfingre.  

I løbet af det første år har Lars Løkke Rasmussens ministerhold blandt andet landet en landbrugspakke, et gymnasieforlig og en dagpengereform. Vælgerne kvitterer med nedadvendte mundvige og tommelfingre.   Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Når Venstre om få dage fejrer sit et-års jubilæum som regeringsparti, må partiet se tilbage på et år med markante startvanskeligheder.

Regeringens ministre scorer kun gennemsnitskarakteren 3,3 i den karakterbog, som Ugebrevet A4 har bedt vælgerne om at udfylde hvert år siden 2009.  

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Hver enkelt minister har fået en karakter ud fra syv-trinsskalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker.

Det er da ikke nogen god karakter. Jeg ville da ikke blive stolt, hvis nogle af ungerne kom hjem med den. Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører (V)

For et halvt år siden scorede regeringen gennemsnitskarakteren 3,8 i en tilsvarende undersøgelse. Det var ikke prangende. Men på bare fem måneder er selv den karakter sat over styr. Samlet set er regeringen gået tilbage med 13,2 procent. 

Ingen regering har tidligere fået en årskarakter så tæt på dumpegrænsen. Helle Thorning-regeringens dårligste karakter var 4,1 tilbage i 2013. Og Lars Løkke Rasmussen og co. kan langt fra være tilfredse med det rekordlave gennemsnit på 3,3, vurderer lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen. 

Se karakterbogen længere nede i artiklen - eller klik dig direkte til den her.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

»Det åbner for fremgang. Det kan ikke gå ret meget værre. Hvis man er en lille smule tålmodig nu, vil fremgangen være nem,« siger han.  

Ud fra Undervisningsministeriets karakterbeskrivelser befinder en karakter lidt over 3 sig i grænselandet mellem den tilstrækkelige og jævne præstation, men med 'adskillige væsentlige mangler' (eksternt link).

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, så gerne, karakteren havde ligget i den helt anden ende af skalaen.   

»Det måtte da gerne have været højere. Jeg synes, da nærmere den ligger til et ti tal. Men sådan er smag og behag jo forskellig. Men hvis man tager udgangspunkt i, at omkring halvdelen af befolkningen havde foretrukket, at det var en anden regering, der sad der, må man antage, at de har givet relativt lave karakterer,« siger han.

Og ud fra den betragtning mener den politiske ordfører ikke, at der er grund til at græde over den lave årskarakter: 

»Det har været et år med nogle hårde beslutninger, og det slider at tage ansvar. Der er kun et parti i regeringen, så der er kun en at tæve løs på, og det kan vi jo også se på meningsmålingerne.«

Et år med kævl og ballade

Danskernes hårde dom over Løkke-regeringen skyldes især alt for stort postyr blandt de blå partier, mener politisk kommentator Hans Engell.

»Der har været få markante liberale sejre, selvom der er blåt flertal. Det har været et år præget af utrolig meget kævl og ballade. De blå partier indbyrdes har skændtes stort set fra den første dag og til de gik på sommerferie,« siger han og fremhæver blandt andet balladen om udlændingeområdet, planloven, køb af kampfly, og at to ministre har måttet forlade regeringen i utide.

Valgforsker Johannes Andersen hæfter sig også ved fraværet af sammenhold blandt de borgerlige.

»Partierne i blå blok er ikke enige om ret mange politiske projekter. De trækker i mange forskellige retninger. Det gør, at regeringen har haft svært ved at finde sig selv. Skulle man have skattelettelser eller mere velfærd? Der er støj omkring venstre, og det gør det svært for en minister afgørende at regere,« pointerer han. 

Ministrene er hverken meget bedre eller dårligere end så mange andre ministerhold. Men de har ikke nogle fødte flertal. Hans Engell, politisk kommentator

Ministre med få venner

For 14 ud af 16 af Venstre-ministrene er karaktererne faldet siden målingen i december. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs indgår ikke i den statistik, da hun først blev minister i slutningen af februar i år. 

Den store tilbagegang hænger sammen med, at ministrene har haft svært ved at forhandle deres ting hjem, mener Hans Engell. Ifølge ham betaler regeringen prisen for at være mindretalsregering med kun 34 mandater. 

»Ministrene er hverken meget bedre eller dårligere end så mange andre ministerhold. Men de har ikke nogle fødte flertal. Og det giver selvfølgelig et dårligt image, at der ikke er nogle sager, der kan bæres igennem i bare nogenlunde fred og ro. Det har været en kamp fra hus til hus om hvert eneste sag hele året,« siger han. 

Flot stand-up gør det ikke alene

Stemningen omkring regeringens holdkaptajn afspejler det generelle billede. Statsministerens, Lars Løkke Rasmussen, må nøjes med karakteren 3,2, hvilket er et fald sammenlignet med sidste måling, hvor han fik 3,6.

Den årskarakter ville ikke give anledning til jubeldans hjemme hos Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.   

»Det er da ikke nogen god karakter. Jeg ville da ikke blive stolt, hvis nogle af ungerne kom hjem med den,« siger han.

Utilfredsheden ses også i antallet af topkarakterer fra vælgerne til statsministeren. Ved sidste måling gav 16 procent af vælgerne ham 10- og 12-taller. I denne omgang må han nøjes med topkarakterer fra 13 procent af vælgerne.

Statsministerens største succes i lang tid var hans festtale efter det amerikansk-nordiske topmøde i Washington, mener valgforsker Johannes Andersen. Men selvom han fik både præsident Barack Obama og 300 middagsgæster til at grine, har han haft svært ved at gøre sine hoser grønne hos vælgerne, lyder det fra valgforskeren.

»De politiske ambitioner er svære at få øje på hos statsministeren,« fastslår han.

Ser man på den nyeste måling, er der en betydelig del af vælgerne, der ikke har tillid til statsministeren. Cirka tre ud af ti giver ham dumpekarakterne 00 og -03. Selv i blå blok giver næsten en ud af seks Lars Løkke Rasmussen karakterer lavere end minimuskravene for at bestå.

I sit eget bagland klarer statsministeren sig dog glimrende. Blandt de vælgere, der satte kryds ud for Venstre ved det seneste folketingsvalg, får han et gennemsnit på 7,5. Det svarer til et resultat mellem den 'gode og fortrinlige præstation'. 

Den tunge ende 

Hele syv ud af i alt 17 ministre skraber bunden af karakterbogen med karakterer under 3, der nærmer sig ikke bestået. Det gælder blandt andre finansministeren Claus Hjort Frederiksen, hvis karakter er styrtdykket fra 3,9 til 2,6. 

Alle de vælgere, der ved sidste valg stemte på enten Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten eller Alternativet, giver landets kassemester en gennemsnitskarakter under grænsen for bestået. 

Den laveste karakter fra det samlede vælgerkorps får miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der må bide i det sure æble og æde årskarakteren 2,1. Det skyldes blandt andet, at alle vælgerne på venstrefløjen giver miljø- og fødevareministeren en gennemsnitskarakter under dumpegrænsen. Og selv blandt Venstres egne vælgere er han den minister, der klarer sig dårligst med et gennemsnit på bare 5,4.

Den hårde medfart, Esben Lunde Larsen får, er dog ikke helt fair, mener Hans Engell. 

»Han fik jo ligesom bokset både landbrugs- og miljøpakken og den store naturpakke på plads. Han er faktisk en minister, der har leveret nogle ret fine resultater. Her kører det nok mere på det personlige, hvor medierne har været meget hårde ved ham,« siger han.  

Det eneste, der har holdt regeringen i live, er, at ingen af de andre partier har lyst til et hurtigt folketingsvalg. Hans Engell, politisk kommentator

Klassens dukse

Vælgernes darling er den samme som ved sidste karakteruddeling. Regeringens grand old man, Bertel Haarder, har den pæneste karakterbog, da ingen af vælgergrupperne på tværs af partifarve dumper kultur- og kirkeministeren. Med karakteren 5,4, ligger hans indsats ifølge vælgerne et sted mellem den jævne og den gode præstation. 

Det er Bertel Haarders mere end 20 års minister-erfaring, der er med til at sende ham til tops, påpeger valgforsker Johannes Andersen.  

»Han er en anerkendt politiker og en effektiv minister. Han stiller sig sjældent an. Når han gør noget, så forstår man, hvad han gør, men det er ikke sådan, han har imponeret som kulturminister. Det er nok mest hans etos, der gør sig gældende i den sammenhæng,« mener han. 

Til trods for sin status som klassens duks, er Bertel Haarder dog ligesom flertallet af ministrene faldet lidt i sin karakter siden sidste måling. 

Kun en enkelt minister oplever en smule fremgang. Det er sundheds- og ældreminister Sofie Løhde, der dog stadig kun har hævet sin karakter fra 3,6 til 3,7. Medvinden er velfortjent, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.  

»Hun har stille og roligt og med en god medieprofil fået sine ting igennem. Hun har på klassisk solid måde arbejdet fornuftigt, passet sine ting dygtigt og også været synlig,« påpeger han. 

I det mindste er vi en blok stadigvæk. Det er man jo ikke omme på den anden side. Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører (V)

Magten hænger i tynd tråd

Regeringen bør ikke kun have hovedpine over de opsigtsvækkende ringe karakterer, advarer Hans Engell. 

Ifølge ham holder regeringen sig udelukkende oven vande på grund af kunstigt åndedræt fra de øvrige partier i Folketinget. Den tendens har gjort sig gældende lige fra starten, fremhæver han.

»Hvis ikke de røde partier havde hjulpet regeringen med kommunalforhandlingerne, havde den allerede været færdig 14 dage efter, den var tiltrådt. Det eneste, der har holdt regeringen i live, er, at ingen af de andre partier har lyst til et hurtigt folketingsvalg. Det er det, der redder Lars Løkke,« siger han.

»I det mindste er vi stadig én blok«

Jakob Ellemann-Jensen ser langt mere positivt på Løkke-regeringens fremtid og ser derfor heller ingen grund til en ministerrokade. Han vurderer, at det vil få en positiv indvirkning, når regeringen i løbet af efterårets forhandlinger får gjort det endnu tydeligere, at det skal betale sig at arbejde. 

En anden ting, der holder humøret oppe hos Venstres politiske ordfører, er, at han ikke ser et alternativ til den siddende regering:

»Det kan jo godt være, at sammenholdet ikke er fuldstændig krystalklart på vores side af hegnet. Vi er jo ikke enige hele tiden. Det er derfor vi er fire forskellige partier. Men i det mindste er vi en blok stadigvæk. Det er man jo ikke omme på den anden side.«  

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.