S kan trække fem procent over midten

Af | @IHoumark

Oppositionen anført af Socialdemokraterne har ifølge ny måling mulighed for at lokke mellem fem og ni procent af vælgerne væk fra de borgerlige partier. På den baggrund giver eksperter S-leder Helle Thorning-Schmidt en chance for at blive statsminister.

BLOKSKIFT Selv om meningsmålingerne lige nu tyder på en fortsat borgerlig regering, så kan oppositionen anført af Socialdemokraterne gå hen og erobre regeringsmagten. En ny og speciel måling viser, at mellem fem og ni procent af de borgerlige vælgere er inden for oppositions-partiernes rækkevidde. Vandringen fra den blå til den røde blok kræver dog blandt andet sammenhold på venstrefløjen, og at Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt kan præstere en stærk slutspurt i valgkampen.

Med en velafprøvet metode har Epinion Capacent for Ugebrevet A4 undersøgt, hvor mange vælgere der realistisk set kan finde på at forlade forskellige partier til fordel for et andet. For Socialdemokraternes vedkommende gælder det ifølge målingen, at:

  • Cirka 24 procent af vælgerne vil stemme på S.
  • Fem procent af de vælgere, som i dag vil stemme borgerligt, er inden for partiets rækkevidde.
  • At otte procent af vælgerne, som i dag vil stemme på et andet parti på venstrefløjen inklusive Det Radikale Venstre, er inden for partiets rækkevidde.

De øvrige partier i den røde blok kan naturligvis også trække stemmer fra den blå blok. Ifølge A4’s måling kan de radikale lokke omkring to procent af vælgerne til sig fra den borgerlige blok, og SF kan faktisk også få to procent af de borgerlige til at springe hele vejen over midten. Alt i alt kan S, R og SF fiske mellem fem og ni procent af vælgerne fra den blå blok. På baggrund af A4’s måling siger tidligere toprådgiver og nu chefredaktør for Se og Hør Henrik Qvortrup:

»Det er muligt, at vi får et regeringsskifte. Anders Fogh Rasmussen er ifølge meningsmålingerne lige nu ganske vist storfavorit til statsministerposten. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at Helle Thorning-Schmidt og kompagni med en stærk slutspurt kan komme ind i kampen om regeringsmagten. Man skal huske, at omkring 25 procent af vælgerne endnu ikke har afgjort, hvem de vil stemme på.«

De fleste vælgere, som skifter parti ved folketingsvalg, bliver inden for den politiske blok, de i forvejen er i. Men nogle krydser grænsen. Ved valget i 2005 skiftede ni procent af vælgerne således fra den ene politiske blok til anden, mens regeringsskiftet i 2001 blev udløst af, at hele 14 procent af vælgerne skiftede blok – især i de borgerlige partiers favør. Det fremgår af grundige valganalyser, som valgforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen har været med til at udarbejde. På den baggrund siger han:

»Man kan bestemt ikke udelukke, at den røde blok ved det her valg kan gå hen og erobre regeringsmagten. Den skal gøre det, som lykkedes for de borgerlige partier i 2001: At få flyttet nogle få procent af vælgerne fra den ene blok til den anden,« siger Johannes Andersen.

Blå socialdemokrater

Hvis Helle Thorning-Schmidt og den radikale leder Margrethe Vestager skal gøre sig forhåbninger om ministerbiler, skal de formå en del. For Socialdemokraternes vedkommende gælder det, at partiet især skal hente vælgere fra Venstre. Ifølge A4’s måling er fem procent af Venstres nuværende vælgere inden for Socialdemokraternes rækkevidde. I Socialdemokraternes interne jargon betegnes disse Venstre-vælgere som »blå socialdemokrater«, og de ses som helt afgørende for at erobre regeringsmagten.

Det fortæller tidligere partisekretær for Socialdemokraterne Jens Christiansen, som nu er rådgiver i politisk kommunikation og aktuel med kampagne-håndbogen »Hvem vinder valget?« Et eksempel på en blå socialdemokrat kan ifølge ham være metalarbejder »Bjarne« fra Herlev eller Herning, der bor i parcelhus, er gift og har børn. Om Socialdemokraternes arbejde med at få »Bjarne« til at skifte blok siger Jens Christiansen:

»Selv om Socialdemokraterne har lagt sig op ad regeringens udlændinge- og skattepolitik, og S står stærkt på velfærdsområdet, så er det indtil videre ikke lykkedes at få »Bjarne« til at stemme på partiet.«

Helle Thorning-Schmidts indsats under valgkampen og synet på netop hende får meget stor betydning for folk som »Bjarne«.

»I »Bjarnes« øjne er Fogh Rasmussen en god og stærk leder, og hvis »Bjarne« ikke kan se Thorning-Schmidt som et godt alternativ, så kan han godt leve med historierne om nedslidte børnehaver og dårlig service til de ældre, som ellers taler til hans socialdemokratiske sindelag,« siger Jens Christiansen.

Helle Thorning-Schmidt har lagt fint ud i forhold til at hente »Bjarne« hjem til folden, mener den tidligere pressechef i Venstre Henrik Qvortrup, som siger:

»Thorning-Schmidt er kommet godt fra start i valgkampen i forhold til både fremtoning og kommunikation, og hun virker stærk i de politi-ske dueller. Fogh vil prøve at udstille Thorning-Schmidt som et eksperiment, men hun kan give igen ved at udstille ham som slidt og en mand ramt af magtens arrogance.«

Helle Thorning-Schmidt indgår i et oppositionstrekløver med den radikale partileder Margrethe Vestager og Socialistisk Folkepartis formand Villy Søvndal. Trekløveret får stor betydning for valgresultatet, mener Niels Krause-Kjær, som er tidligere pressechef for de konservative.

»Et regeringsskifte afhænger i høj grad af, om vælgerne på midten ser oppositionens hold som uerfarent eller fornyende. Og om de ser det borgerlige hold som erfarent eller bare gammel vin,« siger Niels Krause-Kjær.

Sammenholdet i oppositionen får også stor betydning for valgresultatet, mener de fleste iagttagere. Oppositionen vil således ifølge blandt andre Henrik Qvortrup gøre klogt i samlet at rette skytset mod regeringen og lægge låg på uenighed om blandt andet udlændinge- og skattepolitikken.

»Socialdemokraterne og de radikale kan jo altid slå på, at uenigheden mellem dem i udlændingepolitikken ikke er større, end den er mellem Ny Alliance og Dansk Folkeparti,« siger Henrik Qvortrup.

Vælgere op af sofaen

Skal den røde blok vinde valget, så gør den klogt i at prøve på at få nogle af dem, der normalt bliver i sofaen, til at stemme. De er nemlig tilbøjelige til at stemme på partier på midten eller til venstre oplyser valgforsker og lektor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

»Sofavælgerne interesserer sig generelt lidt for politik, så hvis de skal mønstres, skal man ud og fange dem på gader og stræder. Det er det personlige møde med politikerne, der kan få dem til at bruge kræfter på at stemme,« siger Kasper Møller Hansen.

Et andet interessant segment af vælgere for oppositionen er førstegangsvælgerne.

»De unge i dag ser ud til at være mere venligt stemt over for S og SF end unge ved tidligere valg. Især SF lader til at være blevet trendy blandt de unge,« siger Kasper Møller Hansen med henvisning til, at SF’s Ungdom efter kraftig medlemsvækst er blevet landets største politiske ungdomsorganisation.

Med hensyn til politiske temaer kan Socialdemokraterne ifølge iagttagere stadig hente stemmer på at sige velfærd frem for skattelettelser, fordi partiet traditionelt i danskernes øjne står stærkt som vogtere af velfærden. Men mange flere afgørende stemmer på den konto skal S nok ikke regne med at trække hjem.

»Fogh forsøger at matche Socialdemokraterne på velfærdsområdet, og i mange vælgeres øjne er det svært at se stor forskel på regeringens kvalitetsreform og Socialdemokraternes velfærdsrettigheder. Det er i ret stor grad lykkedes Fogh at neutralisere Thorning-Schmidt i forhold til velfærd,« siger Kasper Møller Hansen.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.