Latino-lønmodtager

Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde

Af

Siden 2013 er antallet af portugisere, italienere og grækere i arbejde i Danmark næsten fordoblet. Og Dansk Erhverv vil gerne lokke endnu flere sydeuropæere hertil. Sydeuropæerne har imidlertid en højere arbejdsløshed end både danskere og østeuropæere på det danske arbejdsmarked. Det kan skyldes, at sydeuropæerne er kræsne, påpeger forsker.

Høj arbejdsløshed får mange sydeuropæere til at søge nordpå efter arbejde. Et stigende antal havner i Danmark, og mange får job i ufaglærte og fysisk hårde brancher. 

Høj arbejdsløshed får mange sydeuropæere til at søge nordpå efter arbejde. Et stigende antal havner i Danmark, og mange får job i ufaglærte og fysisk hårde brancher.  Foto: Asger Ladefoged / Scanpix.

 

Danmark er blevet et mere og mere populært land for sydeuropæere på jagt efter arbejde. 

I løbet af de seneste fem år er antallet af arbejdstagere fra Italien, Spanien, Grækenland, Portugal og Frankrig i Danmark steget fra 12.854 til 24.784 personer. 

Det viser tal fra Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Ugebrevet A4 har trukket. 

Ifølge Jonas Felbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier på Københavns Universitet), er det stigende antal sydeuropæere i Danmark en nyudvikling i forhold til tidligere. 

»Siden finanskrisen ramte Sydeuropa, er mange sydeuropæere søgt nordpå for at finde arbejde. Historisk har det været sådan, at nogle af dem landede i Danmark, men rigtigt mange slog sig ned i lande som Tyskland og England. Nu ser vi en udvikling, hvor flere søger mod Danmark,« siger Jonas Felbo-Kolding.

Nogle sydeuropæiske nationaliteter er ved at nå en størrelse, hvor de kan måle sig med nogle af de østeuropæiske lande. Jonas Felbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

Særligt gruppen af portugisiske, italienske og spanske arbejdstagere er steget markant. Fra marts 2017 til samme måned i år har 8.998 italienere været i arbejde i Danmark, mens tallet ligger på 3.425 og 5.177 for arbejdere fra henholdsvis Portugal og Spanien. 

Det er for alle tre landes vedkommende en fordobling i forhold til for fem år siden.  

»Nogle sydeuropæiske nationaliteter er ved at nå en størrelse, hvor de kan måle sig med nogle af de østeuropæiske lande, der traditionelt har fyldt mest på det danske arbejdsmarked. Eksempelvis er Italien ved at nå op på siden af Bulgarien, der er et af de østlande, der sender flest arbejdstagere til Danmark,« siger Jonas Felbo-Kolding.

Nye tal: Antallet af østarbejdere slår alle rekorder

Højere arbejdsløshed 

Siden 2013 har de fleste sydeuropæere fundet job i ufaglærte og fysisk hårde brancher. 

I alt var 14.500 ud af i alt 24.500 sydeuropæere ansat inden for fag som byggeri, industri, rengøring og landbrug i perioden mellem 2017 og 2018. 

En ny afhandling fra FAOS viser dog, at sydeuropæiske arbejdstagere har en højere arbejdsløshed end både deres østeuropæiske og danske kolleger. 

Ifølge rapportens forfatter Jonas Felbo-Kolding kan den ringere tilknytning til arbejdsmarkedet skyldes, at sydeuropæerne er lidt mere kræsne i deres jobjagt. 

»Der kan være en større andel, der simpelthen ikke er villige til at tage de samme job som østeuropæerne. Så man kan forestille sig, at flere går ledige i længere tid og venter på, at det helt rigtige job dukker op, eller at flere kommer af andre grunde end for at arbejde,« siger Jonas Felbo-Kolding. 

Flere bliver

Tallene fra STAR viser også, at et stigende antal sydeuropæere vælger at blive permanent i Danmark.

Også i den gruppe ser man flere, der får job i fysisk krævende brancher. 

- Man kan helt bestemt finde højtlønnede sydeuropæiske specialister i Danmark, og også flere end fra Østeuropa. Men en hel del har job på for eksempel de store byggerier rundt om i landet,« siger Jonas Felbo-Kolding. 

Vækker bekymring

Hos Socialdemokratiet hilser man de mange sydeuropæiske arbejdstagere »hjerteligt velkommen«.

Uanset om man er fra Øst- eller Sydeuropa skal man arbejde efter danske vilkår og til dansk løn. Hvis virkeligheden er, at mange af de her portugisere, spaniere og italienere ikke gør det, så er det jo social dumping. Peter Hummelgaard Sørensen, EU-ordfører, Socialdemokratiet
 

Partiet har dog også en frygt for, at det stigende antal sydeuropæiske arbejdstagere i brancher som landbrug og byggeri, kan skabe problemer på det danske arbejdsmarked.

- Uanset om man er fra Øst- eller Sydeuropa skal man arbejde efter danske vilkår og til dansk løn. Hvis virkeligheden er, at mange af de her portugisere, spaniere og italienere ikke gør det, så er det jo social dumping, og det vil vi overhovedet ikke acceptere,« siger Peter Hummelgaard, EU-ordfører for Socialdemokratiet. 

Dansk Folkeparti hæfter sig ved, at mange sydeuropæere tager job i brancher, hvor der i »forvejen er mange danske ledige«. 

»Jeg har ikke noget imod, at en sygeplejerske tager fra Italien til Danmark for at søge arbejde, for det er arbejdskraft, som vi har hårdt brug for. Men jeg har et problem med, at der kommer arbejdskraft udefra, som skubber danskere ud af arbejdsmarkedet, som de her tal tyder på,« siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Bernth

»Glædelig udvikling«

Hos 3F mener forbundsekretær Henning Overgaard, at det voksende antal udlændinge på det danske arbejdsmarked skal munde ud i mere kontrol fra myndighedernes side.

Vi har desværre rigtigt mange problemer med social dumping på arbejdspladser, der har mange udenlandske ansatte. Henning Odgaard, forbundssekretær i 3F.

»Vi har desværre store problemer med social dumping på arbejdspladser, der har mange udenlandske virksomheder og ansatte. Derfor er det også helt hen i vejret, at den borgerlige regering igen og igen vælger at skære i ressourcerne til Arbejdstilsynet, Skat og politiet - og dermed svække deres muligheder for at bekæmpe skattesnyd, svindel og dårlige arbejdsvilkår,« siger Henning Overgaard.

Hos Dansk Erhverv finder man det »glædeligt«, at flere sydeuropæere søger mod Danmark, men ser dog også gerne, at tallet stiger endnu mere i fremtiden.

»De danske virksomheder har brug for al den kvalificerede arbejdskraft, de kan få. Og der ser vi gerne, at man laver en meget mere målrettet indsats for at tiltrække potentielle nye medarbejdere fra lande som Italien, Grækenland og Spanien, hvor der stadig er høj arbejdsløshed,« siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, til Ugebrevet A4.

Danmark bliver vigtigere 

Ifølge EU-Kommisionens seneste rapport om mobiliteten på det europæiske arbejdsmarked, bliver Danmark en stadig mere populær destination for arbejdssøgende borgere fra andre EU-lande. 

EU-kommisær for beskæftigelse og sociale anliggender Marianne Thyssen har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at arbejdstageres muligheder for at bevæge sig frit i mellem EU-lande hører til en af det indre markeds store fordele. 

»Det giver ansatte mulighed for at søge job i et større område og arbejdsgiverne et bredere rekrutteringsgrundlag,« siger Marianne Thyssen i en skriftlig kommentar.

Ifølge arbejdsmarksforsker Jonas Felbo-Kolding ser strømmen af sydeuropæere, der søger mod Danmark, ikke ud til at tørre ud foreløbig. 

»Vi har ikke set det samme knæk i stigningen i antallet af arbejdstagere fra syd, som vi eksempelvis er begyndt at se hos østeuropæerne. Antallet vokser stabilt, og har gjort det i en årrække,« siger Jonas Felbo-Kolding.