Regeringens årskarakter i frit fald

Af | @GitteRedder

Vælgerne giver kun VK-ministrene en gennemsnitskarakter på 3,7 i en ny undersøgelse. Udenrigsminister Lene Espersen (K) dumper med karakteren 1,1, og blandt andre undervisningsminister Tina Nedergaard (V) ligger tæt på dumpegrænsen. Så ringe en karakterbog vil få statsministeren til at udskyde valget længst muligt, mener ekspert.

PISA-TEST Regeringen Lars Løkke Rasmussen (V) leverer en præstation langt under det jævne og med adskillige væsentlige mangler. Flere ministre er faretruende tæt på at dumpe, og en enkelt minister – udenrigsminister Lene Espersen (K) – dumper med et brag. Ikke en eneste minister er i nærheden af at få topkarakter, og kun kulturminister Per Stig Møller (K) nærmer sig den gode præstation.

Det viser en omfattende undersøgelse, som Analyse Danmark har udført for Ugebrevet A4. 2.053 repræsentativt udvalgte danskere har givet hver enkelt minister karakter for hans eller hendes evne til at forvalte sit minister­embede og være en dygtig og troværdig politiker. Og vælgerne er langt fra imponerede over ministerholdet.

På den nye 7-trins-skala ligger gennemsnitskarakteren til ministrene på 3,7. Da Ugebrevet A4 gennemførte en tilsvarende undersøgelse for nøjagtig et år siden, fik det daværende ministerhold en gennemsnitskarakter på 4,4. Med andre ord har regeringen præsteret væsentligt dårligere i år end sidste år.

Undervisningsministeriet betegner selv et 4-tal som ’den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål og med adskillige væsentlige mangler’. I lyset af, at sommerens nybagte studenter fra det almene gymnasium havde en gennemsnitskarakter på 6,9, kalder politisk kommentator og tidligere pressechef for de konservative Niels Krause-Kjær regeringens karakterer for særdeles utilfredsstillende.

»En gennemsnitskarakter på 3,7 er udtryk for, at det går rigtig skidt for regeringen. At tingene ikke fungerer, at der hverken er ro eller politisk tyngde eller fremdrift,« siger han.

Fornyelse uden virkning

Professor i statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vurderer også, at 3,7 er en meget utilfredsstillende karakter for regeringen. Både fordi gennemsnitkarakteren ligger så katastrofalt lav, men også, fordi regeringen i vælgernes øjne præsterer langt ringere end sidste år.

»I februar satte Lars Løkke et nyt ministerhold og rystede posen. Den øvelse har tilsyneladende været forgæves. Den her karakterbog giver statsministeren et ordentligt hak i tuden, både for hans personlige præstation, men også for hele det ministerhold, han er ansvarlig for,« siger Kasper Møller Hansen.

Sidste år scorede Lars Løkke Rasmussen 5,0 i karakter. I år må han nøjes med 3,8. Blandt VKO-vælgerne alene får han dog i år – ligesom sidste år – et gennemsnit på et pænt 7-tal.  

Men et endnu mere markant fald i karakterbogen end statsministerens er udenrigsminister Lene Espersens. Som økonomi- og erhvervsminister kom hun sidste år ind på en femteplads med karakteren 5,2. I år får hun som udenrigsminister kun 1,1 og dumper med et brag. Den konservative leder er den eneste minister overhovedet, der ligger under dumpegrænsen. 

30 procent af vælgerne giver udenrigs- og vicestatsministeren dumpekarakteren -3, mens andre 20 procent giver 00, der også er dumpekarakter. 

Og der er ikke megen trøst at hente i egne rækker, for også de konservative vælgere giver udenrigsministeren en syngende lussing. 16 procent giver hende -3 og 17 procent giver hende 00.

Endnu en øretæve

Politisk kommentator Hans Engell tøver ikke med at kalde målingen en af de værst tænkelige for en regering, der er på kanten af et folketingsvalg:

»Det her er en rigtig møgmåling for både Lars Løkke og Lene Espersen. Udover at den samlede regering får dårlige karakterer, ligger regeringens to topfigurer – statsministeren og vicestatsministeren – markant lavt. Det plejer ellers at give tillægspoint at være statsminister, og uanset partifarve er der tradition for, at en statsminister ligger højt på listen. Og for en vicestatsminister er det jo en katastrofal placering. Både at hun ligger i bund, men også, at hun ligger så langt under dem, der ellers ligger lavt.«

Også Niels Krause Kjær mener, at netop Lene Espersens bundplacering kombineret med, at Lars Løkke falder markant i karakter, er en katastrofe for regeringen. Han hæfter sig også ved, at kulturminister Per Stig Møller (K) og klima- og energiminister Lykke Friis (V) ligger i top med karakterer på henholdsvis 6,3 og 5,7.

»Det er faktisk meget alvorligt, at det er Per Stig og Lykke Friis, der ligger i toppen af listen. For man kan spørge sig selv, om det er kultur og klima, der sikrer et genvalg for VK-regeringen? Nej, det er det jo ikke. Det er de forkerte ministre, der er populære, og det er de forkerte ministre, der roder rundt i midten og i bunden af karakterlisten,« siger Niels Krause Kjær.

Det er endnu en øretæve til regeringen, vurderer Niels Krause Kjær, at undervisningsminister Tina Nedergaard (V) med en karakter på 2,4 er meget tæt på at dumpe. Det er ifølge ham skæbnens ironi, at A4-undersøgelsen er gennemført samme uge, som regeringen præsenterede et nyt folkeskoleudspil og samtidig skældte ud over, at danske folkeskoleelever ikke klarer sig særlig godt i PISA-undersøgelser. 

»Tina Nedergaard klarer sig rigtig dårligt, og det er en katastrofe for regeringen, der har gjort folkeskolen til et af deres vigtigste projekter overhovedet.  Det skal ministeren trække, og det kan hun ikke, når vælgerne nærmest dumper hende,« fastslår Niels Krause Kjær.

En træt regering

Det ærgrer politisk ordfører for de konservative Henriette Kjær, at vælgerne er så hårde i deres bedømmelse af diverse ministre.

»Jeg synes, at det er for lav en karakter, der ikke hænger sammen med ministrenes indsats. De har alle haft travlt med de sager, som de har ansvar for, og med at genoprette dansk økonomi,« siger Henriette Kjær.

I en krisetid, hvor der skal træffes upopulære beslutninger, mener hun, det er forkert, at vælgerne lader sig påvirke af det i deres vurdering af ministrene.

»Jeg ville nok give dem et sted mellem 7 og 12,« siger hun.

At Lene Espersen må nøjes med 1,1 er helt urimeligt, påpeger Henriette Kjær.

»Det er resultatet af et halvt års massiv nedslidning, hvor hun har været udsat for en decideret negativ kampagne i pressen. Lene Espersens afbud til Arktisk råds statusmøde, at hun tillod sig at holde sommerferie i juli og så en fejlagtig oplysning i Folketingets spørgetid har betydet, at hun ikke har kunnet sætte en fod rigtigt ifølge pressens udlægning. Og det smitter af på vælgerne,« siger den politiske ordfører. 

At regeringens karakter styrtdykker, tager samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen som udtryk for, at den har siddet længe.

»Vælgerne opfatter regeringen som uendeligt træt. På et eller andet tidspunkt forbinder man ikke en siddende regering med løsninger og optimisme, men med uendelige problemer, den ikke har formået at løse. Det er sket for Lars Løkkes regering,« siger han.

Professor Kasper Møller Hansen vurderer på baggrund af undersøgelsen, at valget bliver udskudt længst muligt,

»Karakteren 3,7 bekræfter, at regeringen er i defensiven, og at Lene Espersen har kvajet sig i 2010. Med sådan en karakterbog står valget ikke lige om hjørnet,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører Peter Christensen.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.