Regeringen lunken over for hjemmeservice

Af | @IHoumark

Kommission for familie- og arbejdsliv foreslår, at børnefamilier skal have tilskud til hjemmeservice. Den idé er regeringen ikke lun på, selv om både opposition og forældre efterlyser det.

FRI UDEN STØVSUGER Familier med børn under 14 år skal have 40 procent i tilskud til hjemmeservice, lyder et af forslagene fra regeringens kommission for familie- og arbejdsliv. Det skal eksempelvis gælde rengøring, indkøb af dagligvarer, vask og vinduespudsning. I dag kan kun førtids- og folkepensionister få tilskud til rengøring. Regeringen er efter de foreløbige meldinger at dømme ikke varm på at udvide kredsen af borgere, der kan få hjemmeservice.

Forslaget kommer, fordi husarbejdet fylder hos børnefamilierne. Ifølge en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet bruger et par med små børn i gennemsnit tilsammen over ni timer dagligt på huslige gøremål.

Familieminister Carina Christensen (K) afviser ikke direkte kommissionens forslag. Det vil heller ikke være populært hos børnefamilierne. Som det fremgik af A4 nummer 17, er billigere hjemmeservice ifølge børnefamilierne den bedste håndsrækning, politikerne kan give dem. Til Berlingske Tidende siger familieministeren:

»Umiddelbart er min vurdering, at familierne prioriterer kvalitet i daginstitutionen, lukkedage og fleksible åbningstider højere end hjemmeservice, men vi er åbne for at kigge på det.«

Venstres familieordfører Inger Støjberg afviser direkte kommissionens forslag.   Socialdemokraternes familieordfører Mette Frederiksen derimod bakker varmt op om det og siger:

»Ikke alene vil hjemmeservice være en stor hjælp for mange travle børnefamilier. Man vil også få vekslet en del sort arbejde til hvidt, og man vil få kickstartet udviklingen af servicemarkedet herhjemme.«

Selv om regeringspartierne ikke er til sinds at indføre direkte tilskud til hjemmeservice, så rumler der ideer om indirekte tilskud. Således har Carina Christensens forgænger og nu arbejdsmarkedsordfører Lars Barfoed (K) for nylig sagt:

»Det kunne være, at vi skulle starte med at gøre noget særligt for børnefamilierne. Som måske kunne få mulighed for at få fradrag for hjælp i huset.«

Fradrag for serviceydelser til familier kendes fra andre lande. Eksempelvis har Finland en omfattende fradragsordning, der dækker husholdnings-, omsorgs-, vedligeholdelses- og ombygningsarbejde. I Danmark har regeringens Tænketanken Fremtidens Vækst tidligere foreslået en lignende ordning.