Radikale præciseringer

Radikale vil tvinge flygtninge i job

Af

Flygtninge skal i arbejde, når de kommer til Danmark. Vil de ikke det, skal de trækkes i deres ydelser. Det slår Radikale Venstres udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen fast i et interview med Ugebrevet A4. 'Karikaturen af Radikale Venstre er, at vi bare vil have folk hertil, og så kan de bare få en ydelse. Det er ikke sandt,' siger ordføreren.

»Bare fordi vi ikke er enige med Dansk Folkeparti, så siger folk, at vi er blødsødne. Men nej! Det er fordi, at vi mener, folk skal bidrage,« siger udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Bare fordi vi ikke er enige med Dansk Folkeparti, så siger folk, at vi er blødsødne. Men nej! Det er fordi, at vi mener, folk skal bidrage,« siger udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R). Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau/Scanpix

 »Udspillet har skrappe krav. Meget skrappe,« siger Radikale Venstres udlændinge- og beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen og peger med en finger ned mod bordpladen.

Ugebrevet A4 møder Sofie Carsten Nielsen for at tale om partiets integrations- og beskæftigelsesudspil, hvor der tales med store ord til flygtninge, asylansøgere og indvandrere, der ikke er i arbejde. 

De skal tvinges i såkaldte startjob fra dag et. Og unge under 30 år på kontanthjælp skal - som reaktion på en voldsom overrepræsentation af især indvandrere i kategorien - med et trylleslag gøres jobparate.

Derudover skal indvandrere på kontanthjælp, der ikke har folkeskolens afgangseksamen, sendes på værkstedsbaserede skoler for at lære basale færdigheder. Og hvis man ikke makker ret, får man fjernet sin sociale ydelse.

Udspillet 'Mod til integration' blev af Radikale Venstre oprindeligt præsenteret over for Ugebrevet A4 som en kursændring, hvor partiet smider fløjlshandskerne i udlændingedebatten og ville TVINGE flygtninge i job.

Kort tid efter blev den præsentation rettet til af en assistent, der understregede, at der ikke var tale om en kursændring, men en »præcisering« - en vending som Radikale Venstre senest benyttede i efteråret, da Sofie Carsten Nielsen slog fast, at der skulle færre flygtninge til Danmark. 

Og nu slår hun over for Ugebrevet A4 fast, at der hverken er tale om det ene eller andet:

»Altså det er bare vores politik. Det er vores udspil,« siger Sofie Carsten Nielsen, når Ugebrevet A4 spørger ind til, hvor job- og undervisningstvang ligger på en akse fra præcisering til kursændring. 

Halal-hippie på krigsstien

Men det er bestemt heller ikke nemt at være Radikale Venstre i disse dage, når snakken går på udlændingepolitik.

I februar indrykkede formand Morten Østergaard helsidesannoncer i danske dagblade, der forklarede, at han ikke var 'halal-hippie', og at »Gu' skal vi ej lukke alle ind i Danmark«.

Vores politik har altid været, at du skal bidrage fra dag et. Sofie Carsten Nielsen (R), udlændingeordfører

Og så kom udmeldingen fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, alligevel tidligere i denne uge: En ny rød regering bliver uden det Radikale Venstre. Det var en grim skilsmisse efter 25 års SR-ægteskab, og det har fyldt det meste af nyhedsbilledet den seneste uge. Omdrejningspunktet har været udlændingepolitik.

Socialdemokratiet vil stramme udlændingepolitikken. Det vil Radikale Venstre ikke, forlyder det. Og med en slet skjult nazi-reference fra Morten Østergaard rettet mod S og DF som et »rødbrunt kabinet«, har bølgerne gået højt. 

Den Radikale karikatur

Men billedet af Radikale Venstre som et parti med en »blødsøden og lempelig udlændingepolitik« bygger på andre partiers forestillinger, siger Sofie Carsten Nielsen.

»Karikaturen af Radikale Venstre er, at vi bare vil have folk hertil, og så kan de bare få en ydelse. Det er ikke sandt. Vores politik har altid været, at du skal bidrage fra dag et. Det gælder både indvandrere, flygtninge og asylansøgere.«

Og det har Radikale Venstre løbende gjort opmærksom på.

»Vi kommer med præciseringerne, fordi mange andre har interesser i at tegne karikaturen af os op, for så at spille deres politik op ad det billede og vise, hvor hårde og stramme deres udlændingepolitik er,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Der sker utrolig ofte en klientliggørelse. Det sker for alle, og det sker for asylansøgere. Sofie Carsten Nielsen (R), udlændingeordfører

'Præciseringerne' bliver ofte til 'kovendinger', når udmeldingerne skal fortolkes af politiske kommentatorer og modstandere. Ifølge Sofie Carsten Nielsen har Radikale Venstre »måske ikke været gode nok til at fortælle«, hvad partiet udlændingepolitik er. 

LÆS MERE: "Kovending viser, at De Radikales politik i årevis har været en fiasko"

Anstændig og ordentlig, men med hårde krav 

Tilbage til udspillet. For hvis Radikale Venstres udlændingepolitik skal indrammes, er det muligvis her, vi finder substansen. Sofie Carsten Nielsens tonefald skifter fra mild og høflig over til lette suk, når andre partiers opfattelse af Radikale Venstre diskuteres, til heftigt og ophedet, når udspillet diskuteres. 

Hun mener nemlig, at hvis man vil løse integrationsproblemerne i Danmark, er arbejdsmarkedet nældens rod. Varmen stiger op i ordførerens kinder, når kravene bliver udpenslet.

»Der sker utrolig ofte en klientliggørelse. Det sker for alle, og det sker for asylansøgere, at hvis vi sidder længe nok, så bliver det til, at nogle siger: 'Så kan det også bare være ligemeget. Jeg får alligevel mine penge hver måned',« siger Sofie Carsten Nielsen og trækker luft ind:

»Og der siger vi bare, at det skal stoppe! Lige nu! Fra dag et af skal vi sige, at du er flygtet hertil, og du er i gang med en proces, men du skal hjælpe til fra dag et af. Det forventer vi,« siger hun og afslutter hver sætning med et slag i bordet, så kaffekoppen skvulper.

Recepten til det er ifølge integrations- og beskæftigelsesordføreren klar.

Flygtninge i job fra dag ét

Efter forbillede fra ordningen med integrations-grund-uddannelse (IGU), der populært kaldes for flygtningepraktik, skal flygtninge og asylansøgere i job fra dag et i såkaldte startjob. Det vil som oftest være ufaglærte job, hvor sprogkundskaber ikke er så vigtige.

Derudover skal indvandrere på offentlig forsørgelse, der ikke har folkeskolens afgangseksamen, opskoles på skoler for voksne, hvor de lærer »basale færdigheder« målrettet arbejdsmarkedet.

»Alle skal arbejde, hvis de kan. Det forventer vi af alle etniske danskere på offentlige ydelser, og det gælder naturligvis også for indvandrere og flygtninge,« siger Sofie Carsten Nielsen.

LÆS MERE: Arbejdsgivere til Løkke: Du kan ikke løbe fra aftale om integration

Og hvis den forventning ikke bliver mødt, som for eksempel hvis man ikke møder til opskoling, mister man sin kontanthjælp eller integrationsydelse.

Udspillet er en reaktion på Radikale Venstres erkendelse af, at der er en massiv overrepræsentation af indvandrere med ikke-vestlig baggrund på offentlige ydelser. De udgør blot 8 procent af befolkningen, men 25 procent af kontanthjælpsmodtagere.

»Alle, dem der vil, bliver trukket ned, af dem, der ikke vil. Det skal man slå hårdt ned på, og det vil vi også gøre,« konstaterer Sofie Carsten Nielsen.

Fejlen i 2013

I 2013 gennemførte R-S-SF-regeringen reformen af kontanthjælp sammen med de borgerlige partier. Især var der fokus på, at færre unge skulle være på kontanthjælp.

Det skulle løses ved den nye kategori 'uddannelsesparat', som alle unge under 30 kom under, hvis de skulle modtage kontanthjælp og blev vurderet til at være ved godt helbred.

Men lavinen af unge kontanthjælpsmodtagere mod landets skoler udeblev, og Radikale Venstre erkender nu, at det ikke var løsningen.

»Vi har lært noget af, at rigtig mange flygtninge blev erklæret ikke arbejdsmarkedsparate. Også på vores vagt. Der er noget, som vi fik forkert fat på med de unge. Måske er uddannelse ikke den endelige løsning?«

LÆS MERE: Kortlægning: I over halvdelen af landets kommuner er der ikke én eneste IGU-elev

»Man kan også gøre sig erfaringer på et arbejde. De unge er måske sårbare og skal have en mentor med, og arbejdspladserne skal naturligvis være der. Men de unge skal ud, og de skal føle en efterspørgsel efter dem,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun ønsker på den baggrund, at alle unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år fremover ikke skal erklæres uddannelsesparate, men jobparate.

DF svinger taktstokken

Selvom Sofie Carsten Nielsen ad flere omgange slår fast, at Radikale Venstre ikke er et »immigrationsparti«, og at der skam stilles hårde og håndfaste krav til ikke-vestlige indvandrere fra partiet, regner hun med, at »karikaturen« af Radikale Venstre også fremover vil leve i bedste velgående.

Bare fordi vi ikke er enige med DF, så siger folk, at vi er blødsødne. Sofie Carsten Nielsen (R), udlændingeordfører

Hun anser nemlig partiets nye bænkeplads som regeringsparti som seglet på socialdemokraternes omfavnelse af Dansk Folkepartis (DF) udlændingepolitik. Og der svinger DF taktstokken. 

»Bare fordi vi ikke er enige med DF, så siger folk, at vi er blødsødne. Men nej! Det er fordi, at vi mener, folk skal bidrage,« siger Sofie Carsten Nielsen og tager et lille ophold.

»Men billedet af, at Radikale Venstre har en blødsøden og lempelig udlændingepolitik, kommer nok til at bestå. Det lever jeg med. Vi har en ordentlig politik med krav, men hvor vi siger, at man ikke på forhånd kan skelne mellem mennesker på grund af etnicitet, kultur og religion. Man kan udelukkende dømme dem på baggrund af deres holdninger og handlinger. Det står i øvrigt i Grundloven.«