Professor: Firenze-ture spild af tid

Af
Research: Kristine Bertelsen
| @IHoumark

13 kommuner har været i Norditalien de seneste tre år – af disse har ni studeret pædagogik. Men kommunerne er blevet stukket en ’løgn’, vurderer professor Niels Egelund: Der males et skønmaleri af pædagogikken i Italien.

HOTSPOT Firenze – pædagogikkens Mekka. Den tanke får man, når man ser, at 13 danske kommuner har været på studietur til Firenze de seneste tre år. Århus Kommune har endda været der to gange.
Firenze er den tredje mest besøgte studieby af alle, kun overgået af London og Amsterdam – og af de 13 besøg har ni været med deltagere tilknyttet kommunernes børne- og ungeudvalg, viser Ugebrevet A4’s kortlægning af kommunernes studierejser.
Politikere og embedsmænd er simpelthen valfartet til Norditalien for at se børnehaver og folkeskoler, fordi regionen hævdes at være god til at inkludere børn. Men kommunerne er til en vis grad blevet snydt, vurderer en af Danmarks førende eksperter i pædagogik professor Niels Egelund Danmarks Pædagogiske Universitet.
»De siger selv i Italien, at de er gode til at inkludere børnene, men jeg tror, det er løgn. I virkeligheden har italienerne proppet de vanskelige børn ind et sted, hvor der sidder nogle nonner og passer på dem,« vurderer Niels Egelund, der selv har været i Italien og studeret metoderne.
»Det, du kan se i Italien, er, at mange af de børn med fysiske handicap er integreret i almindelige klasserum, mens mange af de psykisk handicappede med udadfarende adfærd - autister og den slags – de sidder andre steder. Dem ser du ikke. De er ikke talt med,« siger han.
»Jeg er bange for, at alt det, italienerne påstår i forhold til at inkludere ikke passer. For eksempel på folkeskoleområdet kan man se i PISA-undersøgelserne, at italienerne ikke er så gode,« siger Niels Egelund.
Kommunerne er ikke bare løbet i samme retning, de fleste ture er arrangeret af det danske ægtepar, Inger og Ole Haugaard, der bor i Firenze. Det betyder, at programmerne er stort set identiske. Fire kommuner har eksempelvis besøgt børnemuseet i Firenze. Fem har været til foredrag på Undervisningsministeriets kontor i Toscana. Syv har besøgt børnehaven Parco Drago i Pistoia, og seks kommuner har besøgt en heldagsskole.
Formanden for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalg, Holbæks tidligere borgmester Jørn Sørensen, har ikke selv været i Firenze, men han vurderer, at det er vigtigt, politikerne kommer ud i verden.
»Jeg kan godt se, det kan synes nemmere at tage folk fra Firenze til Danmark, men det er vigtigt selv at komme ud og se. Det kreative spiller en stor rolle for børn i Italien, og det har gjort et stort indtryk på folk, der har været dernede, at se den ro, som omgiver børnene,« siger Jørn Sørensen.
Niels Egelund mener dog generelt, at kommunerne er for dårlige til at udvælge studieture.
»Der er nogle steder, der opstår som magneter, og så tager man derhen. Når den ene kommune tager til Firenze, tager de andre samme sted hen,« siger han og peger på Skotland, New Zealand og nu Finland, som er tidens hotspots på folkeskoleområdet.