SORT PÅ HVIDT

Populært fradrag giver ikke mindre sort arbejde

Af | @jakkobb

Håndværkerfradraget har ikke haft nogen effekt på mængden af sort arbejde, viser ny forskning. Det understreger, at ordningen skal ophøre, siger skatteminister, mens Dansk Byggeri og Venstre er skeptiske overfor konklusionen.

Netop som de politiske partier skal til at drøfte håndværkerfradragets fremtid dokumenterer Rockwoolfonden, at fradraget ikke giver mindre sort arbejde.

Netop som de politiske partier skal til at drøfte håndværkerfradragets fremtid dokumenterer Rockwoolfonden, at fradraget ikke giver mindre sort arbejde. Foto: Anders Birch, Polfoto

Et skattefradrag på op til 15.000 kr. for arbejde udført i og omkring boligen har ikke nogen indflydelse på, hvor meget sort arbejde der bliver udført.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion fra Rockwool Fondens forskningsenhed i en ny undersøgelse, der offentliggøres i dag.

Der er ganske vist sket et fald i sort arbejde fra 2009 til 2012, men det kan ikke tilskrives håndværkerfradraget, lyder det fra forskerne bag.

»Vores konklusion er, at ordningen ikke har haft nogen effekt på mængden af sort arbejde,« siger Søren Leth-Petersen, økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Han er en af tre forskere bag undersøgelsen, der baserer sig på en rundspørge blandt 1.884 håndværksuddannede mænd.

På spil i vækstforhandlinger

Konklusionen kommer, netop som de politiske partier på Christiansborg tager hul på forhandlingerne om nye vækstinitiativer.

Mens regeringen lægger op til – som planlagt - at lade ordningen udløbe med udgangen af 2014, vil Venstre og Konservative have forlænget og eventuelt også gerne forhøjet håndværkerfradraget. I weekenden meldte også SF ud, at partiet støtter en forlængelse af ordningen.

Læs også: Stor usikkerhed om populært fradrag

Her kommer konklusionen fra Rockwool Fonden umiddelbart regeringen til undsætning. For et af argumenterne blandt tilhængerne i blå blok har netop været, at ordningen reducerer sort arbejde.

Minister: Et argument mindre

Det får nu skatteminister Morten Østergaard (R) på banen.

»Bekæmpelse af sort arbejde var aldrig formålet med håndværkerfradraget, men det har jo været et argument, der har været anvendt i debatten. Og nu kan vi konstatere, at det kan vi ikke se nogen dokumentation for,« siger han til Ugebrevet A4.

Forskernes konklusion bekræfter derfor regeringen i, at fradraget ikke skal videreføres, siger skatteministeren.

»For regeringen har det været et konjunkturtiltag, som vi ikke lægger op til at fortsætte i det kommende år. De, der måtte fremføre argumentet om, at man skulle gøre det for at mindske sort arbejde, vil have et argument mindre,« siger Morten Østergaard.

V: Skal sætte gang i væksten

I Venstre ændrer den nye forskning dog ikke på, at man gerne vil forlænge håndværkerfradraget.

Formand for Folketingets Skatteudvalg Mads Rørvig (V) henviser til, at ideen med ordningen er ’mere end blot at bekæmpe sort arbejde’.

»Hovedformålet er at sætte gang i væksten og beskæftigelsen i nogle brancher, der har brug for det. Og spørger man håndværkerne og rengøringsfirmaerne, er de glade for ordningen,« siger han.

Mads Rørvig er desuden skeptisk overfor konklusionen fra forskerne og mener fortsat, at der er grund til at tro, at fradraget har en effekt på sort arbejde.

»Selv hvis det kun er en lille smule, er det også en effekt,« siger han.

Læs også: Dansk håndværkerfradrag kan bruges i hele verden

’Stærkt tvivlsom konklusion’

I erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, der er varme tilhængere af fradraget, undrer man sig også højlydt over forskningsresultaterne.

»Vi mener, det er en stærkt tvivlsom konklusion. Baseret på det, jeg har læst, kan man ikke ud fra deres undersøgelse sige noget entydigt,« siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

Dansk Byggeri henviser for det første til tal fra Danmarks Statistik. Her fremgår det, at andelen af beskæftigede indenfor bygge- og anlægsbranchen, der arbejder sort, er faldet fra 25 procent i 2010 til 14 procent i 2013.

»Der har været et fald i det sorte arbejde, og det er vores opfattelse, at håndværkerfradraget har en betydelig effekt,« siger Torben Liborius.

5.000 fyresedler i julegaver

Han peger endvidere på en undersøgelse fra Sverige, hvor Skatteverket har undersøgt effekten af en svensk pendant til håndværkerfradraget og fundet, at det gjorde en forskel.

Fradraget har stadig sin berettigelse, mener erhvervsorganisationen.

»Vi mener fortsat, at fradraget er rigtig vigtigt. Det giver også en effekt på beskæftigelsen. Hvis man lader det ophøre, uddeler man 5.000 fyresedler i julegaver,« siger Torben Liborius med henvisning til organisationens egne beregninger af, hvor mange arbejdspladser der følger med fradraget.

Han henviser også til, at organisationens medlemmer siger, at ordningen har fået kunderne til at efterspørge sort arbejde mindre end tidligere.

Forskel på statistik og anekdoter

Økonomiprofessor Søren Leth-Petersen svarer således på kritikken:

»Sådan er det med statistik og anekdoter. Det kan godt være, at der findes enkelte tilfælde, hvor ordningen har reduceret sort arbejde, men vi kigger på et meget større talmateriale, end man gør, når man kigger på en enkelt håndværksmester. Det generelle billede er et andet end, hvad de her enkelte anekdoter repræsenterer,« siger han.

Undersøgelsen er foretaget ved, at forskerne har set på udviklingen i sort arbejde blandt håndværkere opdelt i to grupper. Dels en gruppe af håndværkere indenfor bygge- og anlægsbranchen, dels en gruppe håndværkere indenfor øvrige brancher.

Da mere end ni ud af ti fradrag under ordningen er faldet inden for kategorien vedligeholdelse af egen bolig, skulle sort arbejde ifølge forskerne falde mere for håndværkerne inden for bygge og anlæg end håndværkere i øvrige brancher, hvis det var sket som følge af håndværkerfradraget.

Og det er ikke tilfældet, viser tallene.

»Det kan sagtens være, at ordningen har fået efterspørgslen til at stige på de hvide ydelser. Men det har ikke påvirket det sorte arbejde,« siger Søren Leth-Petersen