Politisk storm forude

Af | @GitteRedder

I den kommende uge tager politikerne fat på et hektisk efterår, hvor krise, kommunalvalg og klimatopmøde kommer til at fylde det meste. Nyt regeringsgrundlag og ministerrokade kommer næppe før nytår, vurderer centrale politikere fra begge sider af Folketinget. Allerede nu forsøger SF og S at tage teten op til kommunalvalget i november ved at lancere en ny tryghedspakke og et fælles skatteudspil.

POLITISK EFTERÅR I morgen holder SF sommergruppemøde på Blågårds Plads i hjertet af Nørrebro. Med indvandrere, gadebumser og trendy caffé latte-studerende som kulisse.

Torsdag og fredag følger Socialdemokraternes sommergruppemøde på LO-skolen i Helsingør. Her er røde arbejdersangbøger og overdådig frokost en selvfølge.

Og i næste uge følger de konservative trop på det eksklusive kursussted Rolighed ved Skodsborg. Med udsigt til dyre pragtvillaer på Strandvejen og til Øresund.

Rodfæstede partikulturer fornægter sig ikke, når folketingspolitikerne fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti i disse uger tager hul på en ny politisk sæson. Men derudover kommer det politiske efterår 2009 næppe til at forløbe, som det plejer. Den klassiske drejebog for et politisk efterår er ifølge en række centrale politikere sat ud af kraft, og i stedet vil efteråret blive usædvanlig travlt, præget af ideologiske fejder om velfærd- og retspolitik og derudover domineret af tre altoverskyggende dagsordener.

Finanskrisen, kommunalvalget til november og FN’s klimatopmøde til december vil være omdrejningspunkterne for den politiske debat, lyder buddene fra både Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen, Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær samt SF’s formand Villy Søvndal.

De tre er også enige om, at velfærds- og arbejdsmarkedspolitikken står til at blive et hot emne efteråret igennem især i lyset af finanskrisen og den kommende kommunalvalgkamp.

»Der kommer til at stå voksende ledighed, økonomisk krise og kommunalvalg på vores dagsorden, og der bliver drøn på fra nu af og frem til december,« siger Henrik Sass Larsen og tilføjer, at Socialdemokraterne også vil lægge meget vægt på at diskutere skattepolitik i de næste måneder.

Sammen med SF præsenterer Socialdemokraterne nemlig et nyt fælles skatteudspil i september, og det skatteudspil binder begge partier frem til næste folketingsvalg og skal samtidig udstille, hvordan regeringens skattestop og økonomiske politik ifølge Henrik Sass presser kommunernes økonomi ud over kanten.

’Velfærdsvalg’

Hverken SF’s partileder Villy Søvndal eller Henrik Sass Larsen vil i dag løfte en flig af deres skatteudspil udover at fastslå, at der bliver plads til velfærdsforbedringer frem for nedskæringer.

Til gengæld vil Villy Søvndal hellere end gerne tale om, hvordan SF med en ny tryghedspakke kickstarter partiets kommunalvalgkamp på tirsdagens sommergruppemøde. En tryghedspakke, der markerer et kursskifte i partiets retspolitik. Stigende bandekriminalitet, hjemmerøverier og voldelige overfald har gjort mange danskere utrygge, og det sætter SF nu ind overfor ved blandt andet at kræve, at kommunerne skal sætte sig klare mål for, hvordan ungdomskriminalitet bekæmpes.

»Danmark har altid været et land, hvor danskerne har vægtet tryghed højt, når man færdedes i gaderne og nattelivet. Alt det er udfordret af bandeopgør og så videre. Og det vil vi gerne have styr på,« siger Villy Søvndal men afviser, at SF er på vej mod en højredrejning.

»Nej tværtimod. Men vi kan se, at i de mere end syv år, hvor højrefløjen har haft magten, er tingene sket. Det er fordi, de kun har ét skud i bøssen, når vi taler retspolitik, og det er hårdere straffe – mens alt hvad der hedder forebyggelse er fraværende i deres retspolitik. Set med SF’s øjne er der tilfælde, hvor det er nødvendigt at skærpe straffene og have massivt politiopbud på gaderne, men det må aldrig stå alene. Vi skal gå på to ben i retspolitikken, hvor regeringen kun er gået på et ben«, fastslår Villy Søvndal.

Når økonomien går baglæns, og arbejdsløsheden eksploderer, er det for Villy Søvndal indlysende, at netop krise og kommunalvalget kommer til at diktere al politik i efteråret og også sætter sig spor på finanslovsforhandlingerne.

»Mange kommuner er trængte økonomisk, fordi mange års borgerligt jerngreb, rammer rigtig hårdt i nedgangstider. Og det vil helt givet vise sig ved kommunalvalget. Lokalvalg er velfærdsvalg, og jeg tror i udtalt grad, at det også bliver det i år,« siger Villy Søvndal.

Også politisk ordfører i Konservative Henriette Kjær fastslår, at det selvfølgelig bliver kommunalvalg og klimatopmøde, der vil komme til at fylde i efteråret. På det konservative sommergruppemøde i næste uge fremlægger de konservative et udspil til at sikre en bedre integration ude i kommunerne.

»Den finansielle krise vil hele tiden ligge som underlægningsmusik i den her tid, og vi skal fra politisk side gøre alt, hvad vi kan for at undgå at vi får flere arbejdsløse«, siger Henriette Kjær og henviser til, at regeringen med blandt andet en ny kreditpakke til fem milliarder kroner har stor fokus på netop at få nogle hjul til at dreje, så færrest mulige havner i arbejdsløshedskøen.

Men det udsagn køber Socialdemokraterne ikke. Partiets politiske ordfører kalder det yderst fornuftigt, at statsministeren bruger energi på at forberede sig til FN’s klimatopmøde i december. Men en klima-indsats udelukker ifølge Henrik Sass Larsen ikke politisk handling i forhold til den økonomiske krise:

»Der skal gang i aktiviteter, der kan afbøde den økonomiske krise, der skyller ind over landet. Ellers får man problemerne tifold igen, fordi man ikke sætter ind fra starten. Klimatopmøde eller ej – statsministeren skal tage den økonomiske krise mere seriøst«, fastslår Henrik Sass Larsen.

»Regeringen gør faktisk ingenting udover at pumpe endnu flere penge ud til privatforbrug. Det er ikke snedigt. Der skal en helt anden indsats til i forhold til ledigheden og økonomien, og også i forhold til at kommunerne får nogle økonomiske betingelser, der kommer til at reducere vores fælles velfærd drastisk,« siger han og kritiserer regeringens nye kreditpakke til erhvervslivet for at være helt utilstrækkelig.

Nul rokade i år

Når Folketinget åbner den første tirsdag i oktober, vil der kun være seks uger til kommunalvalget og derefter et par uger til klimatopmødet. Derfor tror ingen af de tre toppolitikere på, at statsministeren vil bruge Folketingets åbning til at præsentere et nyt regeringsgrundlag og en ministerrokade.

»Det er suverænt statsministeren, der bestemmer den slags, og vi andre kan kun gætte. Men jeg tror ikke, at der kommer til at ske noget i retning af et nyt regeringsgrundlag og ministerrokade, før vi har overstået både kommunalvalg og klimatopmøde. Det vil simpelt hen være at tage munden for fuld,« siger Henriette Kjær.

Også Henrik Sass Larsen tipper på, at vi skal på den anden side af klimatopmødet, før statsministeren lancerer et nyt regeringsgrundlag og regeringsomdannelse. Måske vil statsministeren bruge sin første nytårstale til at sætte en ny dagsorden og bruge den som udgangspunkt for at flytte rundt på ministertaburetterne, vurderer han.

Og selv om Dansk Folkepartis (DF) partileder Pia Kjærsgård har været ude med heftig kritik af navngivne ministre og også har ytret ønske om at DF kommer med i en ny borgerlig regering, lægger Henriette Kjær afstand til Pia Kjærsgårds ministerdrømme:

»Med alle de vigtige emner vi har på dagsordenen, kan vi ikke gå rundt og diskutere personer og ministerrokader. Det er altså vigtigere, at vi får løst nogle af de store opgaver, vi står overfor i efteråret. Derfor håber jeg, at vi får en politisk dagsorden frem for en diskussion af hvilke personer, der skal spille med hvor,« siger hun med klar adresse til både Pia Kjærsgård og sin egen konservative partifælle, justitsminister Brian Mikkelsen, der har åbnet op for, at DF kan komme med i regering.

Men selvom både den konservative partileder Lene Espersen og nu også Henriette Kjær har forsøgt at sætte en stopper for enhver diskussion om at få Dansk Folkeparti med i en kommende regering, mener Henrik Sass Larsen, at debatten vil fortsætte:

»Jeg tror, at Pia Kjærsgård har besluttet sig for, at hun på et tidspunkt vil have den ære at blive minister. Hun vil blive ved, indtil hun får sit ønske opfyldt,« siger han.

»Der er en eller anden stigende lede ved, hvor meget Pia Kjærsgård puster sig op, og hvor meget hun bestemmer i dansk politik. Jeg tror, at folk er ved at få nok,« siger Henrik Sass Larsen og håber, at Socialdemokraterne vil kunne erobre nogle midtervælgere på flugt fra udsigten til Pia Kjærsgård som kulturminister.

SF-lederen mener slet ikke, at det er inde i statsministerens overvejelser at indlemme Dansk Folkeparti i regeringen.

»Det vil skræmme de borgerlige vælgere væk fra de borgerlige partier, og det ved V og K bedre end nogen. Det vil være den sikre måde for den borgerlige fløj at styre mod et valgnederlag,« siger Villy Søvndal.

Til gengæld tror han, at Lars Løkke Rasmussen ret hurtigt vil præsentere et nyt politisk projekt.

»Danmark har jo været uden regeringschef i ganske lang tid. Fogh var stort set fraværende i sit sidste år, og Løkke har ikke været på banen med nye udspil, siden han kom til. Så vi har klaret os et år uden statsminister, og det tror jeg ikke Lars Løkke kan leve med. Måske kommer der et nyt regeringsgrundlag, for at Lars Løkke på indersiden kan genvinde initiativet,« siger Villy Søvndal.

Venstres politiske ordfører Peter Christensen har ikke ønsket at udtale sig til Ugebrevet A4. Til gengæld vil SF’s gruppeformand Ole Sohn gerne spå om, at valgkampen til næste folketingsvalg går i gang i december 2009.

»Så snart klimatopmødet slutter, går der reelt valgkamp i den. Hvis regeringen skal kunne stå sig i en valgkamp, skal Lars Løkke levere et helt nyt projekt på det tidspunkt,« siger Ole Sohn og vurderer, at en regeringsrokade kommer i samme anledning.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.