Politikere studerer mest i populære storbyer

Af
Research: Kristine Bertelsen
| @IHoumark

Landets kommunalpolitikere søger som lemminge, mod de samme storbyer som danske turister: London, Barcelona, Amsterdam, Bruxelles og Berlin er blandt de mest besøgte byer, når kommunaludvalgene er på studietur, viser Ugebrevet A4’s kortlægning af udvalgsrejser.

SIGHTSEEING Danske lokalpolitikere og embedsmænd har det samme rejsemønster, som turister, der flyver på storbyferie.
London, Amsterdam, Berlin, Bruxelles og Barcelona ligger alle blandt kommunernes seks mest besøgte ’studiebyer’, viser Ugebrevet A4’s gennemgang af de kommunale udvalgsrejser de seneste tre år. Pudsigt nok viser nye tal fra Københavns Lufthavn, at præcis samme byer er på top 25-listen over destinationer, som flest mennesker sidste år fløj til fra København.
London er suverænt den by, som flest danskere flyver til fra Danmark. Og London er samtidig også den by, kommunalpolitikere og embedsmænd flittigst har bestilt billetter til de seneste tre år – nemlig 17 gange.
Mere end halvdelen – ti udvalgsture – blev foretaget af enten arbejdsmarkeds- eller beskæftigelsesudvalg, der tog af sted med stort set enslydende formål: At studere briternes måde at få arbejdsløse ind på arbejdsmarkedet på. Programmerne afslører da også en hel del ligheder i turenes indhold:
Fire af udvalgene – fra Herning, Fredensborg, Norddjurs og Vejle – hørte eksempelvis alle ambassadesekretær Niels Peter Heltberg fra Den Danske Ambassade fortælle om beskæftigelsessituationen i England.
Syv kommuner – Vejle, Fredensborg, Frederikshavn, Rebild, Køge, Odense og Bornholm – besøgte det britiske arbejdsministerium.
Ni kommuner kan med sikkerhed siges at have besøgt et jobcenter i London.
Fire kommuner besøgte desuden den ene af de to private aktører på det britiske jobmarked, A4e, mens mindst fire andre besøgte den anden store private jobaktør, Working links.
Otte af turene var planlagt som firedages ture, kun Norddjurs Kommune kunne nøjes med tre dage. Næstved aflyste sin tur - men betalte alligevel 8.000 kroner.

Populære musicals

Selv om aftenen var der et vist sammenfald i aktiviteterne. Udvalgene fra Herning, Vejle og Odense så alle tre musicalen ’We will rock you’ på Dominian Theatre. Fredensborg, Frederikshavn og Køge-udvalgene blev også i musicalgenren – men de tre delegationer så ’Phantom of the Opera’, ’Les Miserables’ og den populære Abba-forestilling ’Mamma Mia’.
Af kommunernes fremsendte materiale fremgår det, at kun Norddjurs Kommune gjorde noget alternativt, da byens ti repræsentanter overværede Champions League-kampen mellem Chelsea og Schalke 04 på Stamford Bridge.
At programmerne ikke i alle tilfælde var lige tætpakkede beviser Rebild Kommunes tur i juni 2008. Den 11 mand store gruppe udvalgte tirsdag 3. juni 2008 til udrejsedag, og fredag 6. juni som hjemrejsedag. Det betød faglige input om onsdagen og om torsdagen. Onsdag var der således to punkter på programmet: Politik – og sightseeing. Første punkt gik dog i vasken:
»Vi drog håbefulde af sted med en forventning om et interessant besøg i Parlamentet med rundtur i den flotte historiske bygning og muligheden for at overvære en (debat) i Overhuset. Desværre viste det sig, at netop denne dag havde rigtig mange andre fået samme idé, og der var alenlang kø foran parlamentsbygningen. Det blev derfor besluttet at fravælge indslaget,« står der i kommunens rapport efterfølgende.
I stedet tog Rebild-gruppen en sejltur på Themsen, og aftenen blev brugt på en historisk pub. Og dermed var onsdagens program udtømt. Tilbage var torsdag til at besøge et jobcenter og det britiske beskæftigelsesministerium. I evalueringen slås det dog også fast, at en del af formålet var at ryste arbejdsmarkedsudvalget og forvaltningen bedre sammen under ’uformelle forhold’, hvilket førte til følgende konklusion:
»Der var under hele turen en rigtig god stemning og megen morskab,« står der i kommunens rapport.

Ballade på Bornholm

Men er det spild af skatteydernes penge at sende politikere og embedsmænd til London og studere beskæftigelsesområdet? Det behøver det ikke at være, vurderer forskningsleder ved Forskningscenter for arbejdsmarked og organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet Mikkel Mailand. England er nemlig et af de europæiske lande, der oftest er søgt at hente inspiration fra på beskæftigelsesområdet.
»Da vi etablerede en fælles forvaltning – jobcentre – der skulle tage sig af både forsikrede og ikke-forsikrede, skete det blandt andet efter inspiration fra det britiske system. Jeg vil ikke sige, det er helt ude i skoven at tage til England,« vurderer Mikkel Mailand
På Bornholm gav det dog en del ballade, da to politikere og en embedsmand tog til London i september 2009. Deltagerne blev beskyldt for at være for flittige i hotellets minibar. Men turen giver god mening i dag, vurderer næstformanden for beskæftigelsesudvalget i Bornholms Regions Kommune, Martin Sten Jørgensen (V):
»Vi har fået øjnene op for, at man kan bruge private entreprenører på beskæftigelsesområdet og sygedagpengeområdet. London har også flexicurity-modellen, men i en mere liberal retning og ud fra min egen forståelse af det her område, fik vi meget ud af turen.«
Ikke alle kommuner synes dog, udvalgsrejser til London er den oplagte gevinst i dagligdagen. Lemvig er blandt de fem kommuner, som har oplevet den største stigning i arbejdsløsheden det seneste år. Men formanden for arbejdsmarkedsudvalget, viceborgmester Kenneth Bro (S), kalder rejser til London for ’charmerende, men rent fagligt skudt over målet’.
»Vi har gjort det, at vi er taget ud og har kigget på andre projekter – i danske kommuner. Det har vi fået rigtig meget ud af. også på tværs af politiske skel,« siger Kenneth Bro.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.