SKOLEPENGE

Politikere: Overlad gambling til casinoer

Af | @LaerkeOeland

Erhvervsskolerne skal ikke gamble med skattekronerne. Derfor skal der laves begrænsninger på skolernes brug af de meget risikable swap-lån. Det mener både Enhedslisten og Dansk Folkeparti, mens regeringen forholder sig afventende.

Det er ikke erhvervsskolernes opgave at gamble med skattekroner, mener uddannelsesordførere fra flere partier i Folketinget. 

Det er ikke erhvervsskolernes opgave at gamble med skattekroner, mener uddannelsesordførere fra flere partier i Folketinget.  Foto: Maria Fonfara/Polfoto

Begræns uddannelsesinstitutionernes muligheder for at bruge swap-lån. Sådan lyder budskabet fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti, efter Ugebrevet A4 i dag afslører, at de højrisikable lån er meget populære blandt landets erhvervsskoler.

Læs også: Erhvervsskoler gambler med højrisikable lån.

Det er skolernes opgave at lave gode uddannelser, ikke at gamble med højrisikolån, mener Enhedslistens undervisningsordfører, Rosa Lund.

»Det er jo ikke kun deres egne penge, de gambler med, hvis deres økonomi pludselig ikke hænger sammen. Det går jo ud over os alle sammen,« siger hun.

Derfor mener Enhedslisten, at uddannelsesinstitutionernes lånemuligheder skal begrænses, så de ikke kan optage de meget risikable lån.

Og det er Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, enig i.

»Det er problematisk, at skolerne gambler for taxameterpengene, for det er jo i bund og grund dine og mine penge,« siger han.

Ingen spekulation for skattekroner

René Christensen mener, at skolernes brug af swap-lån skal begrænses så meget som muligt fremover.

»Det er jo spekulation, når man laver swap-lån, og offentlige og halvoffentlige institutioner skal ikke spekulere med penge, som er finansieret over skatten,« siger han.

Derfor foreslår han at lave den samme regulering af skolernes swap-lån, som man tidligere lavede, da man ville begrænse kommunernes swap-eventyr.

Siden 2012 har det kun været lovligt for kommunerne at indgå simple og gennemskuelige swap-lån. Det betyder, at de såkaldte valuta-swaps, hvor man bytter rente fra danske kroner til eksempelvis schweizerfranc, er bandlyst. Og det samme er andre mere komplicerede typer swap-lån.

»Man kunne sagtens forestille sig den samme måde at gøre det på med uddannelsesinstitutionerne,« siger René Christensen.

Regeringen afventer rapport

Om der skal laves regler for, hvordan skolerne må bruge swap-lån, har regeringen endnu ikke taget stilling til. De afventer en rapport om de selvejende uddannelsesinstitutioners brug af swap-lån, som bliver offentliggjort efter sommerferien.

Rapporten kommer, fordi Rigsrevisionen i 2012 anbefalede Undervisningsministeriet at se nærmere på, om det er ’hensigtsmæssigt’, at der ikke er nogen begrænsninger på, hvordan skolerne kan bruge finansielle instrumenter som swap-lån.

»Vi afventer redegørelsen fra ministeriet, og hvis den giver anledning til tiltag, er vi selvfølgeligt åbne over for det,« siger Jeppe Bruus, der Socialdemokraternes stedfortrædende ordfører for ungdomsuddannelser.

Ifølge Ugebrevet A4’s stikprøve har 14 ud af 24 erhvervsskoler swap-lån.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.