Politikere har fået nok af kommentatorer

Af | @JanBirkemose

Mediernes politiske dækning er blevet reduceret til et spørgsmål om taktik og spin. Nu kan det være nok, lyder det fra politikerne. De vil have deres holdninger ud til vælgerne.

SNIK SNAK Hvad sagde statsministeren i debatten? Aner det ikke, men det var tydeligt, at han med sin åbentstående skjorte appellerede til de kvindelige vælgere. Nogenlunde sådan lyder essensen af mediernes politiske dækning oftere og oftere, og nu er flere politikere ved at have fået nok. De føler sig reduceret til statister i et politisk cirkus, hvor der udelukkende fokuseres på motiver om genvalg, og hvor ideologi, visioner og argumenter trænges i baggrunden af tøjfarver og personrelaterede magtkampe.

Politikere fra flere fronter bakker derfor nu op om den kritik, som fakultetsdirektør Kim Brinckmann fra Københavns Universitet i sidste uge i flere medier rettede mod mediernes politiske kommentatorer. Hans pointe er, at kommentatorerne, der oftest er tidligere spindoktorer eller politiske rådgivere, har fået en alt for stor dominans i mediernes politiske ­reportage.

»Brinckmann har fuldstændig ret,« lyder det fra tidligere udenrigsminister og formand for Venstre Uffe Ellemann-Jensen. Han fortsætter:

»Kommentatorerne fylder så meget, fordi de dovne aviser ikke gider snakke med politikerne. I stedet skyder de kommentatorerne ind, og indimellem ender det i ren komik, når man for eksempel ser Hans Engell blive brugt til at udtale sig om politisk etik. Så er jeg ved at dø af grin. Men det sker gud hjælpe mig med et alvorligt ansigt. Jeg synes, det er dybt betænkeligt,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Den samme kritik kommer også fra SF’eren Ida Auken, der blev valgt ind i Folketinget for første gang ved det seneste valg.

»Kommentatorerne er skyld i, at det meget, meget tit kommer til at handle om proces frem for indhold. Vi har haft vigtige debatter om for eksempel en OECD-rapport, der gennemhuller Danmarks miljøpolitik. Men det er der ingen, der hører, fordi medierne går op i, hvem der holdt med hvem, og hvorfor man gjorde det,« siger Ida Auken, der mener, at kommentatorernes fokus på taktik frem for indhold skader demokratiet:

»Når vælgerne ikke får lov at høre argumenterne i vigtige sager, bliver det meget svært at finde ud af, hvad den ene og den anden side mener. Det betyder, at det måske ikke er den politiske substans, der afgør, hvor folk sætter deres kryds,« siger hun.

Chauffører er de bedste kommentatorer

Folketingsmedlem Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne er også negativt stemt over for kommentatorernes dominans.

»Deres indmarch har forskubbet den sunde balance mellem indhold og proces og spil. Al den kommentatorsnak er med til, at folkestyret bliver udvandet og indholdsløst. Det kan selvfølgelig være vældig underholdende, men der bliver spildt ufattelig meget tid på analyser, der alligevel ikke holder stik. Det er en undervurdering af danskernes ønske om at få en reel politisk information,« siger Jeppe Kofod.

Hovedparten af de politiske kommentatorer har en fortid som spindoktorer, og det er ifølge Uffe Ellemann-Jensen dybt betænkeligt og diskvalificerende for en objektiv analyse.

»Det er ikke godt nok, at nogen af dem fremfører, at det er velkendt, at de har en politisk fortid. Det er ikke noget, som den unge, ubefæstede sjæl ved. Nogle gange bliver det helt latterligt, når de optræder som neutrale, og alle os, der har fulgt med gennem årene, ved, at de er fedtet dybt ind i politikken,« siger den tidligere Venstre-formand, som af samme grund foretrækker at hente sine politiske analyser helt andre steder.

»De eneste politiske kommentatorer, jeg i mit lange, politiske liv har fæstnet lid til, er taxachaufførerne. Det er der, man som regel hører den almindelige sunde fornuft komme frem og i øvrigt hører, hvad der ellers rører sig i samfundet.«