POLAK I DK

Polakker bliver snydt af chefer i Danmark

Af | @IHoumark

Ikke nok med at polakkerne i Danmark får markant lavere løn end danskerne. Hver tredje polak oplever også at blive snydt af chefen, viser den hidtil mest omfattende undersøgelse blandt polakker i Danmark. Snyderiet fordømmes af beskæftigelsesministeren.

Polske arbejdere på jordbærplantage (arkivfoto). Inden for gartneribrug er polakkernes løn-efterslæb på mere end 5.000 kroner. 

Polske arbejdere på jordbærplantage (arkivfoto). Inden for gartneribrug er polakkernes løn-efterslæb på mere end 5.000 kroner.  Foto: Scanpix/Erik Refner

Hårdt arbejde og lav løn er vilkårene for mange udlændinge, der arbejder i Danmark. Men ud over det løber forbavsende mange af dem ind i chefer, der fupper dem. Hver tredje polak i Danmark oplever at blive snydt flere gange af arbejdsgivere. Snyderiet kan eksempelvis dreje sig om at få mindre i løn end aftalt eller ikke at få feriepenge.

Chefer snyder polske ansatte i Danmark Besvarelser (procent) på spørgsmålet: Hvor ofte er du blevet snydt af din arbejdsgiver i Danmark?
Kilde: Undersøgelse udført af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F. 455 respondenter har svaret på dette spørgsmål.

At mange polakker bliver bondefanget, fremgår af den hidtil mest omfattende undersøgelse blandt polakker i Danmark. Undersøgelsen er foretaget af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F. På spørgsmålet om hvorvidt chefer snyder, har 455 polske arbejdere svaret.

Fakta om undersøgelsen: Sådan gjorde vi

En af deltagerne i undersøgelsen er 26-årige Katarzyna Anna Bociek. Hun arbejdede for et rengøringsfirma i to år, hvor alting langt fra gik efter bogen.

»Jeg føler mig udnyttet og snydt af mine chefer. Jeg håber, at andre ikke skal gennem noget lignende i Danmark,« siger Katarzyna Anna Bociek.

Hun har blandt andet oplevet at blive snydt for feriepenge.

Vi hører jævnligt om, at selv om man for eksempel har aftalt 100 kroner i timen, så får de ansatte alligevel kun 80 eller helt ned til 60 kroner i timen. Palle Bisgaard, næstformand, Byggegruppen i 3F

»Jeg spurgte cheferne om det her med feriepenge og fik at vide, at det sandelig ikke var noget, som de skulle give mig. Men af deres varme hjerte ville de give mig nogle,« fortæller Katarzyna Anna Bociek og fortsætter:

»Der blev indsat 2.000 kroner på min feriekonto for et helt års arbejde. Jeg ved nu, at jeg skulle have haft meget mere.«

Alle har lovkrav på feriepenge, som udgør 12,5 procent af lønnen.

Katarzyna A. Bociek og hendes landsmænd i Danmark bliver bondefanget og snydt i stor stil. I den nye undersøgelse siger næsten hver tredje polak, at de ‘tit’ eller ‘nogle gange’ har oplevet at blive snydt af en arbejdsgiver. Da der lige nu er omkring 40.000 polakker i Danmark, svarer hver tredje til, at over 10.000 af dem er blevet fuppet flere gange.

Hvis man tager de besvarelser med, hvor svaret er 'sjældent', er det mere end hver anden polak, der er blevet snydt.

Bryder i den grad med kulturen

I fagforbundet 3F har man en del polske medlemmer, der blandt andet er håndværkere, rengøringsassistenter og chauffører. I forbundet vækker det harme, at så mange polakker bliver taget et vist sted.

Polakkernes forhold harmonerer slet ikke med den tillid, der normalt er mellem lønmodtagere og chefer i Danmark. Det mener næstformand for Byggegruppen i 3F, Palle Bisgaard.

»Jeg har det rigtigt skidt med, at polakkerne snydes af arbejdsgiverne. Det er i den grad i strid med de spilleregler og den kultur, vi gennem 100 år har opbygget på arbejdsmarkedet i Danmark,« siger Palle Bisgaard.

Chefen skal selvfølgelig behandle sine ansatte ordentligt. Der skal kort og godt være ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Det gælder uanset, om det er danske eller udenlandske ansatte Jørn Neergaard Larsen, beskæftigelsesminister (V)

Ifølge ham er der normalt sådan på arbejdsmarkedet, at en aftale er en aftale. Men det gælder langt fra altid for udlændinge.

»Vi hører jævnligt om, at selv om man for eksempel har aftalt 100 kroner i timen, så får de ansatte alligevel kun 80 eller helt ned til 60 kroner i timen,« fortæller Palle Bisgaard.

Minister fordømmer

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fordømmer de arbejdsgivere, som snyder egne ansatte.

»Chefen skal selvfølgelig behandle sine ansatte ordentligt. Der skal kort og godt være ordnede forhold på de danske arbejdspladser. Det gælder uanset, om det er danske eller udenlandske ansatte,« skriver Jørn Neergaard Larsen.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) vurderer, at polakker og andre udlændinge ansat i virksomheder med overenskomst sjældent bliver fuppet. På det organiserede arbejdsmarked er det ikke hver tredje polak, som bliver fuppet, vurderer underdirektør i DA Steen Müntzberg.

»På det organiserede arbejdsmarked kan vi ikke genkende det billede af snyd, som undersøgelsen tegner. Det er vores opfattelse, at man altid skal overholde aftaler om løn- og arbejdsvilkår,« skriver Steen Müntzberg.

Der er uden tvivl mindre fup og snyd på den organiserede del af arbejdsmarkedet. Men overenskomster er ifølge Palle Bisgaard ikke nogen garanti mod snyd.

»Selv om man har en overenskomst, så oplever vi jævnligt, at den bliver brudt til skade for udenlandske og danske medarbejdere,« siger han.

3F: Væld af sager om social dumping

Siden EU’s udvidelse mod øst i 2004 er titusindvis af arbejdere fra Øst- og Sydeuropa søgt til Danmark. Men hvis man tror, at der 11 år efter åbningen af det danske arbejdsmarked er kommet styr på udlændinges løn- og arbejdsforhold, må man tro om igen, vurderer 3F. Her møder man gang på gang udlændinge, der er blevet snydt eller udnyttet af deres chef.

Sager om social dumpingAntal sager om social dumping år for år.
Kilde: Fagbladet 3F.

»Antallet af sager om social dumping er voldsomt højt,« siger Palle Bisgaard

Hos fagforbundet er sagerne om social dumping steget markant i antal de senere år. I 2010 førte 3F 61 sager om social dumping. I 2014 var antallet oppe på 271 sager.

5.000 kroner mindre end danskere

Platugler blandt arbejdsgiverne er langt fra polakkernes eneste udfordring. I mange tilfælde bliver de også spist af med en løn, der ligger markant under, hvad danskere i tilsvarende job får.

Polakker halter efter danskerePolakker i Danmark tjener ca 5.000 kroner mindre pr. måned end i gennemsnit end ufaglærte danskere.
Kilde: Undersøgelse udført af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F. Samt fagforbundet 3F og Danmarks Statistik.

Lønninger fordelt på brancherInden for privat service tjener polakkerne i gennemsnit mindre end 15.000 kroner om måneden og ligger dermed mere end 7.000 kroner under danskernes lønniveau.
Kilde: Undersøgelse udført af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F. Fagforbundet 3F er kilde til løntal for egne medlemmer.

Polakkerne i den nye undersøgelse ligger i gennemsnit på en løn på 19.500 kroner om måneden.Til sammenligning er lønnen 24.600 kroner i gennemsnit for medlemmerne af 3F.

Det vil sige en forskel mellem polakker og danskere i tilsvarende job på omkring 5.000 kroner om måneden.

Danskerne generelt har i gennemsnit en månedsløn på 31.600 kroner, så her er polakkerne hele 12.000 kroner bagud.

Polakkernes lønninger er udtryk for underbetaling. Det mener Arne Grevsen, som er formand for Den Grønne Gruppe i 3F.

»Polakkerne bliver i stort omfang underbetalt,« siger Arne Grevsen og ser en kedelig udvikling:

»Sandheden mange steder er, at arbejdsgiverne fyrer eller har fyret danskere og erstattet dem med udenlandsk arbejdskraft. Arbejdsgiverne har fundet et vindue til at presse lønmodtagerne på løn- og arbejdsforhold.«

105 kroner i timen

Ser man i undersøgelsen på brancher, ligger lønningerne blandt polakkerne specielt lavt blandt dem, der arbejder på gartnerier, gårde og i skove. Deres løn er i gennemsnit er på 105 kroner i timen. For medlemmer af 3F er mindstelønnen på det såkaldte grønne område 130 kroner pr. time.

hvis polakkerne siger, at de ikke får mere end 105 kroner i timen, kan man jo spørge dem: ‘Er det så fordi, du ikke laver en skid?’ Flemming Petersen, næstformand, Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere

Den lave løn lugter fælt af udnyttelse, mener Arne Grevsen fra 3F.

»Arbejdsgiverne inden for det grønne område kommer ofte med udokumenterede påstande om, at danskerne ikke gider arbejde med for eksempel at høste hvidkål eller klippe gran, selv om de får overenskomstmæssig løn,« siger Arne Grevsen og fortsætter:

»Samtidig giver arbejdsgiverne udlændinge markant mindre i løn end danskerne. Det lugter af udnyttelse!«

Den udtalelse må stå for Arne Grevsens egen regning og egner sig ikke til diskussion i medierne. Det mener gartneriejer Flemming Petersen, der er næstformand for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere.

Om de 105 kroner i timen i gennemsnit siger Flemming Petersen:

»De 105 kroner er et postulat, som jeg ikke tror på.«

»For mit eget vedkommende har jeg lavet en aftale med 3F om en akkord, hvor der skal plukkes 550 agurker i timen for at holde en timeløn. Så hvis polakkerne siger, at de ikke får mere end 105 kroner i timen, kan man jo spørge dem: ‘Er det så fordi, du ikke laver en skid?’«

Forsker: undersøgelse giver god indikation

Besvarelserne i undersøgelsen om løn er interessante for Søren Kaj Andersen, som er lektor og leder af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

»Svarene om deres lønninger flugter meget godt med det, jeg ville forvente. Undersøgelsens resultater ligger tæt op af det, vi fandt i 2012, da vi lavede en undersøgelse blandt arbejdsgivere,« siger Søren Kaj Andersen og fortsætter:

»Det tyder på, at undersøgelsen giver en god indikation af, hvordan det ser ud i virkeligheden.«

DF og S: Social dumping

Nogle af deltagerne i undersøgelsen fortæller, at de får 60 kroner i timen og arbejder 50 timer om ugen eller mere. Det er klare eksempler på social dumping. Det mener Bent Bøgsted, som er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

»Den slags lønforhold er social dumping, og jeg har ikke noget imod, at sådan en virksomhed lukker. Når forholdene i en virksomhed er så dårlige, er der typisk heller ikke styr på arbejdsmiljø, skattebetaling og andre forhold,« siger Bent Bøgsted.

Også Jeppe Bruus, som er Socialdemokraternes ordfører i forhold til social dumping, reagerer stærkt på tallene.

»En løn på 60 kroner i timen er noget svineri, som er fuldstændig uacceptabelt. Ingen voksne danskere kan jo opretholde en ordentlig levestandard for den løn,« siger Jeppe Bruus.

Undersøgelse punkterer Anders Samuelsen

Jeppe Bruus mener, at den nye undersøgelse viser, at lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, er helt galt på den i sit syn på social dumping. Anders Samuelsen har til Ugebrevet A4 blandt sagt om social dumping: »Hvor stort omfang har det i Danmark? Det er jo nærmest ikke-eksisterende.«

Hertil siger Jeppe Bruus:

»Når Anders Samuelsen taler om social dumping som ikke eksisterende, tror jeg, at han taler mod bedrevidende. Det er jo himmelråbende naivt at tale om det på den måde - som om han aldrig har været på en byggeplads eller udenfor sit kontor.«

Minister lover fortsat indsats

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ønsker ikke at gå ind i en debat om lønninger. Men det ligger ham på sinde, at polakkerne og alle andre udlændinge på arbejde i Danmark har ordnede forhold, og han vil fortsætte kampen imod social dumping.

»Regeringen er optaget af at få ordnede forhold på arbejdsmarkedet og vil blandt andet satse på flere bilaterale aftaler og styrket samarbejde med myndighederne i andre lande,« skriver Jørn Neergaard Larsen og fortsætter:

»Derudover har vi fællesaktioner med Skat, politi og Arbejdstilsynet. Det gør livet sværere for de virksomheder, som forsøger at omgå reglerne. Ordnede forhold er både til gavn for medarbejderne og virksomhederne, så de ikke bliver udsat for unfair konkurrence.«

Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark. Vi vil fortælle om polakkernes forhold til at arbejde her, velfærdsydelser, fagforeninger, chefer og danskere.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.