FOLKESOCIALISME 2016

Pia Olsen Dyhr: Vi har svigtet ikke-vestlige kvinder alt for længe

Af | @GitteRedder

SF-formand Pia Olsen Dyhr vil stoppe kontanthjælpen til hjemmegående ikke-vestlige kvinder og forpligte kommunerne på at tilbyde dem job eller uddannelse. Målet er at befri kvinderne fra undertrykkelse og social kontrol. I skyggen af en historisk vælgerkrise holder SF landsmøde i weekenden.

SF-formand Pia Olsen Dyhr lægger op til en stram integrationslinje. Det skal være slut med, at nogle kvinder af anden etnisk baggrund tvinges af familien til at gå hjemme og passe børn uden mulighed for uddannelse eller arbejde.

SF-formand Pia Olsen Dyhr lægger op til en stram integrationslinje. Det skal være slut med, at nogle kvinder af anden etnisk baggrund tvinges af familien til at gå hjemme og passe børn uden mulighed for uddannelse eller arbejde. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Tonen er strammet op, og den chikke sorte hæl sat ned. SF’s formand Pia Olsen Dyhr vil ikke længere finde sig i, at så mange kvinder med anden etnisk herkomst udsættes for vold, tvinges til at blive hjemme ved kødgryderne og holdes uden for arbejdsmarkedet af deres familie.

SFs nye mærkesag er bekæmpelse af social kontrol af indvandrerkvinder, hvor mændene og familierne ikke giver kvinderne lov til at uddanne sig eller tage et arbejde.

Ordene falder forud for SF’s landsmøde, der begynder fredag.

»Vi arbejder på at være det parti, der har klare holdninger og forslag til at løse udfordringen med radikaliserede muslimer og hele spørgsmålet om social kontrol af kvinder af anden etnisk herkomst,« siger Pia Olsen Dyhr.

Det er nemlig hos minoritetsgrupper, den næste store ligestillingskamp skal stå. For selvom ligeløn og barsel til mænd stadig er vigtigt for SF, sætter formanden kampen mod social kontrol højere på prioriteringslisten.

De her kvinder har stået alt for alene. Jeg synes, at vi som centrum-venstre har svigtet dem voldsomt. Pia Olsen Dyhr. SF-formand.

»Jeg diskuterer gerne ligeløn og flere kvinder i bestyrelser. Det er fair nok. Men den store ligestillingskamp er altså, at der er kvinder i vores samfund, som ikke får lov til at arbejde eller få en uddannelse, som kun må gå hjemme med børnene og ikke må lære at tale dansk. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i på nogen som helst måde,« fastslår hun.

Sammen med social dumping i transportbranchen bliver kampen imod social kontrol og bedre integration de store emner på partiets landsmøde i weekenden.

Den nye skrappe værdipolitiske tone i udlændingedebatten skal sammen med såkaldte 'feministiske og grønne handletanke' igen få vælgerne til at blive ’folkesocialister’.

En handletank er i SF's univers mere handlingsorienteret end en tænketank.

Vi har svigtet dem voldsomt

Det var hændelserne i Köln nytårsaften, der for alvor fik Pia Olsen Dyhr til at få øjnene op for, hvilket forfærdeligt kvindesyn mange ikke-vestlige mænd bærer rundt på.

»Jeg har aldrig beskæftiget mig med det her område, så det var virkelig en brat opvågning. Jeg tror simpelthen ikke, at jeg har været klar over omfanget før nu,« fortæller Pia Olsen Dyhr.

I dag bebrejder hun både sig selv og andre politikere, at de har ladet udsatte kvinder i minoritetsgrupper i stikken.

»De her kvinder har stået alt for alene. Jeg synes, at vi som centrum-venstre har svigtet dem voldsomt,« siger hun lige ud.

Hverken pakæsel eller reproduktionsfabrik

Hun oplever ofte, at folk tier, når der tales om undertrykkelse af indvandrerkvinder. Det er deres kultur, forklarer folk. Men det er for nemt og helt misforstået, erklærer SF-formanden.

»Det er på tide, at vi slipper berøringsangsten og tager bladet fra munden. Det her med at sige, at vi er uhh så bange for at tale om undertrykkelse, er slut. Nej, det er ikke kultur! Det handler om noget grundlæggende, som vi har kæmpet for siden den franske revolution. Det er individets ret til at bestemme over sig selv,« slår en indigneret Pia Olsen Dyhr fast.

Hjemme i barndommens boligkarré på Vestegnen har hun set ikke-vestlige kvinder isolere sig derhjemme, fordi manden har forbudt et frit kvindeliv.

»Det synes jeg ikke er i orden. Kvinden er ikke et pakæsel eller for den sags skyld reproduktionsfabrik. Kvinden er faktisk et ligestillet individ, og det, tror jeg, er rigtig vigtigt, at vi får understreget,« siger Pia Olsen Dyhr.

Stop for kontanthjælp 

SF-formanden vil smække pengekassen i og stoppe udbetaling af kontanthjælp til ikke-vestlige kvinder, der ikke er i uddannelse eller en form for jobtræning.

Kvinder med anden etnisk herkomst skal ligesom alle andre i Danmark have anvist job, når de er på kontanthjælp. Tvinges de ikke væk fra kødgryderne af danske krav, gør vi dem en bjørnetjeneste, fordi vi gør det nemmere for manden at udøve social kontrol over kvinden, forklarer Pia Olsen Dyhr.

»Vi kan se, at der er kommuner, der ikke anviser alle kvinder af anden etnisk herkomst et job. Og de ender faktisk med at være hjemmegående husmødre og får alligevel fuld kontanthjælp,« siger Pia Olsen Dyhr.

Det er meget vigtigt at sende et klart signal: Enten kommer du i arbejde eller uddannelse, ellers mister du penge på kontanthjælp. Pia Olsen Dyhr. SF-formand.

For at fremme integrationen er hun klar til at stoppe for udbetalingerne til kvinder, der går derhjemme.

»Det er meget vigtigt at sende et klart signal: Enten kommer du i arbejde eller uddannelse, ellers mister du penge på kontanthjælp,« siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer, at det bestemt ikke er for at straffe kvinderne.

Den strammere linje skal ifølge SF-formanden få det til at gå op for mændene, at det er uacceptabelt at tvinge kvinder ind i et bestemt patriarkalsk mønster.

»Kvinder har lige så meget ret til at være på arbejdsmarkedet som mænd,« siger Pia Olsen Dyhr og henviser til, at tusindvis af ikke-vestlige kvinder hænger fast på en dansk overførselsindkomst.

Overklassen opfører sig groft

En bedre integration af kvinderne med anden etnisk herkomst kan også gøre op med, hvad Pia Olsen Dyhr kalder, ”en voldsom tendens til at pege fingre”.

»Hvis ikke vi lykkedes med det, er det vanvittigt nemt at give flygtningene skylden for alle de problemer, vi står med,« siger hun.

SF-formanden bekymrer sig om at en fortsat forfejlet integration skaber skel og graver grøfter mellem danskerne.

»Det er jo bunden af Danmark, der bliver voldsomt udfordret. Vi kan da ikke forvente, at det er dem i de sociale boligkvarterer, der skal løse integrationsindsatsen. Det, synes jeg, da er vanvittig groft af overklassedanmark,« siger Pia Olsen Dyhr.

Løkke bør stoppe legen med Cameron

Ud over tiltag inden for landets grænser, mener Pia Olsen Dyhr også, at Danmark kan håndtere flygtningesituationen langt bedre på et internationalt niveau. Hun bebrejder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at hygge sig for meget med den britiske premiereminister David Cameron i stedet for at lave løsninger med den tyske forbundskansler Angela Merkel.

»Jeg ville ønske, at Løkke var mere Merkel end Cameron. For Danmark kan ikke løse problemet alene. Skulle Danmark lige pludselig isolere sig fra resten af Europa? Det ville jo smadre dansk økonomi. Eller snarere Danmark som Danmark er,« siger Pia Olsen Dyhr.

SF skal genstartes

På landsmødet i Vejle bliver SF’s historiske vælgerkrise uundgåeligt et tema. Med kun 4,2 procent af stemmerne fik partiet en på singadussen ved sidste års folketingsvalg og har i dag kun syv folketingsmedlemmer.

Noget tyder på at vælgerkrisen har bidt sig fast. Meningsmålingerne rokker sig ikke nævneværdigt, og SF roder rundt som rød bloks allermindste parti, mens Enhedslisten og Alternativet står til henholdsvis 8 og 7 procent af stemmerne.

Det bekommer ikke Pia Olsen Dyhr vel. Nu skal SF genstartes, bedyrer hun. Vel at mærke som sig selv og ikke i grønt tylskørt som Alternativet.  

Alternativet har jo ikke nogen økonomisk politik. Pia Olsen Dyhr. SF-formand.

»Det er altid fedt at være ny og spændende. Det er Alternativet jo. Og vi har alle sammen en god fornemmelse i maven med dem. Det er nogle rare mennesker. Men hvis SF skal vokse, skal SF være SF. Vi skal faktisk være lidt stolte over vores historie og ikke slette den,« siger hun.

Pia Olsen Dyhr fremhæver, at der selvsagt er nogle fælles mål mellem Enhedslisten, Alternativet og SF. Det gælder miljø og klima-politikken. Og kampen for mindre ulighed.

Uffe Elbæks penge passer ikke

Men der er også forskelle, pointerer hun. Nemlig i viljen til at tage ansvar og i evnen til at få pengene til at passe. 

»Alternativet har jo ikke nogen økonomisk politik. Et af vor tids største problemer er at drive midler ind til vores fælles velfærdskasse, lukke skattehuller og stoppe multinationale selskabers paradisjagt for at slippe for at betale skat. Der har jeg ikke oplevet, at Alternativet kommer med et samlet bud,« siger hun.

Selvom Pia Olsen Dyhr sukker over, at Enhedslisten og Alternativet kører med klatten hos vælgerne uden at fremlægge det, som hun kalder ansvarlig politik, vil hun ikke tryne dem med negative udladninger.

»Jeg er sådan set optaget af at holde hele centrum-venstre sammen i stedet for, at jeg fornemmer, at nogen gerne vil tale os lidt væk fra hinanden. Det er bare ikke sådan, at vi får en ny regering. Det er min første prioritet at få en ny regering,« fastslår hun.

Folkesocialisme anno 2016

Men SF kan lære af Alternativets anderledes måde at lave politik på, erkender hun. For en af årsagerne til Alternativets succes er ifølge Pia Olsen Dyhr, at partiet har fået en samtale i gang med vælgerne.  

»Noget af det som SF gjorde i gamle dage, skal vi gøre igen, bare på en mere moderne måde. Man skal ikke underkende det der med samtalen, og så tror jeg at der er en tendens til, at vi taler for meget politikersprog«.

Du fremhæver, at I skal være stolte af jeres historie, der begyndte med Aksel Larsen, Gert Petersen og folkesocialisme i slutningen af 50erne. Men hvad er folkesocialisme i 2016?

»Vi vil et demokratisk samfund, som involverer alle og have en styret markedsøkonomi.  Folkesocialisme er, når man får indflydelse på sit eget liv. Der er ingen tvivl om, at store virksomheder har en del mere magt end et helt almindeligt menneske. Det er en vigtig demokratisk debat, ligesom det er, at der skal være større tillid til ansatte og brugere i den offentlige sektor,« siger hun.

Tre valgnederlag i rap

Det var SF’s udtræden af SR-regeringen i januar 2014 og daværende formand Annette Vilhelmsens exit, der bragte Pia Olsen Dyhr til formandsposten. Hun skulle skabe ny gejst om SF.

Men faktum er, at Pia Olsen Dyhr har tabt tre valg siden.

Ved Europaparlamentsvalget i foråret 2014 gik SF tilbage og måtte nøjes med godt hver tiende stemme.

Ved folketingsvalget fik SF øretæver, og ved EU-afstemningen i december anbefalede partiet et ja til en tilvalgsordning til retsforbeholdet, men det blev som bekendt et nej. 

Nervøs for kommunalvalg næste år

Næste gang SF skal møde vælgerne er ved kommunalvalget i 2017. Ved sidste kommunalvalg i 2013 mistede SF mere end 200 kommunalbestyrelsesmedlemmer og fik kun 5,6 procent af stemmerne.  

I store byer som København, Aarhus og Aalborg presses SF nu af Alternativets og Enhedslistens kandidater. For første gang stiller Alternativet op til kommunalvalg, og der er ingen tvivl om, at Pia Olsen Dyhr er nervøs for, hvad det betyder for SFs kommunale fremtid.  

»Jeg anerkender bestemt, at det bliver en udfordring. Derfor skal vi ud i kommunerne og vise, at vi leverer konkrete resultater i folks hverdag. Folk skal opleve, at SF ikke bare sidder i byrådssalen og råber. Vi har blandt haft en mærkesag, der handler om gratis psykologhjælp til unge under 25 år, og det har vi nu leveret til 20 kommuner på tværs af landet,« siger hun.

Jeg er mildest talt rystet over Dansk Folkepartis hykleriske holdning. Pia Olsen Dyhr. SF-formand.

Efter sommerferien begynder Pia Olsen Dyhr en Danmarksturne. Hver onsdag vil hun besøge en kommune, hvor hun vil hjælpe med at synliggøre byrøddernes arbejde og med hjælp fra partiets ungdomsafdeling skabe nyt liv og spræl.

Men hun understreger, at der også er gode nyheder på kommunalfronten.

»Indenfor det seneste halve år er fem socialdemokratiske byrådsmedlemmer rundt om i landet gået over til SF. Jeg lægger mærke til, at det bliver slået stort op i medierne, når Alternativet får et byrådsmedlem. Nu vil jeg lige hejse flaget,« siger hun. 

Tulle får en bandbulle

På landsmødet i Vejle bliver der også sat fokus på social dumping, som i den grad bekymrer SF-formanden. Vores velfærdssamfund vil blive undermineret, hvis vi ikke har et velfungerende arbejdsmarked, hvor alle overholder nogle ordentlige spilleregler, bedyrer hun.

Lige nu behandler Folketinget lovforslaget L118 om ændring af lov om godskørsel og buskørsel.  Ifølge Pia Olsen Dyhr vil lovforslaget underløbe hele vores overenskomstsystem og ændre løn- og arbejdsvilkår helt fundamentalt for chauffører. Alt sammen under dække af at fremme den sunde konkurrence.

»Hvis regeringen lykkes med det her forslag, kommer vi til at se chauffører få urimelige overenskomster. Jeg synes ikke, at en månedsløn på 7.000 kroner er i orden for at køre fuldtids på landevejene, sove på rastepladser og være nødt til at lave mad på gasblus og sove bag i en lastbil«.

Og Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl får en bandbulle af Pia Olsen Dyhr.

»Jeg er mildest talt rystet over Dansk Folkepartis hykleriske holdning. De påstår, at de ville bekæmpe social dumping og carbotagekørsel. Men nu støtter de op om regeringens forslag, og dermed kan vognmænd i Danmark snart være en saga blot. Hele branchens liv står på spil,« siger hun og dramatiserer, at hun næsten ikke kan få luft af arrigskab hvis DF stemmer for L118.

SF har inviteret administrerende direktør for Dansk Transport og Logistik, DTL, Erik Østergaard til Vejle i weekenden for at komme med oplæg om social dumping på de danske landeveje.