PARTILEDERRUNDE

Pernille Skipper: Selvfølgelig håber jeg på et folketingsvalg

Af | @GitteRedder

Enhedslistens frontfigur krydser fingre for et folketingsvalg, så 2025-planen ryger i skraldespanden. Pernille Skipper beklager, at Socialdemokraterne og Venstre har lignet hinanden for meget for længe og skælder Mette Frederiksen ud for ikke at ville sløjfe kontanthjælpsloft og omfordele fra top til bund. Vi lægger ikke mandater til en S-regering, der øger uligheden, siger hun.

Hvis Enhedslisten skal understøtte en socialdemokratisk regering efter et folketingsvalg, vil der blive stillet krav til Mette Frederiksen om at mindske uligheden, fastslår Pernille Skipper.   

Hvis Enhedslisten skal understøtte en socialdemokratisk regering efter et folketingsvalg, vil der blive stillet krav til Mette Frederiksen om at mindske uligheden, fastslår Pernille Skipper.    Foto: Henning Bagger, Scanpix.

Paradoksalt nok går Enhedslistens førstedame Pernille Skipper rundt på Christiansborg i disse uger og krydser fingre for, at Anders Samuelsen fra Liberal Alliance holder fast i sit ultimative krav om topskattelettelser.

Ikke fordi Pernille Skipper overhovedet går ind for skattelettelser til direktører, ingeniører og andre højtlønnede. Tværtimod anser hun topskattelettelser for et kvælertag på lighed og sammenhængskraft i Danmark.

Partilederrunde

Vi skyder den nye politiske sæson i gang med interviews med partilederne på Christiansborg.

Folketingsåret 2016-17 bliver ekstraordinært spændende: 2025-plan. Skattereform. Trepartsforhandlinger. EU-krise.  Flygtninge- og udlændingepolitikken. Og et arbejdsmarked, der udfordres af nye digitale platforme samt mangel på faglært arbejdskraft.

I A4's partilederrunde får politikerne mulighed for at give deres vurdering af, hvordan den nye politiske sæson ser ud. Og vi stiller også skarpe spørgsmål om udfordringerne for det danske arbejdsmarked.

UDVID

Nej, Pernille Skipper håber, at Anders Samuelsens stålsatte blik kan udløse et folketingsvalg i løbet af efteråret 2016.

Jo før Danmark får et andet politisk flertal og får smidt statsminister Lars Løkke Rasmussens 2025-plan i skraldespanden, desto bedre, mener Enhedslisten.

»Selvfølgelig håber jeg på et folketingsvalg. Det er jo det, der kan få den her plan til at ryge ned ad brættet.  Planen er på alle måder en katastrofe for vores velfærdssamfund,« fastslår den 32-årige Pernille Skipper, der overtog posten som politisk ordfører efter Johanne Schmidt-Nielsen i foråret. 

Vi har nok meget svært ved at se en socialdemokratisk ledet regering sidde på vores mandater, hvis de fortsætter med at øge uligheden i samfundet.

Enhedslisten har ikke nogen som helst indflydelse på, om vi får valg i efteråret eller ej. Venstrefløjspartiet er nemlig langt fra parlamentarisk grundlag for Venstre-regeringen, og derfor bliver det ikke Pernille Skipper, der trækker tæppet væk under Lars Løkke Rasmussen, hvor gerne hun end ville. 

»Der er ikke noget i den plan, der trækker Danmark i den rigtige retning. Godt nok forsøger Lars Løkke at pakke planen ind i noget spin om, at den gavner kassemedarbejderen og LO-familierne. Men uligheden kommer til at stige, og helt almindelige lønmodtagere vil blive ramt hårdt. Derfor vil den eneste lykkelige udgang være et folketingsvalg og et nyt flertal,« siger Pernille Skipper.

Kontanthjælpsloft skal rulles tilbage

Kampen mod ulighed og fattigdom er Enhedslistens hjerteblod, pointerer hun. Og hvis der kommer en ny socialdemokratisk ledet regering efter et folketingsvalg, vil Pernille Skipper forlange, at kampen mod stigende ulighed og en større grøn omstilling kommer til at gennemsyre et regeringsgrundlag, hvis Enhedslisten skal være parlamentarisk grundlag.

Derfor er det også blevet noteret, at Socialdemokraterne i deres udgave af 2025-planen ganske vist siger nej til topskattelettelser men ikke lægger op til at fjerne kontanthjælpsloftet. Det falder ikke i god jord i Proviantgården, hvor Enhedslisten har kontor. 

Vi kunne for filan begynde med at rulle kontanthjælpsloftet tilbage.

»Vi kunne for filan begynde med at rulle kontanthjælpsloftet tilbage. I de her dage rammer det nærmest minut for minut mennesker, der er syge eller har været så uheldige at få en fyreseddel. De kan ikke længere få budgettet til at hænge sammen. Det er ikke rimeligt i et velfærdssamfund, at flere børn vokser op i fattigdom. For os vil det være en meget presserende opgave at få gjort noget for de mennesker, der nu står og ikke kan betale deres husleje,« siger hun. 

Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft, der er indført af de blå partier og træder i kraft 1. oktober, får både Pernille Skipper til at dirre af harme og en grådkvalt stemme.

Den ellers så kontrollerede toppolitiker er tydelig berørt af rigtig mange mails og telefonopringninger fra desperate kontanthjælpsmodtagere, der står til at miste tusindvis af kroner på budgettet hver måned.

Forfærdelig desperation

»Jeg får vel fem-ti mails hver dag. Og det samme antal telefonopringninger. Det er taget til de senere uger. Og det er rigtig uhyggelig læsning, for det er jo folk, der sidder med budgetter foran sig, når de skriver til os. Og det at svare dem, at jeg ikke kan hjælpe… ,« siger hun og synker lige en ekstra gang. Simpelt hen fordi stemmen er ved at knække over.

»Det er jo udtryk for en forfærdelig desperation, for de fleste ved jo godt, at vi ikke har sagsbehandlere, der kan trylle penge frem på deres budget. Så må man være forfærdelig desperat, ikke?,« noterer hun.

Pernille Skipper forklarer, at det ikke bare er hende men også de ansatte i Enhedslistens sekretariat på Christiansborg, der er påvirket af de mange henvendelser fra kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt økonomisk af det nye loft.

Ikke siden folk begyndte at falde ud af dagpengesystemet i kølvandet på dagpengereformen for nogle år siden, har Enhedslisten oplevet sådan en storm af henvendelser. Og det får Pernille Skipper op i det røde felt, at blå politikere, der har lagt stemmer til kontanthjælpsloftet, vender det døve øre til børnefamilier på kontanthjælp, der snart ikke har råd til mad sidst på måneden.

»Jeg ved, hvor meget det påvirker mig at læse de mails og tage de opkald fra kontanthjælpsmodtagere. Og jeg ved, hvor meget det påvirker vores ansatte, og vi har snakket om det. Jeg har meget svært ved at forstå, at man bare kan klikke slet på de mails eller lægge på igen,« fastslår hun.

Ikke et ultimativt krav

Er det et ultimativt krav, at kontanthjælplsloftet skal fjernes, hvis I skal støtte en socialdemokratisk ledet regering?

»Man skal jo ikke stille ultimative krav, og det gør vi heller ikke. Men vi siger til en ny S-regering, at hvis den skal sidde på vores mandater, skal vi selvfølgelig være enige om, hvad det er for en retning, som Danmark skal i. Og det skal være mindre ulighed. Vi har nok meget svært ved at se en socialdemokratisk ledet regering sidde på vores mandater, hvis de fortsætter med at øge uligheden i samfundet. Det betyder ikke, at de skal lave alt sammen med os. Det betyder ikke, at vi skal bestemme alt, hvad de skal gøre, men vi skal kunne se os selv i den politik, der bliver ført,« fastslår hun.

Lige nu er Enhedslisten i gang med at revidere deres parlamentariske strategi, forklarer Pernille Skipper.

Oversat til almindelig dansk betyder det, at venstrefløjspartiet diskuterer, hvordan man skal være parlamentarisk grundlag for en S-regering, der ikke nødvendigvis lytter til Enhedslisten i deres mærkesager. Der skal være nogle røde sigtelinjer, som formuleringen lyder. 

Ægteskabet med Thorning var ikke lykkeligt

I hvert fald lægger Pernille Skipper ikke skjul på, at hun mener, at den tidligere SR-regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen trak Danmark i en forkert og mere ulige retning.   

»Når man har siddet fire år som parlamentarisk grundlag for en regering med Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon i spidsen og konstaterer, at det ikke ligefrem endte som noget lykkeligt ægteskab, sætter man sig ned og tænker, hvordan man undgår det en gang til,« siger hun og tilføjer, at Enhedslisten endnu ikke har en løsning på, hvordan en ægteskabspagt med Socialdemokraterne skal være fremadrettet.

Men Pernille Skipper lægger ikke skjul på, at hun lige nu savner klare budskaber fra Socialdemokratiet om fordelingspolitik.  Der er for meget status quo over Mette Frederiksens politik, noterer hun.

Jeg synes, at Socialdemokratiet og Venstre har lignet hinanden for meget for længe.

»På nogle punkter er der jo længere mellem os og Socialdemokratiet, end der er mellem Venstre og Socialdemokratiet. Det har især vist sig på fordelingspolitikken, og derfor er det så afgørende, at de partier, der skal være parlamentarisk grundlag for Mette Frederiksen, også får flest mulige mandater og kan trække i den rigtige retning,« fastslår hun.

Venstre og Socialdemokratiet ligner hinanden

Ligner Socialdemokratiet og Venstre hinanden for meget?

»Jeg synes, at Socialdemokratiet og Venstre har lignet hinanden for meget for længe«.

Hvad med Socialdemokratiet og Venstre i regering sammen. Kan du forestille dig det?

»Nej, men deres største uenighed er jo nok kun, at de ikke kan blive enige om, hvem der skal sidde på taburetten«.

»Hvordan har du det med, at Socialdemokratiet og Venstre ifølge dig ligner hinanden mere og mere?«

»Jeg ville ønske, at den politiske uenighed fyldte mere, og at Socialdemokratiet og Mette Frederiksen trak i en anden retning igen. Ligesom mange andre var jeg enormt overrasket over, hvor hurtigt og hvor langt Socialdemokratiet trak til højre, så snart de kom ind og satte sig med finansministeriets regnedrenge,« siger hun.

Men Pernille Skipper lægger straks til, at hun kan have sin tvivl. Det er også derfor, at hun flere gange i interviewet taler med store bogstaver:

»Det er klart vores opgave at prøve at hive Socialdemokratiet i en anden retning. Derfor siger vi meget klart, at så længe de skal sidde på Enhedslistens mandater, ser vi ikke en gentagelse af den sidste regeringsperiode, hvor uligheden bare stiger og stiger«.    

Komisk at tale om ansvarlighed

Hun kalder det komisk, når Socialdemokraterne og Venstre gang på gang fremhæver sig selv som de eneste partier, der tør tage ansvar.

»Al den ansvarlighedssnak grænser til at være komisk. Begrebet ansvarlighed kastes rundt på Christiansborg, men på en eller anden måde er det blevet lig med, at man er villig til at skære på fundamentet til vores velfærdssamfund og hive tæppet væk under helt almindelige lønmodtagere. Jeg hopper ikke på det, for selvfølgelig er det ikke nødvendigt. Det er en politisk prioritering, og en kæmpe ideologisk kamp,« siger hun.

»Det er også lidt komisk, når vi får en 2025-plan fra en såkaldt ansvarlig regering, som så finansierer planen med luftpenge, fordi man tror, at der kommer penge ud af at øge arbejdsudbuddet. Det er noget vrøvl og decideret økonomisk uansvarligt,« siger hun.

Men både regeringen og Socialdemokraterne fremlægger jo regnestykker og bud på, hvordan de vil finansiere fremtidens velfærd, mens de mener, at det er uansvarligt, at I ikke viser finaniseringsveje?

»Vi fremlægger altid finansiering på vores forslag, det er der ikke nogen tvivl om. Forskellen på os og dem er, at vi faktisk er villige til også at omfordele og tage nogle penge fra dem, der har i forvejen og får mere og mere, og så bruge dem på at investere i velfærd. Det er ikke et spørgsmål om ansvarlighed eller regnestykker men om politisk prioritering«.

Socialdemokraterne omfordeler ikke nok

Synes du, at Socialdemokratiet er villige til at omfordele i den økonomiske politik?

»Ikke endnu. Jo, det er de jo, men i den forkerte retning. Hvis man kigger på den politik, som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon førte, blev der da for filan omfordelt, men det var fra bund til top, og uligheden steg,« siger hun.

Et af de største problemer i dansk politik i dag er ifølge Pernille Skipper, at det er lykkedes for de store partier at binde mange danskere på ærmet, at vækst er nødvendighedens politik.

»De forenede nødvendigheds-partier påstår, at økonomisk politik indebærer nogle nødvendigheder, og at det ikke er til at komme udenom at skære ned på vores velfærd; at det er nødvendigt at tale vækst og øge forbruget. De nødvendigheder er ikke sendt af en Gud, og jeg synes, at det er helt vildt vigtigt at gøre op med det dogme,« fastslår hun.

Flirt mellem S og DF skal forblive flirt

Bogstavlegen på Christiansborg tager til i disse uger, hvor blå blok ligger i åben krig, og Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti samtidig flirter løs for at undgå topskattelettelser. Pernille Skipper kan sagtens forstå, at Mette Frederiksen gør kur til Kristian Thulesen Dahl for at spænde ben for toplettelettelser og satse mere på sociale investeringer.

»Jeg synes jo, at Socialdemokratiet må flirte med dem de vil. Men jeg må også bare sige, at der er nogle ting, der bekymrer mig ret voldsomt ved det. Det ene er åbenlyst, hvad de to partier kan finde på i forhold til udlændinge- og flygtningepolitikken. Der er nogle ret dystre perspektiver for mennesker på flugt fra krig, tortur og kemiske våben i Syrien, hvis de to partier bliver alt for gode venner,« mener hun.

Så længe Kristian Thulesen Dahl ikke peger på Mette Frederiksen som statsminister, er en flirt jo bare en flirt.

Pernille Skipper beklager, at Socialdemokraterne har været slående villige til at gå enormt langt på udlændingepolitikken sammen med Dansk Folkeparti.

»Men der, hvor de to partier ikke har været så gode til at handle på deres ord, har været på velfærdsområdet. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har en fællesnævner i at tale rigtig meget om, hvad de vil gøre for at styrke velfærdsområdet, men måske gør de knap så meget ved det. Så vi har nogle bekymringer ved det mulige samarbejde mellem de to partier i fremtiden. Men så længe Kristian Thulesen Dahl ikke peger på Mette Frederiksen som statsminister, er en flirt jo bare en flirt,« siger hun.

Enhedslisten kan blive parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering, der laver aftaler med Dansk Folkeparti om udlændingepolitikken, erkender Pernille Skipper. Men hun vil ikke sige, hvor grænsen går for, hvad Enhedslisten kan stå model til.

Appel til Mette: vær ikke vattet

Men debatten om udlændinge skal tackles anderledes. Og hun ser gerne et opgør med den skadelige udlændingedebat, der rammer integrationen og skaber unødvendige skel mellem danskere og udlændinge.  Socialdemokraterne vil også få læst og påskrevet, hvis de skejer ud i udlændingedebatten, forsikrer hun. Det synes hun nemlig allerede, at de har gjort.

Det vil klæde Mette Frederiksen at melde klart ud om, hvilke politiske mærkesager hun har, som er anderledes end dem Lars Løkke har. Hvis man er for vattet, risikerer man, at folk bliver hjemme fra valglokalerne.

Pernille Skipper appellerer til Mette Frederiksen om hurtigst muligt at komme ud af busken, så både vælgerne og Enhedslisten ved, hvor de har Socialdemokratiet. 

»Jeg vil klart foretrække en S-mindretalsregering efter valget, og synes da, at det vil klæde Mette Frederiksen inden valget at melde klart ud om, hvilke politiske mærkesager hun har, som er anderledes end dem Lars Løkke har. Hvis man er for vattet, risikerer man at folk bliver hjemme fra valglokalerne og ikke kan se forskellen eller formålet med at stemme. Det er også derfor, at vi siger: Kære socialdemokrater, hvis I skal sidde på vores mandat, skal vi alle sammen kunne se os selv i det, og politikken skal gå i vores retning.«