Pensionister får mindst ud af skattelettelse

Af

Der er udsigt til 40 gange større skattelettelse til velstående børnefamilier end til enlige folkepensionister. Ældreorganisationen LO Faglige Seniorer raser.

ÆLDRE 200 kroner mere om året. Det er, hvad en enlig folkepensionist næste år får ud af regeringens skattelettelser. En vellønnet børnefamilie med en årsindtægt på 1,1 million vil derimod få 8.000 kroner mere at leve for – 40 gange mere end folkepensionisten.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AErådet) har regnet på folkepensionister og børnefamiliers gevinst ved de skattelettelser, som er vedtaget af Folketinget og føres ud i livet i 2009. Og forskellen er stor. Børnefamilierne – især de velstillede – får skattenedslag i en størrelsesorden, som vil gøre en forskel for husholdningsbudgettet. Folkepensionisterne vil knap mærke nogen forskel. Et folkepensionistægtepar får tilsammen 400 kroner mere til sig selv efter skat om året som følge af skattelettelserne. Den enlige folkepensionist cirka 200 kroner i skattelettelse om året.

I ældreorganisationen LO Faglige Seniorer er landsformand Lillian Knudsen, tidligere formand for Kvindeligt Arbejderforbund, stærkt fortørnet over skævvridningen.

»Det er ren almisse og hører ingen steder hjemme, at regeringen vil give en enlig folkepensionist en skattelettelse på 200 kroner årligt. Beløbet rækker knap nok til en teaterbillet og hører ingen steder hjemme, når familier med indtægter over en million samtidig gives fantastiske skattelettelser. Det er helt grotesk,« siger Lillian Knudsen.

Hun henviser til, at der er mange fattige pensionister. Hver tredje folkepensionist har ingen formue og skal klare sig for det, de kan modtage fra det offentlige. Lillian Knudsen finder det derfor bydende nødvendigt, at der tages større hensyn til de økonomisk svage folkepensionister, når der laves nye skattesystemer. Uden samtidig at begunstige de bedre stillede pensionister.

AE Rådets analyse viser dog også, at pensionister vil få flere penge i pungen næste år, selv om skattelettelserne bliver små. Stigende sociale pensioner vil give enlige pensionister en realvækst på cirka 2.500 kroner. Pensionistpar får cirka 5.000 kroner mere til sig selv i 2009 end i 2008. Til sammenligning får en børnefamilie med en årsindkomst på 1,1 million kroner forhøjet den disponible indkomst med 11.700 kroner i 2009.

KAN DU LIDE VORES ARTIKLER?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores nyheder,
direkte i din indbakke.